Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συμφώνησαν να εφαρμόσουν ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό αργό πετρέλαιο και τα πετρελαιοειδή. Το αρχικό ανώτατο όριο τιμών αναμένεται να βασιστεί σε μια σειρά από τεχνικές παραμέτρους, ενώ το επίπεδο των τιμών θα επανεξετάζεται ανάλογα με τις ανάγκες.
Παρά την πτώση του όγκου των εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας, τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 700 εκατομμύρια δολάρια, σε σχέση με τον Μάιο λόγω των τιμών που ωθήθηκαν υψηλότερα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας τον περασμένο μήνα.
Οι δυτικοί ηγέτες συμφώνησαν τον Ιούνιο να διερευνήσουν ένα ανώτατο όριο για τον περιορισμό του ποσού που μπορούν να πληρώσουν τα διυλιστήρια και οι έμποροι για το ρωσικό αργό – μια κίνηση που η Μόσχα λέει ότι δεν θα τηρήσει και μπορεί να αποτρέψει στέλνοντας πετρέλαιο σε κράτη που δεν τηρούν το ανώτατο όριο τιμών.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre αρνήθηκε να σχολιάσει τα σχέδια της G7 για το ανώτατο όριο τιμών, λέγοντας ότι δεν ήθελε «να προκαταλάβει αυτή τη συνάντηση».
Η G7 αποτελείται από τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ορισμένοι αξιωματούχοι στο μπλοκ είπαν ότι το ανώτατο όριο χρειάζεται ευρύτερη υποστήριξη και αμφισβήτησαν εάν μπορεί να είναι επιτυχές χωρίς τη συμμετοχή μεγάλων καταναλωτών πετρελαίου, όπως η Κίνα και η Ινδία, που είναι απίθανο να εγκρίνουν το σχέδιο.
Ο ρόλος της ασφαλιστικής αγοράς
Το ανώτατο όριο θα βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στην άρνηση ναυτιλιακής ασφάλισης μέσω του Λονδίνου, η οποία καλύπτει περίπου το 95% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενόπλοιων, και στη χρηματοδότηση φορτίων με τιμές πάνω από το ανώτατο όριο. Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι μπορούν να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις για την παράκαμψη του ανώτατου ορίου και οι δυνάμεις της αγοράς θα μπορούσαν να το καταστήσουν αναποτελεσματικό. Ένας άλλος αξιωματούχος της G7 είπε ότι το μπλοκ έχει «την επιθυμία να δείξει ότι υπάρχει δυναμική σε αυτό» ενόψει της σχεδιαζόμενης επιβολής από την Ευρωπαϊκή Ένωση περιφερειακού εμπάργκο στο ρωσικό αργό στις 5 Δεκεμβρίου.
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει εκφράσει ανησυχίες ότι το εμπάργκο της ΕΕ θα μπορούσε να προκαλέσει έναν αγώνα για εναλλακτικές προμήθειες, εκτινάσσοντας τις παγκόσμιες τιμές αργού έως και 140 δολάρια το βαρέλι.
Πηγή: Reuters