Η προοπτική ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ ή της ευρωζώνης μπορεί να το παρακάνουν τη νομισματική και δημοσιονομική σύσφιξη είναι τώρα μία από τις πιο σημαντικές απειλές για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Allianz, Ludovic Subran.
Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, είπε ότι η προοπτική του για μια λεγόμενη «ήπια προσγείωση» εξαρτάται από το ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα υπερβούν την προσπάθειά τους να δαμάσουν τις τιμές καταναλωτή.
«Εξαρτάται έντονα από την αποφασιστικότητα των κεντρικών τραπεζών να σκοτώσουν τον πληθωρισμό», είπε. «Ένας από τους κύριους κινδύνους για την οικονομία είναι ο κίνδυνος λαθών πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες και αυτός ο τοξικός κίνδυνος συνδυασμού πολιτικής μεταξύ δημοσιονομικής και νομισματικής σύσφιξης ταυτόχρονα».
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής από προηγμένες οικονομίες εξακολουθούν να επιδεικνύουν μια συντονισμένη προκατάληψη προς περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να είναι έτοιμες να πραγματοποιήσουν αυξήσεις αργότερα αυτόν τον μήνα. Στην Αυστραλία, οι αξιωματούχοι διατήρησαν το κόστος δανεισμού αμετάβλητο την Τρίτη, αλλά διατήρησαν τη δυνατότητα να ληφθούν περισσότερα μέτρα εάν χρειαστεί. Για τον Subran, ενδέχεται να προκύψει κίνδυνος λάθους εάν οι κεντρικές τράπεζες διατηρήσουν την πολιτική πολύ αυστηρή για πάρα πολύ καιρό. Αναφέρθηκε σε μια συζήτηση μεταξύ αξιωματούχων στην ετήσια υποχώρηση της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα.
«Τι θα συνέβαινε εάν η ΕΚΤ διατηρούσε τα επιτόκια υψηλά εκτός από την προσθήκη δύο ακόμη αυξήσεων για το πλήρες ’24 για να δει την πλήρη μετάδοση;» ρώτησε. «Αυτό για μένα θα πληρούσε τις προϋποθέσεις για ένα λάθος πολιτικής γιατί αυτό θα σήμαινε ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε το αποτέλεσμα της πραγματικής οικονομίας αυτής της ενσωματωμένης σύσφιξης, οπότε θα ήταν ήδη πολύ αργά για την κεντρική τράπεζα να την αλλάξει». Οι μνήμες των λαθών πολιτικής της ΕΚΤ αυτόν τον αιώνα εξακολουθούν να είναι νωπές. Δύο φορές, το 2008 και το 2011, οι αξιωματούχοι ξεκίνησαν κύκλους αυστηροποίησης της πολιτικής τους που σύντομα ματαιώθηκαν.
Ερωτηθείς σχετικά με τους παρατεταμένους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο Subran είπε ότι «δεν έχουν εξαφανιστεί».
«Επιμένω στο να είμαι πολύ προσεκτικός με την κατάσταση ρευστότητας» για τουλάχιστον ένα χρόνο, είπε. «Εξακολουθώ να βλέπω μόχλευση και να ανησυχώ για τον πιστωτικό κίνδυνο. Για να είμαι όμως δίκαιος πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει επίσης να συνεχίσουν να δρουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι τα οικονομικά ατυχήματα θα μπορούσαν να προέρχονται από εξωγενείς κραδασμούς, σκεφτείτε τους κλιματικούς κινδύνους».