Το είπε και το έκανε η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνοντας επίσημα χθες το βράδυ την εξαγορά του 90% της ΕΘΝΙΚΗΣ Ασφαλιστικής από το CVC Fund έναντι 540 εκατ. ευρώ.
του Νίκου Μωράκη
Πλέον η Πειραιώς, η οποία είναι ήδη leader στο Bancassurance κανάλι διανομής Ασφαλιστικών Προϊόντων με 48 εκατ. ευρώ σε προμήθειες (στοιχεία 2023) κυρίως λόγω των μακροχρόνιων συνεργασιών που διατηρεί με τις Ασφαλιστικές εταιρείες ERGO & NN Hellas, αποκτά και τη δική της Ασφαλιστική Εταιρεία. Και όχι μια τυχαία Ασφαλιστική, αλλά το δυνατότερο brand της Ελληνικής Ασφαλιστικής Αγοράς με τη μεγαλύτερη ιστορία και διαχρονική ηγετική θέση τόσο στους γενικούς κλάδους ασφάλισης όσο και στους κλάδους Ζωής & Υγείας. Να θυμίσουμε ότι το 2006 η τράπεζα Πειραιώς είχε πουλήσει στον Γερμανικό όμιλο της ERGO την τότε θυγατρική της ΑΤΕ Ασφαλιστική έναντι 90 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω των αυστηρών κανόνων λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για όσες τράπεζες είχαν λάβει κρατική χρηματοδότηση (για τη διάσωσή τους).
Τα απόνερα της συμφωνίας
Η συγκεκριμένη εξαγορά έρχεται να ταράξει τα νερά και να αλλάξει τα δεδομένα όπως τα ξέραμε μέχρι σήμερα. Αρχικά, πολύ πιθανό οι Ασφαλιστικές εταιρείες ERGO & NN να αναθεωρήσουν τη στρατηγική συνεργασία που διατηρούν με τη Τράπεζα Πειραιώς για τη διάθεσή ασφαλιστικών προϊόντων τους μέσω της Τράπεζας (Bancassurance). Επίσης, η Εθνική Τράπεζα πολύ πιθανό να αναζητήσει νέο στρατηγικό συνεργάτη στο δικό της Bancassurance με τις υποψήφιες Ασφαλιστικές να είναι οι Allianz, Interamerican & Groupama που δεν έχουν αυτό το κανάλι διανομής ή με κάποια από τις δύο ασφαλιστικές ( ή και με τις δύο) που συνεργάζονται σήμερα με την Τράπεζα Πειραιώς. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες το brand της ΕΘΝΙΚΗΣ Ασφαλιστικής από το 2018 ανήκει στην ίδια την εταιρεία διασφαλίζοντας ως έναν βαθμό τη διατήρηση του από τον καινούργιο μέτοχο.
Τα αποτελέσματα της ΕΘΝΙΚΗΣ Ασφαλιστικής το 2024
Την ίδια μέρα με την ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ CVC και Τράπεζας Πειραιώς, η ΕΘΝΙΚΗ Ασφαλιστική ανακοίνωσε τις επιδόσεις της για τη χρονιά που πέρασε. Πιο συγκεκριμένα η Ασφαλιστική παρουσίασε αύξηση 15,8% στα Εγγεγραμμένα Ασφάλιστρα υπερβαίνοντας σημαντικά τον μέσο όρο της αγοράς, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 8,7%. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τα περσινά αποτελέσματα της ΕΘΝΙΚΗΣ εδώ.
Η σχετική ανακοίνωση
«Σε συνέχεια της από 06 Φεβρουαρίου 2025 ανακοίνωσης, η Πειραιώς Financial Holdings Α.Ε. ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι η θυγατρική της Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. («Πειραιώς») προχώρησε στη σύναψη Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών (εφεξής «Σύμβαση») για την εξαγορά του 90,01% στη μητρική εταιρεία της Εθνικής Ασφαλιστικής (η «Συναλλαγή») από το CVC Capital Partners Fund VII.
Σύμφωνα με την υπογεγραμμένη Σύμβαση, το τίμημα για τη συναλλαγή ανέρχεται σε €600εκατ. σε μετρητά, επί τη βάσει συμμετοχής 100%.
Η Συναλλαγή αναμένεται να διαφοροποιήσει περαιτέρω τις πηγές εσόδων της Πειραιώς, ενισχύοντας τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους, ενώ θα συμπληρώσει το εύρος των προϊόντων μας, καλύπτοντας όλο το φάσμα τραπεζικών, ασφαλιστικών και επενδυτικών πελατειακών λύσεων.
