Το αίτημα της θεσμοθέτησης αναβαλλόμενων φορολογικών κινήτρων για δαπάνες που γίνονται σχετικά με τα ασφαλιστήρια ζωής και υγείας, επαναφέρουν ανώτατα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς προς την κυβέρνηση.
Του Πλάτωνα Τσούλου
Πληροφορίες του ID αναφέρουν ότι, μετά τις επίσημες αναφορές των καθ’ ύλην αρμόδιων υπουργών ότι σε αυτή τη φάση δεν τίθεται θέμα θέσπισης άμεσων φορολογικών κινήτρων υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης, τα στελέχη του κλάδου ετοιμάζονται να «απαντήσουν» με αίτημα περί καθιέρωσης αναβαλλόμενων φορολογικών κινήτρων.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι δαπάνες για συμβόλαια υγείας και ζωής θα αναγνωρίζονται φορολογικά μετά την πάροδο ευλόγου διαστήματος, που σύμφωνα με κύκλους αγοράς προτείνεται να είναι τουλάχιστον μια τετραετία ή και πενταετία.
Με την πρότασή τους αυτή τα στελέχη της αγοράς περνούν το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι, μπορεί να αναγνωρίσει φορολογικά κίνητρα στον κλάδο, έχοντας την… πολυτέλεια του χρόνου ώστε η εφαρμογή τους να μην επηρεάσει τα δημοσιονομικά της χώρας, καθότι η οποία φορολογική επίδραση στα έσοδα του Δημοσίου θα φανεί μετά από χρόνια (τέσσερα ή πέντε).
Μένει να φανεί πως θα αντιδράσει στο θέμα αυτό κυβέρνηση, το κατά πόσο δηλαδή παράλληλα με το επόμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που θα αφορά στον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης, θα δρομολογήσει και αναβαλλόμενα φορολογικά κίνητρα.