Τη Δυσαρέσκειά της εκδήλωσε με ιδιαίτερη Ανακοίνωση προς τον Τύπο, η CEA, γιατί στο Προσχέδιο της Ντιρεκτίβας για το Solvency II που θα υποβληθεί προς Έγκριση στο Συμβούλιο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕE, στις 2 Δεκεμβρίου 2008, πουθενά δεν αναφέρεται ότι οι Ασφαλιστικές Εταιρείες θα Εποπτεύονται τοπικά από τις χώρες μέσα στις οποίες λειτουργούν, ωστόσο, τα Περιουσιακά Στοιχεία και η Οικονομική Ευρωστία των μητρικών Εταιρειών θα λαμβάνεται υπόψη. Αυτό που προσπάθησαν αρκετά επίμονα οι μεγάλες Ασφαλιστικές της Ευρώπης, τελικά, δεν πέρασε. Δηλαδή, να μπορούν να λειτουργούν σε όλα τα Ευρωπαϊκά Κράτη με θυγατρικές Εταιρείες, ωστόσο, τα Κεφάλαια, τα Περιθώρια Φερεγγυότητας και τα Αποθεματικά να μην υπάγονται στις θυγατρικές Εταιρείες μόνον και να αποτελούν Αντικείμενα Ελέγχου από τις Τοπικές Εποπτικές Αρχές, αλλά να λαμβάνονται υπόψη, από κοινού, με τα αντίστοιχα Κεφάλαια της μητρικής Εταιρείας, σε όποιο κράτος μέλος αυτή εδρεύει.
H CEA ανακοίνωσε ότι το Μελλοντικό Ρυθμιστικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αγοράς Ασφαλίσεων και Αντασφαλίσεων πρέπει να λαμβάνει υπόψη του την Οικονομική Ευρωστία του Ομίλου στον οποίο υπάγονται διάφορες Ασφαλιστικές Εταιρείες.
Από την άλλη πλευρά, στην πρόσφατη Ετήσια Συνεδρίαση την Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Ασφαλιστικών και Συνταξιοδοτικών Εποπτικών Αρχών (CEIOPS) στη Φρανκφούρτη, αντιπρόσωποι από την Ασφαλιστική Αγορά αλλά και μέλη της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου, υπογράμμισαν την Ανάγκη για το Καθεστώς Ομαδικής Στήριξης (Group Support Regime). Δηλαδή, οι Εποπτικές Αρχές όλων των κρατών μελών της ΕΕ να Επικοινωνούν και να συνεργάζονται σχεδόν σε κάθε Ενέργεια που υπάγεται στα Εποπτικά Καθήκοντά τους.
Σε τελική ανάλυση, όταν το Κεφάλαιο των Ασφαλιστικών Εταιρειών προστατεύεται αλλά και τοποθετείται σωστά, προστατεύονται πολύ περισσότερο και οι ίδιοι οι Καταναλωτές. Ήταν μια νίκη των μικρών Ασφαλιστικών Εταιρειών της Ευρωπαικής Ένωσης, γιατί διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να Ανταγωνιστούν τις μεγάλες Εταιρείες «επί ίσοις όροις»!
Θεωρώ την απόφαση σωστή, ιδιαίτερα μετά τα…αποκαλυπτικά γεγονότα των τελευταίων μηνών. Με το προτεινόμενο καθεστώς εξασφαλίζεται αποτελεσματικότερα ο καταναλωτής, το σύστημα θα προσφέρει μεγαλύτερη διαφάνεια, ενώ δημιουργεί ευνοικότερες συνθήκες γιά την ελεύθερη αγορά.
Στο ενδεχόμενο αντεπιχείρημα ότι απαιτεί μεγαλύτερα καφάλαια, από μία αγορά η οποία έχει κεφαλαιακή επάρκεια, απαντά η ίδια η…επικαιρότητα.