Το δύσκολο «σήμερα», αλλά και οι προϋποθέσεις για ένα καλύτερο «αύριο» της ελληνικής οικονομίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο του 7ου Στρατηγικού Συνεδρίου με τίτλο «Επενδύσεις στην Ελλάδα & Αναπτυξιακή Προοπτική – 2020», το οποίο διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) και το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης με τη συνεργασία της Boussias Communications, την Τρίτη 14 Ιουλίου 2020, στο κτίριο του ΕΕΑ, παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, βουλευτών, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, της πανεπιστημιακής, επιμελητηριακής και επιχειρηματικής κοινότητας, αλλά και προέδρων οργανισμών.
Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Ενέργειας & Περιβάλλοντος κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γιώργος Γεωργαντάς, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Παππάς, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Μιχάλης Κατρίνης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, και ο πρώην Υπουργός κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο βουλευτής Πιερίας κ. Σάββας Χιονίδης.
Το Συνέδριο ξεκίνησε με την ομιλία του Προέδρου του ΕΕΑ κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης όλων των επιχειρήσεων της χώρας ώστε να προστατευθεί και η απασχόληση. Παράλληλα ανέδειξε το μείζον πρόβλημα επιχειρήσεων και επαγγελματιών λόγω της δυσκολίας υπαγωγής σε προγράμματα χρηματοδότησης και υπογράμμισε την σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, κάτι που προωθεί το Ε.Ε.Α. με στοχευμένες ενέργειες όπως τη δημιουργία δωρεάν e–shop για τα μέλη του.
Στην τοποθέτηση του ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στις ενέργειες της κυβέρνησης και του Υπουργείου για να ενισχύσουν τη ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εξήγησε ότι πρέπει να υπάρχουν τραπεζικά κριτήρια, αλλά όχι τραπεζική τυραννία και μίλησε για το συνεκτικό σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Γεωργιάδης ξεκίνησε όμως την ομιλία του υπογραμμίζοντας την στενή συνεργασία που έχει με το ΕΕΑ, κάτι που βοήθησε να ληφθούν επιπλέον μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και επαγγελματιών.
Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε στη δημοσιότητα συγκεκριμένα στοιχεία για τον αριθμό των επιχειρήσεων που εντάχθηκαν σε χρηματοδοτικά προγράμματα, μίλησε για τις ενέργειες της κυβέρνησης που είχαν ως στόχο την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων την περίοδο της πρώτης φάσης της πανδημίας και τόνισε την σημασία της αξιοποίησης όλων των εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων και εργαλείων, με σημαντικότερο, το υπό διαπραγμάτευση Ταμείο Ανάκαμψης.
Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι «απαραίτητο προαπαιτούμενο για την επιστροφή σε τροχιά ανάπτυξης μετά την πανδημία του κορωνοϊού είναι η δημιουργία προϋποθέσεων για να γίνει η οικονομία φιλική προς τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα» και περιέγραψε την ατζέντα που υλοποιεί το ΥΠΕΝ προς την κατεύθυνση αυτή, με έμφαση στις νομοθετικές πρωτοβουλίες, τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. για δράσεις πράσινης οικονομίας.
Για τις αλλαγές που φέρνει ο Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης μίλησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, εξηγώντας θα περιορίσει σημαντικά τη γραφειοκρατία για επιχειρήσεις, πολίτες και αυτοδιοίκηση, ενώ στάθηκε ακόμη στον προωθούμενο Ενιαίο Αριθμό του Πολίτη, τις ψηφιακές υπογραφές, τις ψηφιακές σφραγίδες, τα ψηφιακά έγγραφα.
Στην αδυναμία πρόσβασης της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Παππάς, ο οποίος επέκρινε και την τακτική των τραπεζών. Επίσης υπογράμμισε πως οι προοπτικές για την ελληνική οικονομίας είναι δυσοίωνες αν δεν ληφθούν γρήγορες και δραστικές αποφάσεις από την κυβέρνηση η οποία, όπως είπε, πρέπει να προχωρά λαμβάνοντας υπόψη της τις θέσεις των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου.
Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Μιχάλης Κατρίνης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε το επιχειρηματικό περιβάλλον να γίνει φιλικό για επενδύσεις και περιέγραψε τους τομείς της οικονομίας οι οποίοι πρέπει να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα.
Στην ανάγκη σχεδιασμού πολιτικών που θα δίνουν νέα κίνητρα σε νέους και σε ταλέντα ώστε να αναπτύξουν μια νέα επιχειρηματικότητα αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος τόνισε ότι είναι αναγκαία η εκ βάθρων αλλαγή του σημερινού παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν ακόμη η γενική διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος κ. Μαργαρίτα Αντωνάκη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κ. Χάρης Λαμπρόπουλος, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. κ. Αναστάσιος Τόσιος, ο διευθύνων σύμβουλος της Aldemar Resorts κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΣΦΑ Α.Ε. Nicola Battilana, ο πρόεδρος της Εταιρίας Διανομής Αερίου Αττικής ΜΑΕ κ. Πιέρρος Χατζηγιάννης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ κ. Κωνσταντίνος Μαύρος.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υποδομών & Μεταφορών, της Περιφέρειας Αττικής, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Τον συντονισμό έκαναν ο κ. Σωτήριος Μπρέγιαννος, Δικηγόρος, Σ.Ν. Μπρέγιαννος – Γ.Ν. Μπρέγιαννος & Συνεργάτες ΑΕΔΕ, ο κ. Αλέξανδρος Γιαννέλος, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης, η κ. Μαρία Σαμολαδά, Δημοσιογράφος (Real FM, GRTIMES.gr) και η κ. Κατερίνα Ζάννη, Δημοσιογράφος (MEGA TV).