Σε ό,τι αφορά τους τύπους των ασφαλιστηρίων συμβολαίων που υπάρχουν στην Ασφαλιστική Αγορά θα συναντήσετε είτε συμβόλαια κατονομαζομένων κινδύνων είτε συμβόλαια κατά παντός κινδύνου.
του Νίκου Μωράκη
Και όσο να θέλουν να σας πείσουν οι Ασφαλιστικές εταιρείες ή οι διαμεσολαβητές ότι αυτοί οι δύο τύποι συμβολαίων διαφέρουν… μετά από αυτό το άρθρο πιστέψτε μας δεν θα τα καταφέρουν! Ο λόγος; Μα γιατί και οι δύο τύποι δεν διαφέρουν στο παραμικρό! Το μόνο που αλλάζει είναι το περιτύλιγμα, δηλαδή ο τίτλος.
Μπερδευτήκατε; Αφήστε μας να σας εξηγήσουμε.
Συμβόλαια Κατονομαζομένων Κινδύνων
Στα συμβόλαια Κατονομαζομένων Κινδύνων ο Ασφαλισμένος καλύπτει με το συμβόλαιο που συνάπτει ζημιά ή απώλεια μόνο από την επέλευση κινδύνων που περιοριστικά αναφέρονται στο ασφαλιστήριο και υπό την προϋπόθεση ότι ο κίνδυνος ή η ζημιά δεν εμπίπτει στις εξαιρέσεις του συμβολαίου.
Συμβόλαια Κατά Παντός Κινδύνου
Αντιθέτως στα συμβόλαια Κατά Παντός Κινδύνου ο Ασφαλισμένος καλύπτει με το συμβόλαιο που συνάπτει ζημιά ή απώλεια από την επέλευση οποιουδήποτε κινδύνου ο οποίος δεν συγκαταλέγεται όμως στις εξαιρέσεις του συμβολαίου.
Με άλλα λόγια και οι δύο τύποι συμβολαίων μπορεί να καλύπτουν ακριβώς τον ίδιο κίνδυνο μόνο που στη μια περίπτωση θα τον αναφέρει στο συμβόλαιο ενώ στη δεύτερη περίπτωση θα τον φωτογραφίζει, καθώς οι εξαιρέσεις μπορεί να είναι τόσες ώστε να μην αφήνουν περιθώρια για την κάλυψη άλλων κινδύνων. Με λίγα λόγια τα συμβόλαια κατά παντός κινδύνου είναι συμβόλαια που “πουλάνε” περισσότερο γι’ αυτό και υπάρχουν καθώς ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ενθουσιαστεί από τον τίτλο και να εμπιστευτεί πιο εύκολα τον Ασφαλιστικό Σύμβουλο.
Βέβαια για να μη μας κατηγορήσουν, τα συμβόλαια κατά παντός κινδύνου μπορεί να είναι κατά περίπτωση πιο πλούσια σε καλύψεις όμως δεν παύουν να μην είναι κατά παντός κινδύνου καθώς οι εξαιρέσεις μέσα σε αυτά αναιρούν τον τίτλο τους.
Ο επαγγελματίας ασφαλιστικός σύμβουλος ΠΑΝΤΑ βάζει τον πελάτη του να διαβάσει τις εξαιρέσεις. Επιπλέον ο πελάτης υπογράφει ότι τα διάβασε. Αν δεν θελήσει να το κάνει γιατί θέλει “να ξεμπερδεύει”, γιατί “όλα είναι ίδια”, τότε κακό του κεφαλιού του! Ας αγοράσει και από το internet αν δεν ακούει τις συμβουλές του ασφαλιστικού συμβούλου του, που σκοπός του είναι να τον προστατεύει από τέτοιες “κακοτοπιές”. Σε αυτή την περίπτωση είναι άξιος της μοίρας του και δεν του φταίει κανείς… Πέραν τούτου, το άρθρο σας στηρίζεται στην υπόθεση ότι οι εξαιρέσεις στα παντός κινδύνου συμβόλαια θα είναι πιο “πλούσιες” σε σχέση με τα συμβόλαια κατανομαζομένων κινδύνων. Υπόθεση που είναι βέβαια αυθαίρετη…