Oι Έλληνες δαπανούν για την υγεία λιγότερα χρήματα από το μέσο Ευρωπαίο τόσο σαν ποσοστό του ΑΕΠ όσο και σαν κατά κεφαλήν δαπάνη. Η λειτουργία του δημοσίου συστήματος υγείας βάλλεται από παθογένειες, που εδώ και χρόνια δεν κατάφερε η πολιτεία να διορθώσει και οι ασθενείς καταβάλλουν περίπου το 1/3 του συνολικού κόστους για την υγεία από τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό. Μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας καλύπτεται ένα ποσοστό 4% των συνολικών δαπανών. Την τελευταία πενταετία 2018 -2022 αυξήθηκε κατά περίπου 20% ο αριθμός των ατομικών συμβολαίων υγείας μέσω των οποίων καλύπτονται υπηρεσίες υγείας, νοσηλείες, θεραπείες κ.ο.κ. Αυτά τα δεδομένα αποτυπώνουν την κατάσταση στο σύστημα υγείας της χώρας το οποίο είναι άμεσα συνυφασμένο με το επίπεδο ποιότητας ζωής των ασθενών και την πρόσβαση των πολιτών στην υγεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας Health at a glance 2023 που σκιαγραφεί περαιτέρω το τοπίο στην υγεία:
- Τα χρήματα που δαπανούμε σαν χώρα, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό επίπεδο, αποτελούν το 8,6% του ΑΕΠ τη χώρας. Οι κρατική χρηματοδότηση ανέρχεται στο 5,1% και η ιδιωτική στο 3,5%. Σε σχέση με την Ευρώπη είμαστε πολύ πίσω καθώς ο μέσος όρος είναι στο 9,2% του ΑΕΠ.
- Από τις συνολικές δαπάνες της υγείας το 42% αντιστοιχεί σε νοσοκομειακά κόστη, το 21% είναι δαπάνες για πρωτοβάθμια περίθαλψη, το 2% για μακροχρόνια φροντίδα, το 30% για φάρμακα και ιατρικά υλικά και το 6% για υπηρεσίες πρόληψης και διοικητικές δαπάνες. Η χώρα μας είναι η δεύτερη χώρα μετά τη Ρουμανία με τόσο υψηλές νοσοκομειακές δαπάνες ενώ σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 32% έχει περιορισμένο ποσοστό δαπανών στην πρωτοβάθμια φροντίδα.
- Η κατα κεφαλήν δαπάνη ετησίως φτάνει τα 3015 ευρώ, με τα 1785 ευρώ να προέρχονται από το κράτος και τα 1230 από κεφάλαια των πολιτών και ασφαλιστικά προγράμματα υγείας
- Ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ όσον αφορά τα χρήματα που δίνουν από την τσέπη τους οι ασθενείς φτάνει στο 1/5 των συνολικών δαπανών. Χώρες με μεγάλα ποσοστά ιδιωτικών δαπανών είναι το Μεξικό με 41%, η Ελλάδα με 33%, η Χιλή και η Λιθουανία με 30%. Στον αντίποδα στη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες και το Λουξεμβούργο οι πολίτες δίνουν από τα προσωπικά τους χρήματα
λιγότερο από 10%. - Το ποσοστό των δαπανών που καλύπτεται από την ιδιωτική ασφάλιση είναι πολύ μικρό στην Ελλάδα. Περίπου 1,1 εκατ. άνθρωποι έχουν ατομικά ασφαλιστήρια υγείας και 1,5 εκατ. εργαζόμενοι έχουν ενταχθεί από τους εργοδότες τους σε ομαδικά συμβόλαια
Ανικανοποίητες ιατρικές ανάγκες
Στις συνολικά 26 χώρες του ΟΟΣΑ μόνο το 2,3% του πληθυσμού ανέφερε ότι έχει ανάγκες περίθαλψης που δεν μπορεί να ικανοποιήσει. Πρόκειται για ανθρώπους που χρειάζονται θεραπείες, εξετάσεις και νοσηλείες αλλά δεν μπορούν να έχουν την αναγκαία φροντίδα, καθώς, δεν έχουν πρόσβαση λόγω κόστους, γεωγραφικής απόστασης ή μεγάλης αναμονής στις υπηρεσίες που πρέπει. Δυστυχώς, και εδώ η Ελλάδα καταγράφει μαζί με την Εσθονία αρνητική πρωτιά, καθώς, αποτελούν τις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά 6,4% και 8,1% αντίστοιχα. Μάλιστα, στην Ελλάδα στα χαμηλότερα εισοδήματα οι άνθρωποι δηλώνουν σε ποσοστό 11% ανικανοποίητες ιατρικές ανάγκες. Στον αντίποδα βρίσκεται η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Τσεχική Δημοκρατία με ποσοστά λιγότερο από το 0,5% του πληθυσμού.
