Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο και για να το ξεπεράσουμε, “τα διόδια είναι πολύ ακριβά”, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας Σ. Πιτσιόρλας, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση του ΣΦΕΕ με αφορμή τη σημερινή γενική συνέλευση του κλάδου
Το 90% των στόχων έχουν ήδη επιτευχθεί και αυτό που απομένει είναι η κάλυψη του υπόλοιπου προκειμένου η χώρα να μπει σε έναν ενάρετο αναπτυξιακό κύκλο που δεν θα στηρίζεται στον δανεισμό.
Ήδη οι εξαγωγές έχουν τριπλασιαστεί από το 2009, παρόλα αυτά παραμένουν χαμηλά, οπότε η χώρα πρέπει να επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό και τις επενδύσεις οι οποίες φθάνουν το 11% σήμερα, έναντι 2,4% του ΑΕΠ προ κρίσης. Και πάλι όμως η εγχώρια αποταμίευση είναι χαμηλή, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να στηρίξει ταχεία ανάπτυξη, οπότε χρειάζεται η προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό.
Για να γίνει αυτό, χρειάζεται ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η ενθάρρυνση εξαγωγών, η αξιοποίηση του αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού και η υλοποίηση των προγραμμάτων ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και η ανάπτυξη κουλτούρας επιχειρηματικότητας και αναγνώριση της αριστείας.
Η χώρα θα μπορούσε να αποτελέσει κόμβο τεχνολογίας με τα Πανεπιστήμια την αιχμή του δόρατος της παραγωγικής βάσης και την ανάπτυξη καινοτόμου δραστηριότητας. Στις ΗΠΑ το 65% των νέων φαρμάκων προέρχεται από μικρές βιοτεχνολογικές εταιρίες σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια.
Στην Ευρώπη, το ποσοστό αυτό είναι 30%, ενώ στην Ελλάδα, ελάχιστο. Τα παραπάνω επισήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος καθ. Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου.
Ο Διοικητής, υπογράμμισε ότι η χώρα μας το 2015 συμπεριελήφθη στους moderate innovators λαμβάνοντας το 52% της βαθμολογίας της πρωτοπόρου Σουηδίας, γεγονός που δείχνει ότι η χώρα αργεί να μετεξελιχθεί σε κοινωνία της γνώσης, παρότι διαθέτει υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό, επειδή είναι χαμηλές οι δαπάνες έρευνας, ισχνές οι επιδόσεις κατοχής πατέντας και σημαντικός ο βαθμός μετανάστευσης. Σε ότι αφορά τη φαρμακοβιομηχανία, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως βάσει στοιχείων της Eurostat, τοποθετείται στη 10η θέση μεταξύ 24 κλάδων από πλευράς αναπτυξιακής δυναμικής, και παρότι το 2014 ο δείκτης μεταποίησης παρουσίασε πτώση, την αναπλήρωσε το 2015 και 2016 με ετήσιο ρυθμό ανόδου 10%. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, εξάγει τα φάρμακά της σε ποσοστό 86,2% στην Ε.Ε. και 34% στην ευρωζώνη.
Οι πρώτοι 10 προορισμοί αφορούν χώρες της Ε.Ε. με πρώτη τη Γερμανία και δεύτερη τη Μ. Βρετανία. Έχει επενδύσει σε εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας ελέγχου ποιότητας και παραγωγικής διαδικασίας. Με ετήσιες δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης της τάξης των 100-120 εκ. ευρώ, κατέχει μερίδιο 7% σε πατέντες, σε σχέση με το 4% της Ευρώπης. Με δεδομένα τα παραπάνω, το φάρμακα μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης, αρκεί να υπάρξει συνεργασία των φαρμακευτικών με το κράτος για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, με στόχο την ανάπτυξη των κλινικών μελετών, αλλά και την ανάπτυξη των ιατρικών συνεδρίων και του ιατρικού τουρισμού.
ΣΦΕΕ
Από την πλευρά του ΣΦΕΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πασχάλης Αποστολίδης, αφού έκανε μια αναδρομή στα χρόνια της κρίσεις και τις πιέσεις που έχει δεχθεί η φαρμακευτική βιομηχανία, με οριζόντιες μειώσεις τιμών, επιβολές υπέρογκων επιστροφών rebate και clawback κλπ. αναφέρθηκε σε μια σειρά θεσμικών αλλαγών που πρέπει να συντελεστούν στη χώρα, προκειμένου να αναδειχθεί η αναπτυξιακή δυναμική του κλάδου.
Ο κ. Αποστολίδης, σημείωσε πως η φαρμακοβιομηχανία δαπανά 35 δισ. ευρώ ετησίως σε έρευνα και ανάπτυξη στην Ευρώπη, από τα οποία η Ελλάδα, επωφελείται μόνο τα 80 εκ. ευρώ, όταν η Γερμανία απορροφά 5,8 δισ., η Γαλλία 4,5 δισ., το Βέλγιο 2,4 δισ. , η Ιταλία 1,3 δισ. κλπ.
Η οικονομική συγκυρία, αποτελεί ευκαιρία για τη χώρα, ώστε να υπάρξουν σημαντικές συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ πολυεθνικών και ελληνικών επιχειρήσεων για την ενίσχυση της παραγωγής στη χώρα. Ήδη σήμερα παράγεται στην Ελλάδα το 29% των φαρμάκων αλλοδαπών οίκων παράγονται ή συσκευάζονται στη χώρα, πέραν του 16% των φαρμάκων αμιγώς ελληνικής παραγωγής. Το υπόλοιπο 55% εισάγεται.
Στρατηγικοί στόχοι ανάπτυξης του κλάδου στην εγχώρια αγορά θα μπορούσαν να αποτελούν τα εξής:
- Ανάδειξη της χώρας ως κόμβο παραγωγής κλινικών μελετών με αύξηση των εσόδων από κλινική έρευνα στα 250 εκ. ευρώ,
- Διπλασιασμό της απασχόλησης στη φαρμακευτική βιομηχανία,
- Αύξηση των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης πάνω από το 10% του κύκλου εργασιών της φαρμακοβιομηχανίας σε συντονισμό με το στόχο του προγράμματος Ευρώπη 2020 για επένδυση σε έρευνα και ανάπτυξη του 1,5% του ΑΕΠ.
- Διπλασιασμό των επενδύσεων σε εργοστάσια παραγωγής στην Ελλάδα
- Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών φαρμακευτικών και αύξηση των εξαγωγών
- Διασύνδεση των ακαδημαϊκών ερευνητικών κέντρων με τη βιομηχανία
- Ανάδειξη της Ελλάδας ως κεντρικό προορισμό για ιατρικό τουρισμό
Η Κυβέρνηση
Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στην εκδήλωση και στον χαιρετισμό του επισήμανε ότι εκείνο που πρέπει άμεσα να ξεπεραστεί είναι η αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά. Μετέφερε την πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει άμεσα την αξιολόγηση, όμως σημείωσε πως υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες και πως βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο. Τόνισε μάλιστα, πως για το ξεπεράσουμε, “τα διόδια είναι πολύ ακριβά”. Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία, ότι μέχρι τις αρχές Απριλίου θα έχουμε συμφωνία. Κατέληξε σημειώνοντας πως “αν δεν είμαστε ανταγωνιστικοί, δεν θα μπορούμε να επιβιώσουμε. Και αυτό η Ελλάδα πρέπει να το καταλάβει και πρώτη, η Κυβέρνηση”.
Πηγή: Healthmag.gr