Με μικρή διαφορά (2,16%) επικράτησε η άποψη ότι οι δεξιότητες των νέων είναι επαρκείς για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος, μετά από ψηφοφορία του κοινού το οποίο στις 30 Οκτωβρίου παρακολούθησε debate του Economist στην Αθήνα.
Τις απόψεις τους αναμέτρησαν ο αναλύτης στο Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop) Steve Bainbridge και ο αναπλ. καθηγητής Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του London Business School Μιχάλης Ιακωβίδης. Τη συζήτηση συντόνισε ο συντάκτης του περιοδικού Economist John Andrews. Την επίσημη έναρξη κήρυξε ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Country Officer της Citi Grant Carson.
Steve Bainbridge
«Ζητούμενο σε αυτό το debate δεν είναι να αποδείξει κανείς ότι είναι όλα ρόδινα, αλλά να δώσει αυτοπεποίθηση στους νέους», σημείωσε ο κ. Bainbridge, ο οποίος τόνισε ότι οι προηγούμενες γενιές δεν ήταν καλύτερα καταρτισμένες από τη σημερινή. «Όταν ο Neil Armstrong ήταν στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο γνώριζε κανείς ότι θα πήγαινε στο φεγγάρι; Φυσικά και όχι. Τον προετοίμασαν; Ασφαλώς και ναι», ανέφερε χαρακτηριστικά και μετέφερε την πρόβλεψη ότι έως το 2025 αναμένεται να δημιουργηθούν στην ΕΕ περίπου 10 εκατ. νέες θέσεις εργασίας.
«Διαμορφώνεται ένα είδος πόλωσης στην αγορά εργασίας. Οι περισσότερες νέες θέσεις απασχόλησης θα απαιτούν είτε πολύ υψηλές είτε στοιχειώδεις δεξιότητες».
Ο κ. Bainbridge μίλησε για μία παγκόσμια οικονομία η οποία «χρήζει επιδιόρθωσης» και επισήμανε προβλήματα όπως οι αυξανόμενες ανισότητες, η κλιματική αλλαγή και η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού που θα αγγίξει τα 10 δισ. έως το 2060, αντιμέτωπος με περιορισμένους φυσικούς πόρους και πολιτικές εντάσεις μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης.
Συνεπώς, σύμφωνα με τον κ. Bainbridge, η νέα γενιά θα πρέπει να είναι προσαρμοστική, ευέλικτη, με φαντασία και αποφασιστικότητα, χωρίς προκαταλήψεις.
«Προτού ψηφίσετε, ρωτήστε τον εαυτό σας αν πραγματικά πιστεύει ότι τα παιδιά και τα εγγόνια σας θα σας απογοητεύσουν».
«Μόνο για ένα πράγμα δεν είναι προετοιμασμένη η νέα γενιά: για την ανεργία. Το ζήτημα είναι να δοθούν ευκαιρίες, ώστε να αξιοποιηθεί το υψηλά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό», πρόσθεσε.
Μεταξύ άλλων, παρατήρησε ότι οι δουλειές σε όλα τα επίπεδα θα έχουν λιγότερη ρουτίνα, καθώς αυτή καλύπτεται ολοένα περισσότερο από την τεχνολογική εξέλιξη.
Μιχάλης Ιακωβίδης
«Προκειμένου να αντιμετωπίσει κανείς ένα πρόβλημα, πρέπει πρώτα να το εντοπίσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ιακωβίδης, εξηγώντας το σκεπτικό με το οποίο εξέφρασε την άποψη ότι η νέα γενιά δεν είναι επαρκώς καταρτισμένη.
Σε αυτό το πλαίσιο, στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο του πανεπιστημίου, το οποίο κατά τη γνώμη του απευθύνεται ουσιαστικά στο 1% του πληθυσμού, λειτουργώντας με βάση χαρακτηριστικά άλλων εποχών.
«Μετά το 2009, αυξάνονται οι άνθρωποι που ψάχνουν δουλειά και συγχρόνως επιμένει η ανεργία. Έχουμε δημιουργήσει μη απασχολήσιμο ανθρώπινο δυναμικό».
«Δημιουργούμε ακόμη κοινωνιολόγους, οικονομολόγους και ψυχολόγους. Ζητάμε ακόμη από τους νέους να αποστηθίζουν. Σήμερα όμως την πληροφορία την αντλεί κανείς εύκολα με μία αναζήτηση στο google», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Το μυστικό της επιτυχίας πρέπει να σταματήσει να είναι μυστικό».
Σύμφωνα με τον κ. Ιακωβίδη, οι νέοι χρειάζονται σήμερα προσαρμοστικότητα, επαναθεώρηση των αξιών και συνδυαστική γνώση. «Οι σταθερές δεξιότητες, οι σταθερές εταιρείες και οι σταθερές καριέρες αποτελούν παρελθόν», σημείωσε και πρότεινε την εισαγωγή κοινωνικών εγχειρημάτων στην εκπαίδευση, τα οποία θα δεσμεύουν τους νέους σε πράγματα που μπορούν να αποβούν χρήσιμα για την κοινωνία.
«Η ανεργία στην Ελλάδα αντιμετωπίζει και διαρθρωτικό ζήτημα. Συχνά υπάρχει δυσκολία στην εξεύρεση των κατάλληλων ατόμων για κάποιες θέσεις εργασίας».
Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη στοχευμένων προγραμμάτων στο εκπαιδευτικό σύστημα, τα οποία θα δίνουν έμφαση σε εκείνους που μπορούν αλλά δεν γνωρίζουν τι να κάνουν.
John Andrews
«Το πλαίσιο της συζήτησης υπαγορεύεται από τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανεργίας στις ηλικίες 16-24 ετών. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα ανέρχεται σε 60%».
Παναγιώτης Κανελλόπουλος
«Μεγάλη σημασία έχουν οι γνώσεις και οι δεξιότητες που αποκτά κανείς έξω από την τυπική εκπαιδευτική διαδικασία (σύγχρονες τεχνολογίες, social media κ.ά.)».
Grant Carson
«Καλωσορίζουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία αφορά το μέλλον των παιδιών και ευελπιστούμε οι ιδέες που διατυπώνονται σε αντίστοιχες συζητήσεις να μετουσιώνονται σε πράξεις. H Citi έχει χρηματοδοτήσει μία έρευνα που αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην εύρεση εργασίας και στην εύρεση μιας αειφόρου εργασίας».