συνέντευξη των Δημήτρη Καραγεωργόπουλου & Χρήστου Ξουρή
H ομάδα Gaia Robotics ασχολείται με τη Γεωργία Ακριβείας και δημιουργεί χάρτες «απεικόνισης υγείας» των καλλιεργειών. Χρησιμοποιώντας drones και νέες τεχνολογίες μπορεί να εντοπίσει ενδεχόμενα προβλήματα σε καλλιέργειες, να συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής, τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης και τη μείωση του κόστους και του ρίσκου. Η ομάδα υποστηρίζεται από το Orange Grove.
Τι κάνει η Gaia Robotics και πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον γεωργικό τομέα;
H Gaia Robotics είναι μια ομάδα ειδικών στην τηλεπισκόπηση και την γεωπληροφορική με κύριο πεδίο ενδιαφέροντος τη Γεωργία Ακριβείας. Η Gaia Robotics βοηθά τους πελάτες της χρησιμοποιώντας ειδικό επιστημονικό εξοπλισμό με τον οποίο συγκεντρώνει, επεξεργάζεται και αναλύει αγροτικά δεδομένα με τη χρήση πολυφασματικών αισθητήρων και Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (drones). Μετά από ειδική επεξεργασία μπορούμε να εντοπίσουμε τη μεταβολή ιδιοτήτων του εδάφους, να εκτιμήσουμε τις θρεπτικές ανάγκες κάθε καλλιέργειας, να εντοπίσουμε έγκαιρα ασθένειες και προβληματικές περιοχές και να προλάβουμε ενδεχόμενες απώλειες της παραγωγής πολύ πριν αυτά τα προβλήματα γίνουν αντιληπτά από το ανθρώπινο μάτι.
Ποιοι είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από το εγχείρημα αυτό και σε τι ειδικεύεται ο καθένας;
H ιδέα ξεκίνησε από εμένα και τον Δημήτρη Καραγεωργόπουλο. Και οι δυο μας έχουμε κοινό ακαδημαϊκό υπόβαθρο με σπουδές στην Αεροναυπηγική και την Εφαρμοσμένη Μηχανική και η ιδέα μας γεννήθηκε μέσα από την κοινή μας έμπνευση να εφαρμόσουμε τις γνώσεις μας σε έναν τόσο ζωτικό τομέα της οικονομίας όπως η Γεωργία, που ως τώρα στερούνταν τεχνολογικών λύσεων όπως οι λύσεις που προσφέρει η Gaia Robotics.
Η Gaia Robotics, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση πέρυσι αρκετών case studies, πλέον συνεργάζεται με την Κύκνος Α.Ε. και παρέχει τις υπηρεσίες της παρακολουθώντας το σύνολο των καλλιεργειών βιομηχανικής τομάτας της Κύκνος στο Νομό Ηλείας
Σε ποιους απευθύνονται οι υπηρεσίες που έχετε σχεδιάσει;
Οι υπηρεσίες που παρέχουμε μπορούν να φανούν χρήσιμες τόσο σε παραγωγούς όσο και σε γεωπόνους γιατί ουσιαστικά ενεργοποιούν τη Γεωργία Ακριβείας, δηλαδή την οργάνωση ενός συστήματος παραγωγής αγροτικών προϊόντων που στηρίζεται στη διαχείριση των εισροών (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, νερό κ.ά.) σε έναν αγρό σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της καλλιέργειας τόσο χωρικά όσο και χρονικά. Περαιτέρω με την έγκαιρη πρόγνωση προβλημάτων και τον εντοπισμό προβληματικών περιοχών συντελούν αποφασιστικά στην αύξηση της παραγωγής, ελαχιστοποίηση του κόστους και στην ταχεία και βέλτιστη λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Αυτά τα οφέλη δεν είναι τα μόνα που μπορεί να αποκομίσει κάποιος από τις υπηρεσίες μας. Η παρακολούθηση της εξέλιξης κάθε καλλιέργειας, η δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου, η τυποποίηση των αγροτικών πρακτικών, η ακρίβεια των μετρήσεων και η ιχνηλασιμότητα είναι αποτέλεσμα των υπηρεσιών μας που θα ενδιέφερε κάθε ασφαλιστική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον αγροτικό τομέα.
Μπορεί η Gaia Robotics να μειώσει το ρίσκο προλαβαίνοντας μία μεγάλη ζημιά σε καλλιέργειες και με ποιον τρόπο;
Ναι, με τη συχνή παρακολούθηση των καλλιεργειών και την άμεση παράδοση των αποτελεσμάτων στους πελάτες μας μέσα από την cloud πλατφόρμα μας MyGaia μπορούμε να εντοπίσουμε έγκαιρα τις ελλείψεις σε μια καλλιέργεια, ποια τμήματά της υποαποδίδουν και το σημαντικότερο να προλάβουμε την εξάπλωση ασθενειών πριν αυτές επεκταθούν σε ολόκληρη την καλλιέργεια. Αυτό γίνεται με την επιστημονική επεξεργασία των πρωτογενών δεδομένων μας και τη χρήση κατάλληλων αλγόριθμων που στην ουσία μας βοηθούν στη δημιουργία χαρτών απεικόνισης «υγείας» κάθε καλλιέργειας και στον εντοπισμό προβλημάτων πριν αυτά καν εκδηλωθούν και προκαλέσουν ζημιές στην παραγωγή.
Σε ποια φάση βρίσκεται αυτήν τη στιγμή το έργο σας;
Αυτήν τη στιγμή η Gaia Robotics, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση πέρυσι αρκετών case studies, πλέον συνεργάζεται με την Κύκνος Α.Ε. και παρέχει τις υπηρεσίες της παρακολουθώντας το σύνολο των καλλιεργειών βιομηχανικής τομάτας της Κύκνος στο Νομό Ηλείας. Πρώτη φορά υλοποιείται ένα καινοτόμο project τέτοιας κλίμακας στην Ελλάδα και ήδη τα πρώτα αποτελέσματα είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά, γεγονός που μας γεμίζει με αισιοδοξία τόσο για το μέλλον της Εταιρείας μας όσο και για την ανάπτυξη της Γεωργίας Ακριβείας στην Ελλάδα.
Πηγή: Ασφαλιστικό Μarketing, Τεύχος Ιουνίου 2018