Μετά την διείσδυση της ΑΧΑ στην αγορά real estate στην Αγγλία, άλλη μια μεγάλη Ασφαλιστική Επιχείρηση, η Allianz θέλει να επενδύσει σε υποδομές, επιβεβαιώνοντας την αυξανόμενη τάση που διακατέχει τις Ευρωπαϊκές Ασφαλιστικές Εταιρείες Ζωής να επενδύσουν σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, ειδικά μετά τις πρόσφατες μειώσεις κινδύνου του Solvency II για την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, λέει η Fitch Ratings.
Η Γερμανική Ασφαλιστική Εταιρεία Allianz, ψάχνει να αυξήσει τις επενδύσεις της σε υποδομές και έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια, είπε ο Juergen Gerke, επικεφαλής της Allianz Capital Partners, στο Reuters, αυτή την εβδομάδα.
Η αύξηση επενδύσεων σε υποδομές, έχουν ιδιαίτερο νόημα, δεδομένου ότι τα περιουσιακά στοιχεία είναι ένας καλός αγωγός επένδυσης, με αυξημένο κέρδος, που μπορεί να καλύψει τις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις των εταιρειών, προσφέροντας υψηλότερες αποδόσεις ώστε να αντισταθμίσουν οι εταιρείες την σημερινή έλλειψη ρευστότητας.
Οι περισσότερες γερμανικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν την τυποποιημένη μέθοδο για τον υπολογισμό του κεφαλαίου και, ως εκ τούτου, θα επωφεληθούν άμεσα από τις χαμηλότερες χρεώσεις. Με την κίνηση αυτή της Allianz αποδεικνύεται πως μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τις αλλαγές Solvency II.
Αρκετές Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου (όπως η ΑΧΑ Αγγλίας) που προαναφέραμε) ήδη κινούνται στην λογική των επενδύσεων σε περιουσιακά στοιχεία και υποδομές.
Να τονίσουμε εδώ, πως οι μέσες αποδόσεις γερμανικών κρατικών ομολόγων, μειώθηκαν στο μηδέν για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με την Bundesbank, αντανακλώντας αλλαγές στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά κρατικών ομολόγων από τις πολιτικές αγοράς ομολόγων και των επιτοκίων της ΕΚΤ.
Η Γερμανική Βιομηχανία Ασφάλισης Ζωής, λειτουργεί σε ένα δύσκολο περιβάλλον, το οποίο ενθαρρύνει για υψηλότερες αποδόσεις από επενδύσεις σε υποδομές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρότεινε τις συγκεκριμένες αλλαγές στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 στον κανονισμό Solvency II ώστε να προωθήσει δημιουργία κινήτρων για τους ασφαλιστές να επενδύσουν σε έργα υποδομών, μειώνοντας το ποσό του κεφαλαίου που οι ασφαλιστές πρέπει να κατέχουν στην κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με την τυποποιημένη μέθοδο. Η μεταρρύθμιση, τέθηκε επίσημα σε ισχύ στις 2 Απριλίου 2016.