Στα 66 εκατ. ευρώ “έκλεισε” σύμφωνα με πληροφορίες η ζημιά της Sunlight με τη συνολική αποζημίωση να αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει καταβληθεί από την ελληνική ασφαλιστική αγορά στον κλάδο περιουσίας.
της Βίκυς Γερασίμου
Το γεγονός ότι η επιχείρηση είχε ασφαλιστήριο συμβόλαιο περιουσίας και απώλειας κερδών συνετέλεσε σημαντικά στην ταχύτατη αποκατάστασή της και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Στον αντίποδα έχουμε παραδείγματα από την πρόσφατη ειδησεογραφία υγιών επιχειρήσεων που μετά από μία μεγάλη ζημιά οι διοικήσεις των εταιρειών έρχονται αντιμέτωπες με δύσκολες καταστάσεις όσον αφορά την επιχειρηματική τους συνέχεια.
Στην περίπτωση της Sunlight διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο το ότι η επιχείρηση μετά από τη φωτιά στις εγκαταστάσεις της στο Όλβιο της Ξάνθης, έχοντας ασφάλιση κεφαλαίου για 140 εκατ. με το loss limit να ανέρχεται γύρω στα 100 εκατ. ευρώ, έλαβε προκαταβολή από την ασφαλιστική της αποζημίωση, παρά τις δυσκολίες του διακανονισμού κυρίως λόγω του μεγέθους της αποζημίωσης.
Από τον προηγούμενο χρόνο η επιχείρηση έχει θέσει σε παραγωγική λειτουργία το εργοστάσιο της, έχει -όπως ανακοινώθηκε το Δεκέμβριο του 2018- χρηματοδοτηθεί και από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων, έχει επεκτείνει την παραγωγή της και αποδίδει φόρους στο κράτος και μισθούς στους εργαζόμενους από τη λειτουργία της. Στην ασφάλιση της εταιρείας έχει διαμεσολαβήσει η AON, ενώ leader είναι η ERGO ( 25%) και συνασφαλίστριες οι Ευρώπη (20%), Interamerican (19%), Generali (15%), Eurolife (9%), Interasco (4%), Ευρωπαϊκή Πίστη (4%) & Ορίζων (4%).