Ανεβαίνει ο… πυρετός της ασφαλιστικής αγοράς όσο πλησιάζει η εφαρμογή της νέας κοινοτικής Οδηγίας Solvency II, που είναι προγραμματισμένη για την 1η Ιανουαρίου 2016.
Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Μαζί του αυξάνονται και οι «φωνές» κατά των αυστηρών κανόνων και των προσαρμογών της τελευταίας στιγμής, καθώς ακόμη και ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν για την πολυπλοκότητα του νέου καθεστώτος.
Δεν είναι καθόλου τυχαία, μάλιστα, η παρέμβαση του πρώην αξιωματούχου της Κομισιόν Karel Van Hulle, που θεωρείται από τους πρωτεργάτες του Solvency II, ο οποίος έριξε φαρμακερά βέλη κατά των ρυθμιστικών Αρχών. Όπως είπε ο Van Hulle, υπάρχουν ρυθμιστικές Αρχές που ζητούν από ασφαλιστικές όχι μόνο να συμμορφωθούν με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις αλλά και να διαθέτουν συντελεστή φερεγγυότητας 100% υψηλότερο από το καθορισμένο όριο.
Τέτοιες συμπεριφορές δημιουργούν επιπρόσθετες πιέσεις στις ασφαλιστικές που προσπαθούν να… περισώσουν τα κεφαλαιακά τους «μαξιλάρια». Ίσως, βέβαια, η αντίδραση του Van Hulle να έχει σχέση με τα απογοητευτικά στοιχεία ολλανδικών ασφαλιστικών, για τις οποίες καταγράφηκε μείωση των κεφαλαιακών αποθεμάτων τον περασμένο μήνα, τέσσερις μόλις μήνες πριν τεθεί σε εφαρμογή το Solvency II.
Οι κανόνες που φέρνει το Solvency II αλλάζουν πλήρως το σκηνικό αναφορικά με τον τρόπο που οι ασφαλιστικές εταιρείες βάζουν στην άκρη κεφάλαια για την κάλυψη κινδύνων και ενδεχόμενων κρίσεων. Οι ανησυχίες στην ασφαλιστική αγορά είναι μεγάλες, όχι μόνο για τις επιπτώσεις από την εφαρμογή ενός πιο αυστηρού πλαισίου, αλλά και για την πολυπλοκότητα των νέων κανονισμών.
Μην ξεχνάμε ότι οι οδηγίες που πρέπει να εφαρμοστούν είναι πάνω από 700 και δεν αφορούν μόνο σε κεφάλαια και κινδύνους αλλά και στην εταιρική διακυβέρνηση. Η εταιρική διακυβέρνηση είναι μάλιστα ένας τομέας στον οποίο εκτιμάται ότι πολλοί μικροί παίκτες του κλάδου θα τα… βρουν σκούρα.
Στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών, αναλυτές και αξιωματούχοι ρυθμιστικών και εποπτικών Αρχών έχουν κατά καιρούς υποστηρίξει ότι οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές που δεν είναι προετοιμασμένες ή δεν θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στο νέο καθεστώς μόνο λίγες δεν είναι.
Ένα ακόμη πρόσφατο «κρούσμα» ήταν αυτό του επικεφαλής της EIOPA, Gabriel Gilardino, ο οποίος δήλωσε πως βλέπει να υπάρχει έλλειψη κατανόησης για το πώς θα λειτουργήσει το Solvency II. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην ανάγκη να υπάρξει ένας μηχανισμός αντιμετώπισης «ατυχημάτων» ασφαλιστικών εταιρειών, κάτι αντίστοιχο με το καθεστώς διαχείρισης της χρεοκοπίας μίας τράπεζας.
Οι έκδηλες ανησυχίες σχετίζονται κυρίως με τα διαθέσιμα κεφάλαια και τα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» που είτε διαθέτουν είτε προσπαθούν να συγκεντρώσουν οι ασφαλιστικές. Όπως συνέβη και με τις τράπεζες, οι δυσμενείς συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία προκαλούν αναταράξεις που δεν ευνοούν την ομαλή ροή επενδυτικών κεφαλαίων.