Η ταχύτατη πρόοδος της ιατρικής επιστήµης τον τελευταίο αιώνα έχει οδηγήσει στη βαθύτερη κατανόηση πολλών ασθενειών και στην αναζήτηση πιο αποτελεσµατικών µεθόδων στην αντιµετώπισή τους.
(“am” – Ασφαλιστικό Marketing, Τεύχος 90)
Γνωρίζουµε, για παράδειγµα, ότι η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισµα, οι λανθασµένες διατροφικές επιλογές, η έλλειψη άσκησης, η παχυσαρκία, το άγχος είναι µερικοί από τους βασικούς παράγοντες που προκαλούν πολλές ασθένειες, εντούτοις οι περισσότεροι/ες από εµάς, µέχρι σήµερα δεν αξιολογούσαµε σωστά τη γνώση αυτή ή προτιµούσαµε να την αγνοούµε.
Οι διεθνείς τάσεις διαπιστώνουν όµως ότι ο σύγχρονος άνθρωπος, ειδικά µετά την απρόσµενη δοκιµασία της πανδηµίας, αλλά και την ανάπτυξη νέων ασθενειών, δείχνει να θέλει να αναθεωρήσει συνολικά τον τρόπο µε τον οποίο διαµορφώνει τη ζωή του και να στραφεί σε επιλογές που προστατεύουν λίγο καλύτερα, τόσο τη φυσική όσο και την ψυχική του υγεία. Να υιοθετήσει, για παράδειγµα, τη φυσική άσκηση ή µία πλούσια σε φρούτα και χορταρικά διατροφή – συνήθειες που µπορούν να αποτρέψουν πολλές συχνές παθήσεις – ή να επιλέξει µία πιο ευέλικτη µορφή εργασίας που του προσφέρει περισσότερο ελεύθερο χρόνο, µία περισσότερο ισορροπηµένη εργασιακή και προσωπική ζωή και κατά συνέπεια καλύτερη ψυχική υγεία.
Η αλλαγή της συνολικής φιλοσοφίας µας για τη ζωή και ο περιορισµός των κακών συνηθείων είναι µια καταπληκτική αρχή, η οποία σε συνδυασµό µε την έγκαιρη πρόληψη και διάγνωση είναι το «µυστικό» για µία καλή υγεία. Το ετήσιο check up, κατά συνέπεια, δεν θα πρέπει πλέον να αποτελεί µία πολυτέλεια αλλά µέρος της ζωής µας.
Σύµφωνα µε τις ευρωπαϊκές στατιστικές, η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν επισκέπτεται συχνά το γιατρό και δεν κάνει τακτικά προληπτικό έλεγχο, είτε γιατί δεν το κρίνει απαραίτητο είτε γιατί δεν βρίσκει χρόνο, ή ακόµα και για οικονοµικούς λόγους.