Πρόταση για τη δημιουργία ενός συμπληρωματικού κεφαλαιοποιητικού συστήματος απόδοσης συντάξεων παρουσίασε ο ΙΟΒΕ στο πλαίσιο εκδήλωσης «Συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και Ανάπτυξη» που διοργάνωσε η ΕΑΕΕ.
του Νίκου Μωράκη
Μιλώντας σχετικά ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, είπε ότι η μελέτη προβλέπει μείωση των σημερινών κρατήσεων κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες και δημιουργία ενός κεφαλαιοποιητικού συστήματος, με κρατήσεις μεσοσταθμικά 3 μονάδων σε ένα εύρος 0-6%. Το εν λόγω σύστημα θα δημιουργήσει πολλά οφέλη μετά την πάροδο μίας δεκαπενταετίας.
Θα υπάρξουν ωστόσο και κάποια πρώτα οφέλη από την αρχή εφαρμογής του συστήματος. Το κεφαλοποιητικό σύστημα απόδοσης συντάξεων: θα τονώσει την απασχόληση, θα αυξήσει το ΑΕΠ, θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς που εγκατέλειψαν τη χώρα να επιστρέψουν για να εργαστούν στην Ελλάδα, θα αυξήσει τα διαθέσιμα αποθεματικά και θα καταστήσει τη χώρα περισσότερο ελκυστική για νέες ξένες επενδύσεις.
“Δεν Πρέπει η οικονομία μας να δουλεύει για το ασφαλιστικό, αλλά να δημιουργήσουμε ένα ασφαλιστικό που θα δουλεύει για την οικονομία” δήλωσε ο κ. Βέττας και πρόσθεσε ότι “ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα αλλάξει τη δομή του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας προκαλώντας ένα ισχυρό θετικό σοκ στη χώρα που θα κερδίσει την προσοχή των ξένων επενδυτών”.
Επίσης τόνισε ότι για την εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος θα απαιτηθούν κανόνες για την αποτελεσματική παροχή της νέας επικουρικής από συνταξιοδοτικά ταμεία , θα απαιτηθούν επίσης κίνητρα ώστε μέρος των αποθεματικών να κατευθύνεται και να επενδύεται στην Ελλάδα με βάση το ευρωπαϊκό πλαίσιο, θα απαιτηθούν αυστηροί κανόνες επενδύσεων που θα προάγουν τη διαφοροποίηση των επενδυτικών τίτλων και θα περιορίσουν το ρίσκο και θα πρέπει να υπάρχει ενιαίο αυστηρό πλαίσιο εποπτείας.
Μιλώντας στο πλαίσιο συζήτησης που ακολούθησε της πρότασης ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου αναφερόμενος στην ανάγκη αύξησης της αποταμίευσης λόγω συνταξιοδότησης τόνισε ότι σε αγορές όπως η Ολλανδία ή η Δανία η αξία των αποταμιεύσεων που κάνει στον εργασιακό του βίο ο εργαζόμενος αντιστοιχούν σε μισθούς των δύο τελευταίων δύο ετών.
Για το μέσο Ευρωπαίο η αντίστοιχη αποταμίευση αντιστοιχεί σε μισθούς περίπου 18 μηνών της τελευταίας περιόδου της εργασίας του και στην Ελλάδα η αντίστοιχη αποταμίευση είναι 3 μέρες.
Από την πλευρά του ο κ. Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος του ΣΕΒ αναφερόμενος στην πρωτοβουλία ο συνδέσμου για τη δημιουργία ενός νέου επαγγελματικού ταμείου τόνισε ότι οι σχετικές εργασίες είναι σε εξέλιξη και σε αυτή τη φάση η σκυτάλη έχει δοθεί στους αναλογιστές για να οργανώσουν τη σχετική πρόταση.