Νέο σκάνδαλο που αυτή τη φορά σχετίζεται με πειράματα έκθεσης ανθρώπων και πιθήκων σε διοξείδιο του αζώτου έρχεται να προστεθεί στην ιστορία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, επαναφέροντας μνήμες “μαύρων περιόδων” για την ανθρωπότητα αλλά και τη σύνδεση της ανάπτυξης κάποιων εταιρειών με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Το 2014, 25 υγιείς (19 άνδρες και 6 γυναίκες) άνθρωποι νεαρής ηλικίας συμμετείχαν σε ένα πείραμα “θαλάμου αερίων ”, εισπνέοντας τα τοξικά αέρια που εκλύονται από τους ντίζελ κινητήρες.
Η εν λόγω δοκιμή έγινε στο Πανεπιστήμιο του Άαχεν, στη Γερμανία και σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Zeitung, που έκανε τις αποκαλύψεις όταν το 2016 ολοκληρώθηκε η έρευνα δεν διεξήχθησαν σαφή συμπεράσματα για τα αποτελέσματά της. Όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν τηρήσει αποστάσεις από τις αποκαλύψεις τονίζοντας ότι δεν είχαν γνώση για το πείραμα. Ωστόσο το πείραμα με τους ανθρώπους στις εκπομπές ρύπων προκαλεί προβληματισμούς για την ενδεχόμενη συσχέτιση του τόσο με το σκάνδαλο ντιζελγκειτ και το πειραγμένο λογισμικό όσο και για τα πειράματα που έγιναν σε πιθήκους το 2014 με ένα Beetle ντιζελ και ένα παλιό φορτηγό.
Όπως αναφέρεται στο Reuters “η Daimler καταδίκασε το πείραμα που έγινε από το ίδιο ερευνητικό κέντρο που είχε υποβάλλει στην ίδια διαδικασία πιθήκους, που ενώ παρακολουθούσαν κινούμενα σχέδια εισέπνεαν τους ρύπους από ένα diesel Volkswagen εξοπλισμένο με παράνομο λογισμικό. Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία επισημαίνει: Έχουμε σοκαριστεί από την εφαρμογή της εν λόγω μελέτης και καταδικάζουμε σε κάθε περίπτωση τα πειράματα. Παρά το γεγονός ότι η Daimler δεν είχε καμία συμμετοχή στο σχεδιασμό και τη διεξαγωγή των πειραμάτων διερευνούμε και εμείς έρευνα στο συγκεκριμένο θέμα”.
Μετά τις αποκαλύψεις και οι γερμανικές αρχές καταδίκασαν κατηγορηματικά τα πειράματα με την αρμόδια υπουργό περιβάλλοντος, Barbara Hendricks, να τα χαρακτηρίζει ως “αποτρόπαια ενέργεια” και την Angela Merkel να αναφέρει ότι “οι δοκιμές σε πιθήκους και ανθρώπους δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ούτε ηθικά αλλά ούτε με οποιονδήποτε τρόπο. Η αγανάκτηση που έχουν δημιουργήσει είναι απολύτως κατανοητή.”
Σύμφωνα με τους Τάιμς, ο EUGT, ο οργανισμός που έκανε τα πειράματα, διεξήγαγε τη μελέτη για να υπερασπιστεί τη χρήση του πετρελαίου ντίζελ στους κινητήρες αυτοκινήτων, μετά την καταγγελία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι οι εκπομπές των αερίων από τις εξατμίσεις αυτών των κινητήρων είναι καρκινογόνες.