Στόχος: Η αύξηση εσόδων από έναν κλάδο της οικονομίας, που μέχρι πριν λίγα χρόνια είχε νόημα. Αλλά πλέον, μια σειρά από μέτρα, επέφεραν την παράδοση πινακίδων και την γενική ακινησία των οχημάτων με αποτέλεσμα την πτώση πάνω από 1,3 δισ. ευρώ στην τελευταία δεκαετία και μόνο από τα κρατικά έσοδα, χωρίς να υπολογίζουμε τις απώλειες από τα καύσιμα ή τα διόδια ή τις απώλειες του ασφαλιστικού κλάδου και τις απώλειες από τα service ή άλλες ζημιές.
Ειδικότερα τα έσοδα από τον το Τέλος Ταξινόμησης, ΦΠΑ αλλά και Φόρος Πολυτελείας ανήλθαν σε μόλις 260 εκατ. ευρώ το 2015. Το 2005, πριν 10 ολόκληρα χρόνια δηλαδή, με σαφώς χαμηλότερες τιμές, τα αντίστοιχα έσοδα είχαν ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ.
Αντίθετα τα έσοδα από τα Τέλη Κυκλοφορίας την τελευταία 10ετία σημείωσαν μεγάλη αύξηση καθώς από τα 550 εκατ. ευρώ που ανήλθαν το 2005 πέρσι κυμάνθηκαν σε περίπου 1,07 δισ. ευρώ. Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα στα έσοδα από τα Τέλη Κυκλοφορίας εστιάζεται στη μείωση που καταγράφουν τα συγκεκριμένα έσοδα την τελευταία 5ετία.
Ειδικότερα τα πέντε τελευταία χρόνια έχουν χαθεί πάνω από 400 εκατ. ευρώ ενώ τα χρέη των ιδιοκτητών αυτοκινήτων από Τέλη Κυκλοφορίας ανέρχονται σε πάνω από 252 εκατ. ευρώ κάτι το οποίο «μεταφράζεται» σε περίπου 870.000 ΙΧ.
Οι παραπάνω λόγοι είναι αρκετοί ώστε να σημάνει συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο και να αποφασίσει τη ριζική αλλαγή στην φορολογία των ΙΧ.
Σύμφωνα με τις αλλαγές που εξετάζονται στην «τσιμπίδα» της εφορίας θα πέσουν οι ιδιοκτήτες καινούριων αυτοκινήτων (έως 5ετίας) με αξίες Λιανικής από 15.000 ή 20.000 ευρώ και άνω ενώ αντίθετα οι ιδιοκτήτες οχημάτων μεγάλου κυβισμού θα μπορέσουν να κάνουν άρση της ακινησίας και να τα επανακυκλοφορήσουν.
Τέλη Κυκλοφορίας 2017 από 50 έως 300 ευρώ – «Φωτιά» στα καύσιμα
Το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να μειώσει τα έσοδα από τα Τέλη Κυκλοφορίας το 2017 σε ποσοστό 50% κάτι το οποίο μεταφράζεται σε ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας για όλους από 50 έως και 300 ευρώ.
Ωστόσο για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο το Ειδικό Τέλος που θα επιβληθεί στα καύσιμα θα πρέπει να κυμαίνεται σε 0,23 ευρώ στην αμόλυβδη και 0,19 ευρώ στο πετρέλαιο κίνησης.
Αλλά το οικονομικό επιτελείο με την αύξηση στα καύσιμα και την ταυτόχρονη μείωση των Τελών Κυκλοφορίας εκτιμά πως θα αρθούν από το καθεστώς «ακινησίας» πάνω από 500.000 αυτοκίνητα ενώ παράλληλα θα αναγκαστούν να πληρώνουν και οι περίπου 870.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που τα κινούν χωρίς να έχουν καταβάλει Τέλη Κυκλοφορίας.
Αν επιτευχθεί ο στόχος του ΥΠΟΙΚ τότε θα αναγκαστούν να πληρώνουν Τέλη κυκλοφορίας αλλά και καύσιμα πάνω από 1,5 εκατ. οχήματα γεγονός που θα αυξήσει τα έσοδα.
