Τα νέα στοιχεία που συνέλεξε ο ΠΟΥ για την μάστιγα του καναπέ και της ακινησίας μπροστά σε μια οθόνη είναι σοκαριστικά και αναδεικνύουν πως η καθιστική ζωή εξελίσσεται σε μείζονα δημόσια απειλή για την υγεία. Το 31% των ενηλίκων διεθνώς –ποσοστό που αντιστοιχεί σε 1,8 δισεκατομμύρια άτομα- δεν ασκήθηκαν αρκετά (έως καθόλου) το 2022. Η σωματική αδράνεια υπό την έννοια της ελλιπούς άσκησης αυξήθηκε στους ενήλικες κατά 5% από το 2010 έως το 2022.
Αν αυτή η ανησυχητική τάση συνεχιστεί, τα επίπεδα σωματικής αδράνειας θα ξεπεράσουν το 35% του παγκόσμιου πληθυσμού, μέσα στην επόμενη 5ετία και η διεθνής προσπάθεια να αυξηθεί η σωματική δραστηριότητα έως το 2030, ώστε να βελτιωθούν οι δείκτες υγείας του πληθυσμού, θα εκτροχιαστεί. Ήδη η προσπάθεια για περισσότερη άσκηση βρίσκεται εκτός στόχου και η απόσταση από τον επιθυμητό στόχο καθημερινά διευρύνεται. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει για τους ενήλικες 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα ή 75 λεπτά άσκησης υψηλής έντασης την εβδομάδα. Η σωματική αδράνεια παραμένει διεθνώς ένας υποτιμημένος παράγοντας κινδύνου για την υγεία που ωστόσο έχει βαρύ αντίκτυπο καθώς αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, άνοια, καρκίνο του μαστού και καρκίνο του παχέος εντέρου. Τη νέα μελέτη διεξήγαγαν ερευνητές από τον ΠΟΥ σε συνεργασία με διακεκριμένους επιστήμονες από γνωστά Πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ και τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet Global Health.
«Τα ευρήματα της μελέτης καταδεικνύουν πως υπάρχει διεθνώς μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία για την δραματική μείωση πολλών μορφών καρκίνου, καρδιαγγειακών νοσημάτων και νευρολογικών παθήσεων». Πρέπει να αναθεωρήσουμε τις πολιτικές υγείας, που έχουμε καταστρώσει να ενισχύσουμε τη χρηματοδότηση για την δημιουργία αθλητικών κέντρων και την προαγωγή υγείας και να λάβουμε γενναία μέτρα ώστε να ωθήσουμε τον κόσμο να ασκείται περισσότερο σε συστηματική βάση, εξηγεί ο Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, προσθέτοντας πως μόνο με την λήψη νέων μέτρων μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτή την άκρως ανησυχητική τάση.