Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι μέρος του σχεδιασμού της κυβέρνησης για την στήριξη της επιχειρηματικότητας στην εποχή του κορωνοϊού Covid-19.
Στην ουσία είναι μία μορφή ειδικού δανείου στην οποία εντάσσονται και οι επιχειρήσεις της ασφαλιστικής αγοράς και η αίτηση γίνεται online στο «myBusinessSupport».
του Νίκου Μωράκη
Η ενίσχυση που θα λάβουν οι επιχειρήσεις ξεκινά από 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας και φτάνει τις 350.000 ευρώ για επιχειρήσεις έως 250 εργαζόμενους και τις 500.000 για επιχειρήσεις με περισσότερους από 250 εργαζόμενους.
Μάλιστα σήμερα σύμφωνα με σχετική ενημέρωση που έκανε ο κ. Χ. Σταϊκούρας πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς 8.652 δικαιούχων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ποσό συνολικού ύψους 55,5 εκατ. ευρώ.
Τι πρέπει να ξέρετε:
- Το ποσό της ενίσχυσης επιβαρύνεται με επιτόκιο αναφοράς, δηλαδή το βασικό επιτόκιο που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα.
- Μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το ποσό της ληφθείσας ενίσχυσης επιστρέφεται σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις, εκάστης εξ αυτών καταβλητέας την τελευταία ημέρα του μήνα.
- Ο υπολογισμός της ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις αλλάζει βάσει του αν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ και τηρούν απλογραφικά βιβλία ή διπλογραφικά βιβλία. Για παράδειγμα στην περίπτωση των υποκείμενων σε ΦΠΑ με απλογραφικά βιβλία:
Ενίσχυση = [(Κύκλος εργασιών αναφοράς – Κύκλος εργασιών πρώτου τριμήνου 2020) χ ποσοστιαία διαφορά εκροών εισροών] – [αριθμός εργαζομένων σε αναστολή χ 800/3]
- Το ποσό της ενίσχυσης εμφανίζεται με τις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρησης, στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ στην επιλογή «myTAXISNet / ο λογαριασμός μου / Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή»
- Η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει έως την 31η Οκτωβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε κατά την 31η Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.
Δεν δικαιούνται την επιστρεπτέα προκαταβολή επιχειρήσεις που κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης βρίσκονται σε πτώχευση ή διαδικασία εκκαθάρισης, καθώς σκοπός των σχετικών διατάξεων είναι η ενίσχυση ενεργών επιχειρήσεων - Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο της επιχείρησης από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου διαπιστωθεί μη τήρηση των όρων της παρούσας, υπέρβαση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης, ή υποβολή ψευδών στοιχείων, ζητείται η άμεση επιστροφή του συνόλου της χορηγηθείσας ενίσχυσης εντόκως
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ο ασφαλιστικός κλάδος αξιοποιεί το μέτρο αλλά σε μικρότερο βαθμό από ότι αξιοποιήθηκε η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων των εργαζομένων.