Στις 8 Ιανουαρίου 2008, δημοσιεύθηκαν οι Αποφάσεις. 51 & 52 της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας, οι οποίες ανατρέπουν το άρθρο 12 του Συντάγματος και συγκεκριμένα τη διάταξη του άρθρου 4, του νόμου 489/76, που υποχρέωνε τις Ασφαλιστικές Εταιρίες που Ασφαλίζουν Αυτοκίνητα να γράφονται ως μέλη της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρείων Ελλάδος, (ΕΕΑΕ)
Το 1992 η Ευρωπαική Ένωση κυκλοφόρησε μια Οδηγία η οποία απαγόρευε τα Μονοπώλια και τα Cartel και είχε θέση ως τελική ημερομηνία συμμόρφωσης την 1 Ιουλίου, 1994. Η Ελλάδα δεν συμμορφώθηκε και οδηγήθηκε στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Τελικά το Ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας έθεσε ένα οριστικό τέλος στο συγκεκριμένο θέμα, ακυρώνοντας το «Θεσμικό» χαρακτήρα που ήθελε να καθιερώσει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, και να λειτουργεί ως επίσημος εκπρόσωπος όλων των Ασφαλιστικών Εταιρειών που λειτουργούν στην Ελλάδα.
Η Απόφαση θεωρείται ως προσωπική επιτυχία του Μελά Γιαννιώτη, ο οποίος για δεκαετίες εξέφραζε τη διαφωνία του με τις αποφάσεις της ΕΑΕΕ και ίδρυσε τη Ένωση Ασφαλιστών Βορείου Ελλάδος.
Στις 18/12/98 Η Ιντερσαλόνικα κατέθεσε την υπ’ αριθμόν 8472 Αίτηση Ακυρώσεως στο Συμβούλιο Επικρατείας και ζήτησε την ακύρωση των εγγράφων της Διοικήσεως με αιτιολογικό την αντισυνταγματικότητα του άρθρου 4 Ν. 489/76.
Ενώ εκκρεμούσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η παραπάνω Αίτηση κρίσεως της αντισυνταγματικότητος του νόμου η ΕΑΕΕ, με την αίτηση Νο 606/14-5-1999 προς τον αρμόδιο Υφυπουργό Ανάπτυξης ζήτησε την «ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ», που θεωρούσε μέλος της και απαιτούσε εκατομμύρια δραχμών εισφορές!
Ο Μελάς Γιαννιώτης και η Εταιρεία του καταθέτει Αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών κατά της ΕΕΑΕ, με αίτημα την αποζημίωση για ηθική βλάβη το ποσού των 15 εκατ. ευρώ και την αποκατάσταση της επαγγελματικής φήμης της Εταιρίας του και του ιδίου προσωπικώς.