Την εκτίμηση ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι αναπόφευκτη και πως η αποφυγή της θα εξαρτηθεί κυρίως από τη στήριξη της Ε.Ε. και του ΔΝΤ εκφράζουν αναλυτές των οίκων αξιολόγησης οι Standard & Poor’ s και Fitch. Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s δίνει πιθανότητες 25% στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, εκτιμώντας ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι αναπόφευκτη και ότι η πραγματοποίησή της από την ελληνική κυβέρνηση θα είχε τις συνέπειες μια κανονικής πτώχευσης.
Ο αναλυτής του οίκου Μόρις Κρέμερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας πως αυτό έχει αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με τα προηγούμενα 1-2 χρόνια. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα υποβαθμίστηκε από τον ξένο οίκο στη βαθμίδα ΒΒ -, τον περασμένο Μάρτιο, τόνισε ότι οι στατιστικές δείχνουν πως περίπου το 25% των χωρών με πιστοληπτική ΒΒ καταλήγουν σε πτώχευση ή κάποια άλλου είδους αναδιάρθρωση του χρέους τους. Σύμφωνα με το ίδιο η οποιασδήποτε μορφή αναδιάρθρωση χρέους υιοθετείται από τις αγορές ως πτώχευση.
Ο Κρέμερ επεσήμανε πως μια επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των ομολόγων θα βοηθούσε την Ελλάδα αφού θα μείωνε τις ανάγκες χρηματοδότησης του χρέους. Παρ’ όλα αυτά, και μια τέτοια κίνηση θα εκλαμβάνονταν από τις αγορές ως χρεοκοπία, με δεδομένο ότι η Ελλάδα θα γινόταν μια χώρα η οποία σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία ο εκπρόσωπος της Standard & Poor’s τόνισε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα με τα έσοδα και τις περικοπές δαπανών, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται από τη μια μέρα στην άλλη.
Εξάλλου, υπέρ της συνέχισης της στήριξης της Ελλάδας από κεφάλαια της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, μαζί με μια αναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, αλλά όχι και του συνολικού χρέους, τάσσεται ο οίκος αξιολόγησης Fitch.
Ο αναλυτής της Fitch Πολ Ροκινς τόνισε ότι με την εφαρμογή του μνημονίου, το φαινόμενο της χρεοκοπίας φαίνεται να απομακρύνεται, όσο η Ελλάδα πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς και διαρθρωτικούς στόχους που συμφωνούνται κάθε φορά με την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Ωστόσο, εξέφρασε αμφιβολίες για το χρόνο αλλά και την ταχύτητα που μπορεί να αποκλιμακωθεί το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, προσθέτοντας ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες για τις υποχρεώσεις του δημόσιου χρέους θα παραμείνουν πολύ υψηλές. Όπως ανέφερε ακόμη και αν η Ελλάδα πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης 3-4% του ΑΕΠ θα πρέπει να παράλληλα να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 5-6% του ΑΕΠ, για να μειώσει σταδιακά το χρέος της.
Για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με στόχο έσοδα ύψους 50 δισ. ευρώ ώς το 2015 ο αναλυτής εμφανίσθηκε θετικός, αλλά αποσαφήνισε ότι το πρόγραμμα δεν θα έχει άμεσα αποτελέσματα, καθώς πολλές από τις αποκρατικοποιήσεις είναι ακόμη ανώριμες. Εξέφρασε επίσης σημαντικές αμφιβολίες για το γεγονός ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να δανειστεί από τις αγορές μέσα στο 2012. Με αυτά τα δεδομένα, βλέπει ως μόνη λύση τη συνέχιση της εξάρτησης της Ελλάδας από τα κεφάλαια της Ε.Ε. και της ΕΚΤ, με πιθανότητα και μιας παράτασης του μνημονίου.
Αναφερόμενος στην πορεία των δημόσιων οικονομικών είπε ότι ακόμη και με την πλήρη και επιτυχημένη υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου, η βραχυπρόθεσμη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας θα βρίσκεται σε συνεχή επιδείνωση. Όπως είπε το ελληνικό δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα συνεχίσει να αυξάνεται, από το 156% στο τέλος του 2011, στο 160% του ΑΕΠ το 2012, ενώ ο λόγος του χρέους προς τα έσοδα θα συνεχίζει να αυξάνεται, φτάνοντας το 370% το 2013, ενώ περίπου 20% των εσόδων θα κατευθύνεται για την αποπληρωμή των τόκων του χρέους.
πηγή: Ναυτεμπορική, newsroom ΔΟΛ, in.gr