Όπως αναφέρεται στο πρόσφατο βιβλίο μας, η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) αποτελεί κατά πολλούς έναν τομέα που θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις θα δημιουργούν και θα λαμβάνουν αξία στο εγγύς μέλλον (βλ. Κ. Ζοπουνίδης, Δ. Ζοπουνίδης, Α. Κωστής, Τεχνητή Νοημοσύνη και εφαρμογές στο Μάνατζμεντ, 2024, υπό έκδοση).
Του Καθηγητή Κωνσταντίνου Ζοπουνίδη, Ακαδημαϊκού, Πολυτεχνείο Κρήτης, Επίτιμου Δρ. ΑΠΘ, Paris School of Business
H TN αντιπροσωπεύει ένα σύνολο τεχνολογιών που επιτρέπουν στις μηχανές να μιμούνται την ανθρώπινη λογική, τη μάθηση και τις ικανότητες επίλυσης προβληματικών. Στις επιχειρήσεις, η ΤΝ έχει καθιερωθεί ως στρατηγικός μοχλός, αλλάζοντας ριζικά τις προσεγγίσεις λήψης αποφάσεων.
Αυτή η συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία παρέχει στους λήπτες αποφάσεων προηγμένα εργαλεία για την ανάλυση τεράστιου όγκου δεδομένων, την πρόβλεψη των τάσεων και τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων.
Πλεονεκτήματα και προκλήσεις
Η ενσωμάτωση της ΤΝ στον επιχειρηματικό κόσμο δεν είναι νέο φαινόμενο. Η προέλευσή της χρονολογείται από τις πρώτες έρευνες στην επιστήμη των υπολογιστών, όπου η ιδέα της μίμησης ή της υπέρβασης της ανθρώπινης νοημοσύνης από τις μηχανές δημιουργήθηκε.
Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, η ΤΝ έχει εξελιχθεί από απλά αυτόματα σε σύνθετα συστήματα ικανά για βαθιά μάθηση και επεξεργασία δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Ο ρόλος της ΤΝ στη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων χαρακτηρίζεται από μια σειρά από σημαντικά πλεονεκτήματα, καθώς και από προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν.
Αυξημένη Ακρίβεια
Η ΤΝ, με τους προηγμένους αλγόριθμους της, είναι σε θέση να επεξεργάζεται και να αναλύει τεράστιες ποσότητες δεδομένων με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από αυτή των ανθρώπων. Αυτή η ικανότητα βοηθά στην αποκάλυψη κρυφών τάσεων και κινήτρων, παρέχοντας μια ισχυρότερη βάση για στρατηγικές αποφάσεις.
Μείωση σφαλμάτων
Αυτοματοποιώντας επαναλαμβανόμενες εργασίες και χρησιμοποιώντας τεχνικές εκμάθησης για βελτίωση, η ΤΝ συμβάλλει στη μείωση των ανθρώπινων λαθών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε τομείς όπου οι αποφάσεις μπορεί να έχουν σημαντικές συνέπειες, όπως η χρηματοοικονομική ή τα logistics (βλ. Βιβλίο μας).
Προβλεπτική ανάλυση
Η ΤΝ υπερέχει στην πρόβλεψη μελλοντικών τάσεων με βάση ιστορικά δεδομένα. Αυτό επιτρέπει στις επιχειρήσεις να προβλέπουν αλλαγές στην αγορά, τις νέες καταναλωτικές συμπεριφορές ή άλλους βασικούς παράγοντες και να προγραμματίζουν ανάλογα.
Οι προκλήσεις είναι οι ακόλουθες.
Πολυπλοκότητα ενσωμάτωσης
Η εφαρμογή συστημάτων ΤΝ σε υπάρχουσες διαδικασίες μπορεί να είναι περίπλοκη. Απαιτεί συχνά αναθεώρηση των συστημάτων πληροφορικής, εκπαίδευση προσωπικού και προσαρμογή κουλτούρας.
Κόστος
Το αρχικό κόστος εγκατάστασης και συντήρησης συστημάτων ΤΝ μπορεί να είναι υψηλό, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο, ειδικά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (βλ. Κ. Ζοπουνίδης, Α. Κωστής, ΤΝ και στρατηγική δεδομένων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, Οικονομικός Ταχυδρόμος, 14.09.2022).
Θέματα δεοντολογίας και συμμόρφωσης
Η χρήση της ΤΝ εγείρει ηθικά ερωτήματα, ιδίως όσον αφορά το απόρρητο των δεδομένων και τη διαφάνεια των αλγοριθμικών αποφάσεων. Οι επιχειρήσεις πρέπει επίσης να συμμορφώνονται με τους εξελισσόμενους κανονισμούς σχετικά με τη χρήση τεχνολογιών ΤΝ (βλ. Τα πρόστιμα που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στους διάφορους κολοσσούς της τεχνολογίας των ΗΠΑ).
Μερικά παραδείγματα
Ο αντίκτυπος της ΤΝ στη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων αποκαλύπτεται ακόμη πιο ξεκάθαρα μέσω συγκεκριμένων περιπτώσεων. Αυτά τα παραδείγματα δείχνουν πως η ΤΝ βοηθά τις επιχειρήσεις να λαμβάνουν στρατηγικές αποφάσεις, μετατρέποντας τα δεδομένα σε πολύτιμες πληροφορίες και ενεργοποιώντας μοχλούς ανάπτυξης. Οι ακόλουθες περιπτώσεις έχουν επεξεργασθεί από την ΤΝ (βλ. Βιβλίο μας για περισσότερη ανάλυση).
- Βελτιστοποίηση εφοδιαστικής αλυσίδας.
- Εξατομίκευση μάρκετινγκ και πωλήσεων.
- Πρόβλεψη και διαχείριση χρηματοοικονομικών κινδύνων.
- Βελτίωση εκπαίδευσης εργαζομένων σε ζητήματα ασφαλείας.
- Βέλτιστη διοίκηση καινοτομίας.
- Fintech, Bitcoin, κρυπτονομίσματα, crowdfunding, κ.α.
- Aviation management.
Συμπερασματικά, καθώς η ενσωμάτωση της ΤΝ στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων γίνεται ολοένα και πιο τρέχουσα, είναι σημαντικό να κοιτάζουμε το μέλλον για να κατανοήσουμε πώς αυτή η τάση θα εξελιχθεί και θα διαμορφώσει το τοπίο των επιχειρήσεων.
Δύο είναι οι στόχοι.
- Συνεχής βελτίωση των τεχνολογιών ΤΝ για ταχύτερη και πιο αποτελεσματική ανάλυση και πρόβλεψη γεγονότων.
- Εκδημοκρατισμός της ΤΝ.
Η αυξανόμενη διαθεσιμότητα και η οικονομική προσιτότητα των εργαλείων ΤΝ θα επιτρέψει σε περισσότερες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων, να επωφεληθούν από τα οφέλη της λήψης αποφάσεων.