Τεκμήρια – Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης – ΦΠΑ
Ένα ακόμη πεδίο που το οικονομικό επιτελείο θα αλλάξει ριζικά τα δεδομένα αφορά στα Τεκμήρια Διαβίωσης και κατ’ επέκταση στο Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης αλλά και στον ΦΠΑ για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ.
Ειδικότερα το ΥΠΟΙΚ εξετάζει να αποσυνδέσει τα τεκμήρια διαβίωσης από τον κυβισμό του οχήματος και να τον συνδέσει με την Αξία Λιανικής των οχημάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα τεκμήρια διαβίωσης είναι «τσουχτερά» για αυτοκίνητα με Αξία Λιανικής πάνω από 20.000 ευρώ όπως επίσης και το Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης ο οποίος αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 3-5% ενώ στα αυτοκίνητα με Αξίες Λιανικής πάνω από 30.000 ευρώ το ποσοστό εξετάζεται να ανέλθει μεταξύ 8-10%.
Όσον αφορά στις μειώσεις των ποσών τόσο για τα Τεκμήρια Διαβίωσης όσο και για το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να μειώνεται κάθε χρόνο σε ποσοστό από 10% έως και 20% ανάλογα με την Αξία Λιανικής και σε βάθος 5ετίας ή 8ετίας να μην επιβάλλεται.
Στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ο μόνος φόρος που μπορεί να επιβληθεί αφορά στην διαφορά των συντελεστών ΦΠΑ μεταξύ Ελλάδας και του κράτους μέλους που προέρχεται το όχημα. Ειδικότερα αν ένα μεταχειρισμένο ΙΧ εισάγεται από την Γερμανία που επιβάλλεται ΦΠΑ 19% θα πρέπει να καταβληθεί στο Τελωνείο το επιπλέον 4% που αφορά στην διαφορά του ΦΠΑ με την Ελλάδα.
Τέλος Ταξινόμησης και Φόρος Πολυτελείας με αξία Λιανικής
Τα έσοδα από το Τέλος Ταξινόμησης έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει καθώς το 2015 αντλήθηκαν μόλις 87 εκατ. ευρώ ενώ τα αντίστοιχα έσοδα το 2005 ανήλθαν σε 889 εκατ. ευρώ. Οι συντελεστές από 5% έως και 50% που επιβάλλονται σήμερα ανάλογα με τον κυβισμό του οχήματος θα επιβάλλονται στην Αξία Λιανικής κλιμακωτά.
Ωστόσο το σημείο εκκίνησης επιβολής του Τέλους Ταξινόμησης αποτελεί μείζον θέμα για εισαγωγείς και ΥΠΟΙΚ καθώς οι μεν θέλουν να επιβάλλεται από τις 20-25.000 ευρώ ενώ οι δε από τις 15.000 ευρώ!
Ο Φόρος Πολυτελείας επιβάλλεται στα αυτοκίνητα με εργοστασιακή αξία άνω των 20.000 ευρώ. Ωστόσο εξαιτίας των υποτιμολογήσεων το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την άμεση σύνδεση του Φόρου Πολυτελείας επίσης με την Αξία Λιανικής προ φόρων ώστε να μην μπορεί κανείς να δηλώνει πλασματικές εργοστασιακές αξίες και το κράτος να μην χάνει έσοδα.
«Extra» μέτρα σε περίπτωση έλλειψης εσόδων
Σε περίπτωση έλλειψης εσόδων το οικονομικό επιτελείο έχει στην «φαρέτρα» του και επιπλέον μέτρα που μπορούν να αποφέρουν έσοδα.
Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται το Τέλος Δακτυλίου, ο Ειδικός Φόρος Ρύπων (πετρελαιοκίνητα και παλιά οχήματα) ενώ παράλληλα στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν τα πρόστιμα από τα ανασφάλιστα και χωρίς ΚΤΕΟ οχήματα τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 280 εκατ. ευρώ.
Πάντως τα έσοδα από τον κλάδο του αυτοκινήτου που αναγράφονται στον Προϋπολογισμό ανέρχονται σε 1,346 δισ. ευρώ τα οποία είναι αυξημένα κατά 114 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015…