Αντιμέτωπες με δύο αποπληθωριστικές πιέσεις βρίσκονται οι νέες κύριες συντάξεις. Η μία είναι η αποπληθωριστική πίεση των τιμών και η άλλη είναι η αποπληθωριστική πίεση των μισθών.
Με τροπολογία την οποία κατέθεσε χθες τελικά το Υπ. Εργασίας προβλέπεται πως οι συντάξεις τις οποίες αιτήθηκαν ασφαλισμένοι μετά τις 12/5/2016 θα αναπροσαρμόζονται μέχρι και το 2020 με βάση το Δείκτη Τιμών (όπως συνέβαινε και προ 12 /5/2016), ενώ από το 2021 να αναπροσαρμόζονται με βάση ένα νέο δείκτη, το Δείκτη Μισθών.
Δεδομένου,όμως, ότι ο Δείκτης Τιμών πέφτει συνεχώς εδώ και τέσσερα χρόνια λόγω της συνεχούς οικονομικής ύφεσης, η αναπροσαρμογή των νέων συντάξεων η οποία θα πρέπει να αναμένεται τουλάχιστον για φέτος θα πρέπει να είναι αρνητική. Έτσι ο αποπληθωρισμός των τιμών αποτελεί την πρώτη απειλή των νέων συντάξεων.
Τον ίδιο κίνδυνο, διατρέχουν και οι συντάξεις από το 2021, τουλάχιστον σε περίπτωση που συνεχιστεί η έως τώρα αδιάλειπτη πτωτική πορεία των μισθών και γενικότερα των εισοδημάτων των ασφαλισμένων. Σε αυτή την περίπτωση ο αποπληθωρισμός των μισθών αποτελεί τη δεύτερη απειλή καυτά των συντάξεων.
Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των νέων συντάξεων από το 2021 προφανώς συνδέεται και με το γεγονός ότι από το 2020 –όπως όλα τα στοιχεία της τρέχουσας διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους θεσμούς– θα ξεκινήσει η αναπροσαρμογή των ήδη καταβαλλομένων κύριων συντάξεων με βάση τα αποτελέσματα του επανϋπολογισμού τους.