Η Συναλλαγή αυξάνει τα Κέρδη ανά Μετοχή κατά περίπου 5% και την Απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα, αυξάνει την παραγωγή προμηθειών σε επίπεδο εφάμιλλο της διεθνούς αγοράς, διατηρώντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα της αποτελεσματικότητας του λειτουργικού κόστους.
Με βάση τα παραπάνω, και συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης για ετήσια διανομή 50% από τα κέρδη του 2025 και εφεξής, η proforma συνολική κεφαλαιακή θέση της Πειραιώς εκτιμάται σε περίπου 18,5% για το 2025, ενώ αναμένεται να φθάσει περίπου σε επίπεδο 19,5% έως το 2027 και περίπου 20% έως το 2028.
Η επίπτωση αυτή μεταφράζεται σε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας με ασφαλές απόθεμα έναντι της σύστασης Πυλώνα 2 περίπου 250 μονάδων βάσης το 2025, το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει τις 300 μονάδες βάσης ως το 2027 και να προσεγγίσει τις 400 μονάδες βάσης ως το 2028. Καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου, ο δείκτης CET1 της Πειραιώς αναμένεται να διατηρηθεί σε επίπεδο 13% και πάνω.
Η Πειραιώς προτίθεται να επιτύχει την ταξινόμησή της ως Xρηματοοικονομικού Oμίλου (Financial Conglomerate, FICO) και να επιδιώξει την εφαρμογή του εποπτικού μηχανισμού του άρθρου 49 του κανονισμού CRR, σε σχέση με την εποπτική μεταχείριση της σκοπούμενης συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Ασφαλιστικής (κοινώς αναφερόμενου ως Danish Compromise), η οποία, εάν επιτευχθεί, θα ενισχύσει περαιτέρω το CET1 κεφαλαιακό δείκτη κατά περίπου 50 μονάδες βάσης.
Η Εθνική Ασφαλιστική είναι κορυφαία ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα, η οποία καλύπτει όλο το φάσμα των ασφαλιστικών προϊόντων, με μερίδιο αγοράς περίπου 14,5% (περίπου 17% στον κλάδο ασφαλειών ζωής και περίπου 11% στον κλάδο ασφαλειών ζημιών) και με άνω των €0,8δισ Μικτά Εγγεγραμμένα Ασφάλιστρα (“GWP”), το 2024.
Η Εθνική Ασφαλιστική κατέχει σύνολο ενεργητικού €4δισ και ίδια κεφάλαια €0,4δισ το 2023. Η Εθνική Ασφαλιστική κατέγραψε κέρδη προ φόρων προσαρμοσμένα για μη επαναλαμβανόμενα στοιχεία ύψους περίπου €100εκατ το 2023 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία).
Το δίκτυο της Εθνικής Ασφαλιστικής εκτείνεται σε όλη την Ελλάδα και αποτελείται από ιδιόκτητα γραφεία του δικτύου πωλήσεων και ασφαλιστικούς πράκτορες εταιρικού δικτύου, καθώς και συνεργαζόμενα ασφαλιστικά πρακτορεία και μεσίτες ασφαλίσεων.
Τα Μικτά Εγγεγραμμένα Ασφάλιστρα που παράγονται από τα προαναφερθέντα κανάλια παραγωγής αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία της συνολικής παραγωγής της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ το υπόλοιπο προέρχεται από τραπεζοασφαλιστικές δραστηριότητες.
Η στοχοθεσία της Πειραιώς για την περίοδο έως το 2028, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα φέτος στην αγορά, αναβαθμίζεται, λαμβάνοντας υπόψιν την αναμενόμενη επίδραση της Συναλλαγής, ως ακολούθως:

Η Συναλλαγή υπόκειται στις εγκρίσεις των αρμόδιων εποπτικών αρχών. Σύμβουλοι της Πειραιώς για τη Συναλλαγή είναι η UBS Europe SE ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος, η Milliman ως αναλογιστικός σύμβουλος και τα νομικά γραφεία Milbank LLP, Μωράτη Πασσά και Ποταμίτη Βεκρή, ως διεθνείς, τοπικοί νομικοί σύμβουλοι και νομικοί σύμβουλοι σε θέματα ανταγωνισμού, αντίστοιχα».