Μόλις χθες, Τρίτη 7/6/2015 υπογράφηκε τελικά το μνημόνιο συνεννόησης (MoU) μεταξύ της Lamda Development και του ΤΑΙΠΕΔ που «ξεμπλοκάρει» την επένδυση στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.
Το MoU, σύμφωνα με τη Lamda Development, αποτελεί επικαιροποίηση της υφιστάμενης από 14.11.2014 Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών της «Ελληνικόν Α.Ε.», μέσω της οποίας οριοθετούνται ορισμένα σημαντικά τεχνικά χαρακτηριστικά της αξιοποίησης του έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.
Η αξιοποίηση αναμένεται να δημιουργήσει 10.000 άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ σε πλήρη ανάπτυξη το έργο αναμένεται να απασχολεί περίπου 70.000 άτομα. Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, η σύμβαση παραχώρησης και το υπό διαμόρφωση σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης θα οδεύσουν προς κύρωση από τη Βουλή και έγκριση διά προεδρικού διατάγματος αντίστοιχα και θα ακολουθήσει η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων που απαιτούνται για την εφαρμογή τους.
Κατά το ΤΑΙΠΕΔ, οι αλλαγές που επέρχονται από το MoU ανεβάζουν σε βάθος χρόνου το ύψος της συνολικής επένδυσης στα 8 δισ. ευρώ. Η πρώτη δόση του εφάπαξ τιμήματος των 915 εκατ. θα καταβληθεί φέτος, μετά και την ολοκλήρωση ορισμένων ακόμη ενεργειών της κυβέρνησης, όπως η χορήγηση άδειας καζίνο μέσω διεθνούς διαγωνισμού.
Σύμφωνα με τα συμβατικά κείμενα, η καταληκτική ημερομηνία για να εκπληρώσει το Δημόσιο όλες τις υποχρεώσεις του, να παραδώσει την έκταση και να λάβει την προκαταβολή των 300 εκατ. ευρώ, συμπληρώνεται στις 14 Νοεμβρίου.
Υπενθυμίζεται πως στις 14 Νοεμβρίου του 2014 η θυγατρική της Lamda Development «Hellinikon Global I S.A.» υπέγραψε με το ΤΑΙΠΕΔ τη σύμβαση αγοραπωλησίας του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Ελληνικό Α.Ε.». Την επένδυση έχουν αναλάβει η Lamda Development S.A. και το Global Investment Group που απαρτίζεται από την εταιρεία Eagle Hills από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τον κινεζικό ασφαλιστικό και αντασφαλιστικό όμιλο Fosun Group – όπου προφανώς θα αναλάβει και την ασφάλιση του έργου – και τον όμιλο Λάτση.
Σύμφωνα με κύκλους του ΤΑΙΠΕΔ οι βασικές πρόνοιες του MoU για την πώληση της «Ελληνικόν Α.Ε.» και την ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά είναι οι παρακάτω:
• Η επένδυση θα ολοκληρωθεί σε συντομότερο χρόνο. Το 80% των επενδύσεων θα γίνει στα 12 χρόνια έναντι των 15 που προβλεπόταν στην αρχική σύμβαση.
• Η καταβολή του τιμήματος θα γίνει σε συντομότερο χρόνο. Το 51% θα καταβληθεί έως το 2018, αντί του 2022.
• Ενα μεγάλο μέρος των επενδύσεων θα αφορά έργα υποδομής που θα γίνουν την πρώτη πενταετία, με το Μητροπολιτικό Πάρκο να αποτελεί χρονικά επενδυτική προτεραιότητα.
• Η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση μπορεί να ανέλθει σε 3.600.000 τ.μ., ωστόσο ο επενδυτής δεσμεύεται ότι η συνολική δόμηση δεν θα υπερβεί τα 2.700.000 τ.μ., στα οποία συμπεριλαμβάνονται και περίπου 60.000 τ.μ. υφιστάμενων διατηρητέων κτηρίων.
