Στα 40 εκατ. δολάρια θα φτάσουν οι ασφαλισμένες ζημιές από φυσικές καταστροφές και σε 2 δις εκτιμώνται οι ανθρωπογενείς, σύμφωνα με έκθεση Swiss Re στην οποία ο ο Martin Bertogg, επικεφαλής της Cat Perils στο Swiss Re επισημαίνει ότι ο ασφαλιστικός κλάδος πρέπει να αναβαθμίσει τις ικανότητές του για την εκτίμηση κινδύνων.
Η συνολική ζημία για φυσικές καταστροφές είναι πάνω από τον προηγούμενο 10ετή μέσο όρο (33 δις δολ) και η δεύτερη υψηλότερη που έχει καταγραφεί μετά το πρώτο εξάμηνο του 2011 που είχαμε τους μεγάλους σεισμοί στην Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία που ανέβασαν τη συνολική ζημία του εξαμήνου σε 104 δισεκατομμύρια.
Από την άλλη πλευρά, οι ανθρωπογενείς καταστροφές ήταν λιγότερες από το συνηθισμένο-γεγονός που αποδίδεται στους περιορισμούς για τον COVID-19.
Η Swiss Re τόνισε για άλλη μια φορά το κόστος των δευτερογενών κινδύνων από χειμερινές καταιγίδες, έντονους καύσωνες και σοβαρές πλημμύρες σε όλο τον κόσμο. Η έκθεση επίσης αναφέρει ότι οι αυξανόμενοι κίνδυνοι δευτερογενών κινδύνων τροφοδοτούνται από την ταχεία αστική ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή.
«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εκδηλώνονται με θερμότερες θερμοκρασίες, άνοδο της στάθμης της θάλασσας, πιο ασταθή πρότυπα βροχοπτώσεων και μεγαλύτερα ακραία καιρικά φαινόμενα. Μαζί με την ταχεία αστική ανάπτυξη και τη συσσώρευση πλούτου σε περιοχές που είναι επιρρεπείς σε καταστροφές, δευτερεύοντες κίνδυνοι, όπως χειμερινές καταιγίδες, χαλάζι, πλημμύρες ή πυρκαγιές, οδηγούν σε ολοένα και μεγαλύτερες απώλειες καταστροφών », σχολίασε ο Martin Bertogg, επικεφαλής της Cat Perils στο Swiss Re.
“Η μέχρι τώρα εμπειρία του 2021 υπογραμμίζει τους αυξανόμενους κινδύνους αυτών των κινδύνων, εκθέτοντας όλο και μεγαλύτερες κοινότητες σε ακραία κλιματικά γεγονότα. Για παράδειγμα, η χειμερινή καταιγίδα Uri έφτασε το μέγεθος της απώλειας που οι κορυφαίοι κίνδυνοι όπως οι τυφώνες μπορούν να προκαλέσουν”, είπε. “Ο ασφαλιστικός κλάδος πρέπει να αναβαθμίσει τις ικανότητές του για την εκτίμηση κινδύνων για αυτούς τους λιγότερο ελεγχόμενους κινδύνους για να διατηρήσει και να επεκτείνει τη συμβολή του στη χρηματοπιστωτική ανθεκτικότητα”.
Πρόσθετα ευρήματα από την έκθεση περιλαμβάνουν: Η χειμερινή καταιγίδα Uri προκάλεσε περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια ασφαλισμένες ζημίες στις ΗΠΑ, η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ για αυτόν τον κίνδυνο στη χώρα και περίπου το 38% όλων των εκτιμώμενων ασφαλισμένων ζημιών από φυσικές καταστροφές το πρώτο εξάμηνο. Οι έντονες καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των καταιγίδων, του χαλαζιού και των ανεμοστρόβιλων έπληξαν την Ευρώπη τον Ιούνιο, προκαλώντας ασφαλιστικές απώλειες περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Η υπερβολική ζέστη έσπασε τα ρεκόρ θερμοκρασίας σε όλο τον δυτικό Καναδά και τις βορειοδυτικές ΗΠΑ τον Ιούνιο, με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 45 ° C (113 ° F) για συνεχόμενες ημέρες. Η ζέστη, σε συνδυασμό με τις σοβαρές συνθήκες ξηρασίας, οδήγησε σε πυρκαγιές που εξαπλώθηκαν νότια στην Καλιφόρνια. Οι παγκόσμιες οικονομικές απώλειες από γεγονότα καταστροφής υπολογίζονται σε 77 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο του 2021. Από τις συνολικές εκτιμώμενες οικονομικές απώλειες το πρώτο εξάμηνο του 2021, 74 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές, ενώ οι ανθρώπινες καταστροφές προκάλεσαν επιπλέον 3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Περίπου 4.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή χάθηκαν σε γεγονότα καταστροφών το πρώτο εξάμηνο. Το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα είναι επίσης ακριβό για τους ασφαλιστές καθώς οι ισχυρές πλημμύρες τον Ιούλιο έφεραν καταστροφή περιουσίας και απώλειες ζωών στην Ευρώπη και την Κίνα. Οι πλημμύρες στη Γερμανία και τις γειτονικές της χώρες αναμένεται να προκαλέσουν σημαντικές ασφαλιστικές ζημίες, οι οποίες υπολογίζονται μόνο στη Γερμανία σε 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ- 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ (5,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ- 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), σύμφωνα με τη Γερμανική Ασφαλιστική Ένωση. Στην Κίνα, οι σοβαρές πλημμύρες στην επαρχία Χενάν οδήγησαν σε εκτιμώμενες ασφαλισμένες ζημιές ύψους 11 δισεκατομμυρίων CNY (1,7 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), σύμφωνα με την Ρυθμιστική Επιτροπή Τραπεζών και Ασφαλίσεων της Κίνας. Τον Αύγουστο, η ακραία ζέστη τροφοδότησε τις πυρκαγιές στην Τουρκία, την Ελλάδα και την Ιταλία, οι οποίες αναμένονται να οδηγήσει σε περαιτέρω οικονομικές και ασφαλισμένες ζημίες. «Η κλιματική αλλαγή είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζει η κοινωνία και η παγκόσμια οικονομία. Η πρόσφατη ανάλυση από τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή επιβεβαιώνει τις προσδοκίες για πιο ακραίες καιρικές συνθήκες στο μέλλον και την επείγουσα ανάγκη δράσης για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη», δήλωσε ο Jérôme Jean Haegeli, επικεφαλής οικονομολόγος της Swiss Re. «Σε συνεργασία με τον δημόσιο τομέα, η βιομηχανία αντασφάλισης διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κοινοτήτων, απομακρύνοντας την ανάπτυξη από περιοχές υψηλού κινδύνου, πραγματοποιώντας επενδύσεις προσαρμογής, διατηρώντας την ασφαλιστικότητα των περιουσιακών στοιχείων και περιορίζοντας τα κενά προστασίας», πρόσθεσε ο Haegeli.