Όπως ήταν αναμενόμενο η καταγραφή αυξημένων κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων εξαιτίας ενός παθογόνου, εν προκειμένω του μεταπνευμονοϊού στην Κίνα, ζωντάνεψε νωπές ακόμα μνήμες από την covid πανδημία και προκάλεσε συναγερμό στο ευρύ κοινό.
της Αλεξίας Σβώλου
Ωστόσο, την ώρα που καταγράφεται και το πρώτο κρούσμα μεταπνευμονοϊού στην πατρίδα μας, οι επιστήμονες παραμένουν καθησυχαστικοί, με τον καθηγητή πνευμονολογίας Στέλιο Λουκίδη, πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας να εξηγεί ότι δεν πρόκειται για νέο ή άγνωστο παθογόνο, αλλά για γνωστό εδώ και χρόνια και πως τα στοιχεία από την Κίνα κάνουν αίσθηση κυρίως επειδή εμπλέκεται πάλι η Κίνα, όπως είχε συμβεί πριν 5 χρόνια με τον κορονοϊό. Ο μεταπνευμονοϊός μοιάζει με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό και βρισκόμαστε στην εποχή των αναπνευστικών ιώσεων, άρα υπάρχει έξαρση, ειδικά της γρίπης.
Τις τελευταίες ημέρες πολλά λέγονται και γράφονται για τον μεταπνευμονοϊό, που προκαλεί αυξημένα κρούσματα, νοσηλείες και θανάτους στην Κίνα και σε άλλες χώρες, ενώ ήρθε και το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα. Επειδή στην πρώτη ανάγνωση όλο αυτό το σενάριο θυμίζει το ξεκίνημα της covid πανδημίας και όλα όσα ακολούθησαν, είναι απολύτως λογικό να υπάρχει μια γενικευμένη ανησυχία, γιατί όποιος καεί στον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός. Ωστόσο εδώ τα πράγματα διαφέρουν. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, «καταρχάς δεν μιλάμε για καινούριο παθογόνο. Τον μεταπνευμονοϊό τον γνωρίζουμε από τις αρχές του 2000 και μάλιστα εδώ και χρόνια συμπεριλαμβάνεται στην μοριακή εξέταση ταχείας ανίχνευσης παθογόνων του αναπνευστικού συστήματος (filmarray), που κάνουμε στα άτομα με ενδείξεις ή και συμπτωματολογία και φυσικά βρισκόμαστε στην εποχή έξαρσης των αναπνευστικών ιώσεων. Ήδη καταγράφεται αύξηση τουλάχιστον 30% στην γρίπη και την κορύφωση δεν την έχουμε δει ακόμα, η κορύφωση είναι πάντα πιο μετά τον Ιανουάριο, όταν έχουν ανοίξει και τα σχολεία και υπάρχει αυτή η ανακύκλωση μεταξύ των μαθητών και της οικογένειας και του παππού και της γιαγιάς. Στην πνευμονολογική κλινική μας στο Αττικό νοσοκομείο έχουμε μεγάλη αύξηση στις νοσηλείες με γρίπη και οι περισσότεροι ασθενείς δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν όχι από άποψη, αλλά επειδή περίμεναν να κάνει βαρυχειμωνιά. Αυτό βέβαια είναι λάθος, η γρίπη έχει συγκεκριμένη επιδημιολογία και πρέπει να κάνουμε το αντιγριπικό εμβόλιο, χωρίς να περιμένουμε να πιάσουν τα κρύα», εξηγεί ο καθηγητής.