• Ο επενδυτής αναλαμβάνει την υποχρέωση να καλύψει τη συντήρηση την ασφάλιση και γενικά την ασφάλεια του Μητροπολιτικού Πάρκου.
• Δέσμευση του επενδυτή για την επίλυση του προβλήματος απορριμμάτων των όμορων Δήμων και συμμετοχή του με ποσοστό έως και 50% στη μελέτη και κατασκευή κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων και χώρου μεταφόρτωσης /προσωρινής αποθήκευσης ανακυκλώσιμων προϊόντων σε περιοχή εκτός του ακινήτου.
Ποια είναι η Fosun Group
Τα 12-13 χρόνια λειτουργίας της Fosun δείχνουν πως μάλλον βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Ξεκίνησε με αρχικό κεφάλαιο μόλις 4.000 δολαρίων ως μια μικρή φαρμακευτική εταιρεία. Γρήγορα επεκτάθηκε στον κτηματομεσιτικό τομέα. Και σήμερα, έχοντας πια ετήσια έσοδα της τάξης των 51 δισ. γουάν -κοντά στα 8,2 δισ. δολάρια- ο κινεζικός όμιλος με έδρα το Χονγκ Κονγκ και κεντρικά γραφεία στη Σανγκάη έχει επεκτείνει πλέον τις δραστηριότητές του σχεδόν σε όλους τους κρίσιμους τομείς.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ασφαλιστικές εταιρίες, βιομηχανίες, φαρμακοβιομηχανίες, μεταλλευτικές επιχειρήσεις, κτηματομεσιτικές εταιρίες, διαχείριση περιουσιακών στοιχείων κι ένας επενδυτικός «βραχίωνας» που σήμερα διαχειρίζεται κεφάλια περίπου 7 δισ. δολ. Παράλληλα, ο όμιλος Fosun έχει κλείσει «χρυσή» συμφωνία συνεργασίας με την αμερικανική Carlyle στον τομέα της διαχείρισης κεφαλαίων.
Διερεύνει τις μετοχικές συμμετοχές του σε ολοένα και περισσότερους ομίλους, μεταξύ αυτών στο διάσημο Club Med. Στις αρχές του έτους, έκλεισε συμφωνία με την αμερικανική επενδυτική εταιρία Apollo Global Management για τον έλεγχο της Caixa Seguros e Saude, της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρίας της Πορτογαλίας, έναντι 1 δισ. ευρώ!
Επίσης, αγόρασε πρόσφατα από την JPMorgan Chase Bank τον ουρανοξύστη One Chase Manhattan Plaza στο Κάτω Μανχάταν, καταβάλλοντας το αντίτιμο 725 εκατ. δολ. (η μεγαλύτερη στα κινεζικά χρονικά αγορά ακινήτου στο εξωτερικό), καθώς και το Lloyds Chambers στο Λονδίνο, έναντι 64,5 εκατ. λιρών.
«Ο στόχος μας είναι πολύ σαφής», λέει ο Γκούο Γκουανγκτσάνγκ, Πρόεδρος και συνιδρυτής της Fosun Group στο BBC. «Πρέπει να δημιουργήσουμε μια εταιρεία επενδύσεων στιλ Μπάφετ, με τις “ρίζες” της στην Κίνα, αλλά με παγκόσμιες δυνατότητες».
Αυτή, πάντως, είναι η δεύτερη μεγάλη επένδυση Κινέζων επενδυτών στην χώρα μας, μετά την επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά.
Η ίδια εταιρεία στο μεταξύ, έχει ήδη επενδύσει 85 εκατ. ευρώ στον ιδιωτικό όμιλο FolliFollie αποκτώντας συμμετοχή 9,5%. Ακόμη ο κινεζικός όμιλος Fosun έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για το έργο της ανάπτυξης και λειτουργίας του αεροδρομίου στο Καστέλλι της Κρήτης.
Είναι εμφανές ότι οι Κινέζοι επενδυτές ενδιαφέρονται κυρίως για την εκμετάλλευση των υποδομών της χώρας.