Οι περισσότεροι Έλληνες που στερούνται ιατρικής φροντίδας, αναφέρουν σε ποσοστό 5,7% ότι η βασική αιτία είναι το μεγάλο κόστος, γεγονός που ενδεχομένως συνδέεται με την αδυναμία παροχής συγκεκριμένης αγωγής ή θεραπείας στο δημόσιο σύστημα υγείας και τον προσανατολισμό στον ιδιωτικό τομέα. Το 0,5% δυσκολεύεται επειδή είναι μεγάλες οι λίστες αναμονής και το 0,2% επειδή η απόσταση για να έχει την ιατρική φροντίδα που απαιτείται είναι μεγάλη. Στις χώρες του ΟΟΣΑ, μόλις το 0,8% έχει ανικανοποίητες ιατρικές ανάγκες λόγω κόστους υγείας.
Τι αναφέρουν 8 στελέχη στον κλάδο υγείας
Γ. Βελιώτης: Η τηλεϊατρική φάρος καινοτομίας στον τομέα της υγείας
Η Interamerican λαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της τηλεϊατρικής προκειμένου οι ασφαλισμένοι της να ζουν περισσότερο, ασφαλέστερα, & καλύτερα. Σε αυτό το πλαίσιο ο κος Γεώργιος Βελιώτης, Γενικός Διευθυντής Ζωής & Υγείας, Interamerican αναφέρεται στην ψηφιακή υγεία και τη δυνατότητα που δίνει στους ασθενείς να απολαμβάνουν άμεση πρόσβαση σε πλήρεις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, επιτρέποντας τον αποτελεσματικό συντονισμό της φροντίδας τους με τον πιο εξειδικευμένο και αποδοτικό τρόπο.
Στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού, η τηλεϊατρική αποτελεί φάρο καινοτομίας στον τομέα της υγείας.
Οι υπηρεσίες τηλεϊατρικής και διαδικτυακών συμβουλευτικών υπηρεσιών προσφέρουν πολυάριθμα οφέλη για τους ασθενείς και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. ‘Όπως ευκολία, προσβασιμότητα, εξατομικευμένα σχέδια θεραπείας, έγκαιρη ανίχνευση και πρόληψη ασθενειών και εξοικονόμηση κόστους.
Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της ιατρικής εμπειρογνωμοσύνης η τηλεϊατρική μπορεί να γεφυρώσει γεωγραφικές ανισότητες. Ασφαλισμένοι σε απομακρυσμένες περιοχές μπορούν να έχουν πλέον πρόσβαση σε ιατρικές συμβουλές υψηλής ποιότητας χωρίς την ανάγκη να ταξιδεύουν.
Π. Ξενουδάκης: Σε σταθερή πορεία ανάπτυξης ο κλάδος υγείας
Αυξάνονται οι καταναλωτές που προσανατολίζονται στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας προκειμένου να έχουν άμεση πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες και δομές υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Ξενουδάκη, Life & Health UW Manager στην Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη ο κλάδος ασφαλίσεων υγείας μέσα στα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει να αναπτύσσεται δυναμικά.
Συνέντευξη του Π. Ξενουδάκη, Life & Health UW Manager της Allianz Ευρωπαϊκής Πίστης (Περιοδικό Ασφαλιστικό Marketing, Νοέμβριος 2023)
Αυξάνονται τα τελευταία χρόνια οι καταναλωτές που προσανατολίζονται στις ασφαλίσεις υγείας;
H ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη συμπλήρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας, προσφέροντας στους καταναλωτές τη δυνατότητα πρόσβασης σε ένα ευρύ φάσμα ιατρικών υπηρεσιών και παροχών. Όλο και περισσότεροι Έλληνες επιλέγουν την ιδιωτική ασφάλιση υγείας για να εξασφαλίσουν άμεση πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη και να μειώσουν το χρόνο αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις ή διαγνωστικές εξετάσεις. Οι ενεργοί ασφαλισμένοι μέσω των ατομικών ασφαλιστηρίων παρουσιάζουν μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 4% σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΑΕΕ την τελευταία πενταετία.
