Την παρέμβαση Τράπεζας της Ελλάδος ζητά ο Σύλλογος Ζημιωθέντων της Ασπίς, προκειμένου να προστατεύσει 743 δανειολήπτες, των οποίων τα ασφαλιστήρια συμβόλαια συνόδευαν ως εγγύηση πληρωμής κεφαλαίου τα δάνεια τοκοπληρωμής.
Πρόκειται για συμβόλαια που διατίθεντο και μέσω του τραπεζικού δικτύου ύψους 50.000-150.000 ευρώ, στα οποία πληρώνονταν στην τράπεζα μόνο οι τόκοι και καταβάλλονταν από τους ασφαλισμένους το υπόλοιπο ποσό στην ασφαλιστική με δικαιούχο την Τράπεζα. Ο Σύλλογος Ζημιωθέντων ζητά να εκδοθεί οδηγία προς τις τράπεζες, προκειμένου να προστατευτούν οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με διαταγές πληρωμών και εκδικάσεις αγωγών.
Θυμίζουμε ότι οι ζημιωθέντες δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί από την πολιτεία και ήδη έχουν αρχίσει οι διαδικασίες ανακοπών όσον αφορά τη λίστα που είχε δημοσιεύσει για τους δικαιούχους η Τράπεζα της Ελλάδος, που άφηνε «εκτός» τα 220.000 από τα 260.000 συμβόλαια, που ανέρχονται σε 350-400 εκατ. ευρώ.
Στην επιστολή του προς τον Στουρνάρα ο Σύλλογος επισημαίνει ότι «το ασφάλισμα των συμβολαίων αυτών είναι ήδη εκχωρημένο στις τράπεζες με τις οποίες είχαν συναφθεί οι δανειακές συμβάσεις. Ο Σύλλογός μας ήδη από τον Απρίλιο του 2013 έχει καταθέσει στοιχεία και έγγραφα για το πρόβλημα σε συγκεκριμένο στέλεχος της νομικής υπηρεσίας της Τράπεζας της Ελλάδος λαμβάνοντας υποσχέσεις για την επίλυση του προβλήματος».
Διαβάστε την επιστολή προς το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Στουρνάρα
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο
Γ.γραμμ. Οικονομικής Πολιτικής κ. Έλενα Παπαδοπούλου
Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θεόδωρο Μητράκο
Διευθυντή της Δ/νσης Επιθεώρησης Εποπτευομένων Εταιρειών κ. Γιώργο Πάσχα
Επόπτη εκκαθάρισης κ. Βασιλόπουλο
Εκκαθαριστή κ. Ραουνά
Αξιότιμε κύριε Στουρνάρα
Με την από 04/05/2015 επιστολή μας, σας ενημερώσαμε για το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του Ομίλου Ασπίς, τα οποία συνόδευαν ως εγγύηση πληρωμής κεφαλαίου τα δάνεια τοκοπληρωμής που λάμβαναν δανειολήπτες, κυρίως από τις τράπεζες Aspis Bank και Eurobank. Παράλληλα ζητήσαμε την άμεση παρέμβασή σας για να σταματήσουν οι απειλές κατά των δανειοληπτών από τις τράπεζες οι οποίες ζητούσαν επίμονα την εξόφληση των κεφαλαίων τους ή ειδάλλως ενεργοποίηση διαταγών πληρωμών και κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων.
Υπενθυμίζουμε ότι τα δάνεια αυτά είχαν συναφθεί με την συγκατάθεση και την προτροπή υψηλόβαθμων στελεχών των τραπεζών ASPIS BANK και EUROBANK -κυρίως- με σκοπό την είσπραξη αμοιβής από κάθε συμβόλαιο. Αυτά τα συμβόλαια ήταν φυσικά πλήρως αποδεκτά από τις τράπεζες, οι οποίες εισέπρατταν τους τόκους του δανείου κάθε μήνα από τους δανειολήπτες, ενώ η εξόφληση του κεφαλαίου θα γίνονταν στην λήξη εφάπαξ μέσω του ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Δυστυχώς όμως εκατοντάδες από αυτά τα συμβόλαια δεν πρόλαβαν να φτάσουν στην λήξη τους αφού προηγήθηκε η ανάκληση των εταιρειών του Ομίλου. Τονίζεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών αυτών έχει ήδη εξοφλήσει το μέρος των τόκων που αναλογεί στο δάνειο, ενώ πολύ μεγάλος αριθμός αυτών έχει ήδη εξοφλήσει και το συμβόλαιό του στην ασφαλιστική εταιρεία, αλλά δεν έγινε η είσπραξη λόγω της ανάκλησης.
