Σημαντικά σημεία σύγκλισης περί της υποχρεωτικής ασφάλισης των ακινήτων έναντι των φυσικών καταστροφών, φαίνεται πως καταγράφονται μεταξύ των όσων υποστηρίζει η ασφαλιστική αγορά και των θέσεων που πρεσβεύει η κυβέρνηση.
του Πλάτωνα Τσούλου
Σύμφωνα με πληροφορίες, προ ημερών εκπρόσωποι της ασφαλιστικής αγοράς και ειδικότερα ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, με τον Γενικό Γραμματέα του ΕΕΑ κ. Δημήτρη Γαβαλάκη και τον πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδας, κ. Μιχάλη Τζωρτζωρή, είχαν συνάντηση με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής προστασίας, κ. Χρήστο Στυλιανίδη, με τον οποίον συζήτησαν το ζήτημα της υποχρεωτικής ασφάλισης των ακινήτων έναντι φυσικών καταστροφών.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός φέρεται να αναγνωρίζει την αναγκαιότητα ενός τέτοιου μέτρου, δίχως βέβαια να μπαίνει σε πιο βαθιά πεδία της υπόθεσης, ενώ το Επαγγελματικό Επιμελητήριο κατέθεσε στον υπουργό μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό του ΕΕΑ από το Πανεπιστήμιο Πειραιά σχετικά με την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, μελέτη οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα ακίνητα της χώρας θα πρέπει να είναι ασφαλισμένα επαρκώς, λόγω, μεταξύ άλλων, της υψηλής επικινδυνότητας της χώρας στο σεισμό.
Πηγές της αγοράς σημειώνουν ότι κύριο ζητούμενο, πλέον, είναι το μοντέλο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να δρομολογήσουν την ασφάλιση των περιουσιακών τους στοιχείων.
Στο μεταξύ, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προωθήσει λίγο πριν τις εκλογές τροπολογία για την αναγνώριση των δαπανών ασφάλισης των ακινήτων ως έξοδα εκπιπτόμενα του φορολογητέου εισοδήματος, ώστε μέσω του μέτρου αυτού οι ιδιοκτήτες ακινήτων να δουν με μεγαλύτερη… θέρμη την ασφάλιση των περιουσιών τους.