Η ανάπτυξη της τεχνολογίας φέρνει νέες υπηρεσίες στην ασφάλιση
Η εξέλιξη των τεχνολογικών εργαλείων σε συνδυασμό με παράγοντες όπως ο σύγχρονος ιατρικός εξοπλισμός και η ασφάλεια στο διαδίκτυο δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για νέες υπηρεσίες όπως αυτή της απευθείας έκδοσης συμβολαίου και του tele-underwriting. Αυτό αναφέρει η κα Σταματοπούλου Ναταλία, Διευθύντρια Κλάδου Ζωής της Συνεταιριστικής, επισημαίνοντας το πώς τα νέα προγράμματα που σχεδιάζονται βελτιστοποιούν τις διαδικασίες για τους ασφαλισμένους.
συνέντευξη της Σταματοπούλου Ναταλίας, Διευθύντριας Κλάδου Ζωής της Συνεταιριστικής (περιοδικό “am”, Τεύχος Νοεμβρίου 2023)
Αυξάνονται τα τελευταία χρόνια οι καταναλωτές που προσανατολίζονται στις ασφαλίσεις υγείας; Ποια είναι η εκτίμησή σας για την πορεία του κλάδου την επόμενη διετία;
Η Υγεία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Η εμφάνιση της Πανδημίας ήταν παγκοσμίως μία πρωτοφανής περίπτωση που απασχόλησε, κυρίως το Δημόσιο τομέα Υγείας αλλά και τους ιδιώτες παρόχους. Οι ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας σχεδιάζουν νέα προγράμματα και οι πολίτες μπορούν να εξασφαλίσουν συγχρονες και οκληρωμένες υπηρεσίες.
Εκτιμώ πως τα επόμενα χρόνια, η ελληνική ασφαλιστική αγορά ακολουθώντας την οικονομική ανάπτυξη της χώρας θα κινηθεί ανοδικά. Η κατάσταση που επικρατεί στα ασφαλιστικά ταμεία και στο δημόσιο σύστημα υγείας εξακολουθεί να δημιουργεί ανασφάλεια στους πολίτες, οι οποίοι επιλέγουν την ιδιωτική ασφάλιση προσδοκώντας πρόσβαση σε καλύτερες παροχές υγείας μέσω απλών προϊόντων με προσιτό κόστος.
Σύνθετη διαδικασία η τιμολόγηση στον κλάδο υγείας
Τον τοπίο στο χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας σκιαγραφεί η κα Ιφιγένεια Αιλιανού, Διευθύντρια Υγείας και Προσωπικών Ατυχημάτων της INTERLIFE επισημαίνοντας την αυξητική τάση που καταγράφεται στους καταναλωτές όσον αφορά την κάλυψή τους μέσω ιδιωτικών προγραμμάτων.
συνέντευξη της Ιφιγένειας Αιλιανού, Διευθύντριας Υγείας και Προσωπικών Ατυχημάτων της INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α. (Περιοδικο “am”, τεύχος Νοεμβρίου 2023)
Αυξάνονται τα τελευταία χρόνια οι καταναλωτές που προσανατολίζονται στις ασφαλίσεις υγείας; Ποια είναι η εκτίμηση σας για την πορεία του κλάδου την επόμενη διετία;
Μετά την εμφάνιση της παγκοσμίου πρωτοφανούς περίπτωσης της πανδημίας η Υγεία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο όλης της Ασφαλιστικής Αγοράς. Είναι αλήθεια, όπως καταγράφεται εξάλλου και από τα στατιστικά στοιχεία της ΕΑΕΕ για τις Ασφαλίσεις Υγείας, πως οι Έλληνες πολίτες στο πλαίσιο της ανάγκης τους να εξασφαλίσουν το αγαθό της Υγείας στρέφονται ολοένα και περισσότερο στην ασφάλεια που τους παρέχει η ιδιωτική περίθαλψη. Είναι πολύ θετικό το γεγονός πως τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και μετά από αυτήν, αυξήθηκε ιδιαίτερα τόσο το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα Ασφαλιστήρια Υγείας, όσο και η συνειδητοποίηση του πόσο αναγκαία είναι αυτά.
Σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο πως και τα επόμενα χρόνια οι Ασφαλίσεις Υγείας στην ελληνική Ασφαλιστική Αγορά θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν αύξηση δεδομένου ότι οι καταναλωτές επιθυμούν πλέον την άριστη υγειονομική περίθαλψη για την προστασία της υγείας τους.
2,5 εκατ. πολίτες έχουν ασφαλίσεις υγείας
Συνεχή αυξητική τάση καταγράφει ο κλάδος ασφάλισης υγείας, καθώς περισσότεροι πολίτες αγοράζουν προγράμματα προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Όπως εξηγεί ο κ. Κώστας Κουγιουμουτζής, Γενικός Διευθυντής Λειτουργιών της NN Hellas “εφόσον η Ελληνική οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται και το ΑΕΠ να καταγράφει θετική τροχιά, τα επόμενα χρόνια η αυξητική τάση στον κλάδο θα συνεχιστεί”.
συνέντευξη ου Κώστα Κουγιουμουτζή, Γενικού Διευθυντή Λειτουργιών της NN Hellas (Περιοδικό “am”, Τεύχος Νοεμβρίου 2023)
Αυξάνονται τα τελευταία χρόνια οι καταναλωτές που προσανατολίζονται στις ασφαλίσεις υγείας; Ποια είναι η εκτίμησή σας για την πορεία του κλάδου την επόμενη διετία;
H συνεχής αύξηση του αριθμού των ενεργών ασφαλισμένων τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνει πόσο σημαντική είναι η ασφάλιση της υγείας, τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και σε ομαδικά προγράμματα. Σήμερα η χώρα έχει 2,5 εκατομμύρια ενεργούς ασφαλισμένους, ύστερα από ετήσια αύξηση της τάξης του 9% σε σχέση με το 2021, μια αύξηση υψηλότερη από την αντίστοιχη του 2021 (7%) και ακόμη υψηλότερη από του 2020 (4%). Η πανδημία φαίνεται να έπαιξε κομβικό ρόλο στο να συνειδητοποιήσουν ακόμη περισσότεροι πολίτες τη σημασία της ιδιωτικής ασφαλιστικής κάλυψης υγείας.
Εφόσον η Ελληνική οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται και το ΑΕΠ να καταγράφει θετική τροχιά, θεωρούμε ότι τα επόμενα χρόνια η αυξητική τάση θα συνεχιστεί.
Αυξάνονται τα ασφάλιστρα και γιατί;
Τα ασφάλιστρα των προγραμμάτων υγείας επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες. Αρχικά, αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο λόγω της ηλικιακής αύξησης των ασφαλισμένων. Στη συνέχεια, το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον και η εξέλιξη του πληθωρισμού αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την αναθεώρηση των ασφαλίστρων, ενώ πρέπει να συνυπολογιστεί ότι οι εξελίξεις της ιατρικής επιστήμης (νέες θεραπείες, νέα φάρμακα κλπ.) καθώς και της τεχνολογίας συμβάλουν στον καθορισμό του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι και τα αποτελέσματα του χαρτοφυλακίου υγείας κάθε εταιρίας λαμβάνονται υπόψη στην αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων, ενώ αντίστοιχα αναπροσαρμόζονται και ορισμένες σημαντικές παροχές των ασφαλιστηρίων υγείας.
Η επόμενη μέρα στον χώρο της ιδιωτικής Υγείας
Είναι σαφές ότι η έξοδος από τη σκληρή φάση της πανδημίας του COVID-19 οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης για ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας. Πρόκειται, βέβαια, για μια αναμενόμενη εξέλιξη, καθώς στην κορύφωση της πανδημίας πολλά χειρουργεία τα οποία δεν είχαν επείγοντα χαρακτήρα πήραν χρονική παράταση, όπως επηρεάστηκε και ο προληπτικός ιατρικός έλεγχος που προγραμμάτιζε μεγάλος αριθμός πολιτών. Η επιστροφή σε μια νέα κανονικότητα, συνεπώς, οδήγησε σε σημαντική αύξηση της ζήτησης για ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας που αφορούν τη δευτεροβάθμια φροντίδα, σε επίπεδα μάλιστα που τείνουν να φθάσουν και εκείνα της ιδιωτικής πρωτοβάθμιας φροντίδας.