Παρ’ όλα αυτά οι τραπεζίτες αντί να αντιμετωπίσουν με πνεύμα κατανόησης, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς το ζήτημα, σπεύδουν και στέλνουν αγωγές εναντίον των δανειοληπτών ζητώντας την άμεση καταβολή των κεφαλαίων τους.
Ο νόμος 3867/2010 ο οποίος μέσω της απόφασης 3783/2014 του ΣτΕ κρίθηκε ως μηχανισμός ”κατάλληλος, πρόσφορος και συνταγματικός” για αποζημίωση, έπρεπε ήδη να έχει ενεργοποιηθεί και να έχει αποδώσει τουλάχιστον το προβλεπόμενο 70% των οφειλομένων στους ασφαλισμένους.
Εφόσον είχαν καταβληθεί αυτές οι αποζημιώσεις , τότε όποιος δανειολήπτης δεν απέδιδε το κεφάλαιο στην τράπεζα ή δεν ερχόταν σε έναν έντιμο συμβιβασμό μαζί της φυσικά θα ήταν υπόλογος με τις συνεπακόλουθες νομικές συνέπειες.
Δεν είναι δυνατόν όμως οι άνθρωποι αυτοί να υποφέρουν από τις απανωτές έκνομες ενέργειες της ίδιας της πολιτείας, η οποία αφενός έκλεισε με τον χείριστο δυνατό τρόπο την δεύτερη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας μας, χωρίς να έχει λάβει προκαταβολικά καμία πρόνοια για τους εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους και αφετέρου δεν εφαρμόζει τον νόμο που η ίδια επέβαλε, για να λύσει δήθεν το θέμα.
Αυτό δεν είναι δίκαιο αποτελεί απάνθρωπη, προσβλητική και ”άνανδρη” μεταχείριση και αναδεικνύει μια πολιτεία που δεν σέβεται κανέναν κανόνα και κανέναν νόμο, αποδεχόμενη εθιμικά το δίκιο του ισχυρού.
Οι άνθρωποι αυτοί -πολλοί από τους οποίους φέρουν πλέον και με τον νόμο την ταμπέλα ”θύμα ανθρωπιστικής κρίσης” βιώνοντας με τον πιο ειδεχθή τρόπο τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης που όλοι ζούμε -ή σχεδόν όλοι- απαιτούν αξιοπρεπή λύση και ισονομία.
Σας απευθύνουμε λοιπόν έκκληση να παρέμβετε άμεσα και:
Να απευθύνετε οδηγία προς τις τράπεζες προκειμένου να αναστείλουν την εκδίκαση των αγωγών, ή την εκτέλεση των διαταγών πληρωμής -όπου αυτές έχουν εκδοθεί- έως ότου οι ασφαλισμένοι / δανειολήπτες λάβουν την αποζημίωση που απορρέει εκ του νόμου. Άλλωστε το ασφάλισμα των συμβολαίων αυτών είναι ήδη εκχωρημένο στις τράπεζες με τις οποίες συνήφθησαν οι δανειακές συμβάσεις. Ο Σύλλογός μας ήδη από τον Απρίλιο του 2013 έχει καταθέσει στοιχεία και έγγραφα για το πρόβλημα σε συγκεκριμένο στέλεχος της νομικής υπηρεσίας της Τράπεζας της Ελλάδος λαμβάνοντας υποσχέσεις για την επίλυση του προβλήματος. Τα θέτουμε στην διάθεσή σας εφόσον τα χρειαστείτε.
• Να συμβάλλετε όσο μπορείτε επικουρικά, στις εν εξελίξει προσπάθειες που γίνονται για την συνολική επίλυση του προβλήματος, το οποίο αποτελεί ένα τεράστιο αγκάθι που εμποδίζει την ανάπτυξη του ασφαλιστικού θεσμού και συνεπακόλουθα στερεί σημαντικότατα έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ επιπλέον βαραίνει την ιστορική συνείδηση της εποπτικής αρχής.
Ευελπιστούμε στην άμεση παρέμβασή σας για επίλυση αυτής απαράδεκτης και επικίνδυνης για τους ασφαλισμένους εκκρεμότητας.
Με εκτίμηση
Πρόεδρος
Ν. Κεχαγιάογλου
Γραμματέας
Κ. Βαλαβάνης