του Ευάγγελου Χατζημαργαρίτη, Διοικητικού Διευθυντή στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, (Περιοδικό “am”, Τεύχος Νοέμβριος 2023)
Πέραν των γενικών συνθηκών, ωστόσο, υπάρχουν και ειδικότεροι λόγοι που δικαιολογούν αυτή την αύξηση. Στην περίπτωση του Νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, για παράδειγμα, η περίοδος συνέπεσε και με την κορυφαία σε παγκόσμιο επίπεδο πιστοποίηση κατά JCI, που αποτελεί εγγύηση για την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών και την ασφάλεια του νοσοκομείου.
Το ζητούμενο είναι η διάρκεια σε αυτές τις αυξητικές τάσεις. Σε κανονικές περιόδους η ζήτηση για ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού, της διαθεσιμότητας υπηρεσιών στο δημόσιο σύστημα υγείας, και των οικονομικών συνθηκών.
Πρόσθετοι λόγοι μπορεί να είναι η ανάγκη για γρήγορη πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα ή η ανησυχία για την ποιότητα των υπηρεσιών στο δημόσιο σύστημα. Επίσης, η ανάπτυξη της τεχνολογίας που φαίνεται να παρακολουθεί με μεγαλύτερη ευελιξία ο ιδιωτικός τομέας, είναι ένας καθοριστικός παράγοντας που επηρεάζει τη ζήτηση για υγειονομικές υπηρεσίες -ιδιαίτερα το Ερρίκος Ντυνάν επενδύει και έχει προγραμματίσει να επενδύσει σημαντικά στην ενίσχυσή του με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό αιχμής.
Σε προτεραιότητα από τους καταναλωτές οι ασφαλίσεις παιδιών
Την εικόνα του κλάδου υγείας σκιαγραφεί ο κ. Πάντος Κωνσταντίνος, Διευθυντής Υποδιεύθυνσης Ασφαλίσεων Ζωής της Groupama, εξηγώντας πως οι Έλληνες όσον αφορά τις ασφαλίσεις ιεραρχούν σε πρώτη θέση την κάλυψη των παιδιών. Αναφέρεται στους λόγους που οδηγούν στην ανοδική πορεία των ασφαλίστρων στους οποίους συγκαταλέγονται τα υψηλά έξοδα πρόσκτησης εργασιών και αυξημένοι τιμοκατάλογοι στους ιδιωτικά ασφαλισμένους.
Συνέντευξη του Πάντου Κωνσταντίνου, Διευθυντή Υποδιεύθυνσης Ασφαλίσεων Ζωής της Groupama (Περιοδικό Ασφαλιστικό Marketing, τεύχος Νοεμβρίου 2023)
Αυξάνονται τα τελευταία χρόνια οι καταναλωτές που προσανατολίζονται στις ασφαλίσεις υγείας; Ποια είναι η εκτίμησή σας για την πορεία του κλάδου την επόμενη διετία;
Τα τελευταία χρόνια πράγματι υπάρχει μια αύξηση της ζήτησης για ασφαλιστήρια υγείας, αλλά όχι στο βαθμό που θα περιμέναμε. Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι η ελληνική οικογένεια βάζει σε προτεραιότητα την ασφάλιση υγείας των παιδιών και μάλιστα θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη προσέγγιση δεν θα διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα στο άμεσο μέλλον.
Αξίζει, επίσης, να αναφέρουμε την αύξηση της ζήτησης που καταγράφεται στα ομαδικά ασφαλιστήρια υγείας που συνάπτουν οι επιχειρήσεις για τους υπαλλήλους τους. Πρόκειται για μία αυξανόμενη τάση, η οποία εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο προσπάθειας των επιχειρήσεων να χτίσουν μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης με τους εργαζομένους τους, προσφέροντας περισσότερες και καλύτερης ποιότητας παροχές. .
Αυξάνονται τα ασφάλιστρα και γιατί;
Τα ασφάλιστρα υγείας αυξάνονται για μία σειρά από λόγους. Πρώτα από όλα, είναι εύλογο ότι με την αύξηση της ηλικίας αυξάνεται και το μέγεθος του κινδύνου. Επίσης, η ιατρική επιστήμη ευτυχώς εξελίσσεται και συνεχώς εντάσσονται στα μέσα διάγνωσης και θεραπείας νέες μέθοδοι, που σε πολλές περιπτώσεις είναι αρκετά δαπανηρές. Αυτός είναι και ένας λόγος που τα ασφάλιστρα υγείας πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να επικαιροποιούνται. Για παράδειγμα, στα παλαιότερα ασφαλιστήρια δεν καλύπτονταν οι ανοσοθεραπείες που σήμερα αποτελούν μια μέθοδο καταπολέμησης και θεραπείας σοβαρών ασθενειών. Ένας επιπλέον λόγος είναι η αύξηση στις τιμές των φαρμάκων και των ιατρικών υλικών. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι οι τιμές τους, όπως και το κόστος λειτουργίας των νοσοκομείων, σαφώς επηρεάζονται από τον πληθωρισμό σε ποσοστά που δεν είναι αμελητέα. Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε την παράμετρο της συχνότητας χρήσης ιατρικών υπηρεσιών, η οποία, μετά τις περιόδους εγκλεισμού λόγω COVID-19, σημείωσε κάθετη άνοδο και έκτοτε παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Οι ασφαλίσεις υγείας στο 10% της ιδιωτικής δαπάνης υγείας
Στην στροφή των καταναλωτών στις ασφαλίσεις υγείας, τους παράγοντες που επηρεάζουν τα ασφάλιστρα, την τεχνολογία που αξιοποιείται στις ασφαλιστικές υπηρεσίες και το “κενό” όσον αφορά την πρόσβαση των κατοίκων της περιφέρειας σε δομές υγείας αναφέρεται ο κ. Κυριάκος Μπαφίτης, Διευθυντής Ανάληψης Κινδύνων Ασφαλίσεων Ζωής & Υγείας της ERGO.
συνέντευξη του Κυριάκου Μπαφίτη, Διευθυντή Ανάληψης Κινδύνων Ασφαλίσεων Ζωής & Υγείας της ERGO (Περιοδικό Ασφαλιστικό Marketing, Νοέμβριος 2023)
Αυξάνονται τα τελευταία χρόνια οι καταναλωτές που προσανατολίζονται στις ασφαλίσεις υγείας; Ποια είναι η εκτίμησή σας για την πορεία του κλάδου την επόμενη διετία;
Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΑΕΕ για το 2022 , παρατηρήθηκε ανοδική τάση στις ασφαλίσεις υγείας, σε σχέση με το 2021. Πιο συγκεκριμένα, τα ατομικά συμβόλαια υγείας προσέγγισαν τις 922 χιλιάδες, σημειώνοντας αύξηση 7%, ενώ τα ομαδικά συμβόλαια υγείας έφτασαν τα 6.025, σημειώνοντας αύξηση 6%. Παράλληλα, σημαντική αύξηση 9%, σημειώθηκε και στο πλήθος των ασφαλισμένων, που προσέγγισε συνολικά τα 2,6 εκατομμύρια.
Η ανάπτυξη που σημειώθηκε το 2022 στις ασφαλίσεις υγείας, αποτελεί συνέχεια της ανοδικής πορείας των προηγούμενων ετών που ακολούθησαν την περίοδο της πανδημίας, οι επιπτώσεις της οποίας έκαναν τους ανθρώπους να είναι περισσότερο ευαίσθητοι ως προς την αξία της ασφάλισης εν γένει.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ιδιωτική Ασφάλιση στην Ελλάδα, καλύπτει περίπου το 10% της ιδιωτικής δαπάνης υγείας, αφήνοντας το υπόλοιπο 90% να καλύπτεται από τις πληρωμές των ίδιων των ασθενών, πιστεύουμε ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο περαιτέρω ανάπτυξης και ότι οι ασφαλίσεις υγείας θα παρουσιάσουν δυναμική ανάπτυξη την επόμενη διετία, με ρυθμό υψηλότερο από το μέσο όρο της αγοράς.
Η ERGO έχει λάβει την στρατηγική απόφαση να είναι παρούσα στις εξελίξεις αυτές και έχει ήδη ενισχύσει την παρουσία της στις ασφαλίσεις ζωής και υγείας, με στόχο να αναδειχθεί ηγέτης και σε αυτούς τους κλάδους ασφάλισης.