Στο δεύτερο -μετά την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδότησης- μεγαλύτερο μοχλό μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης το 2016 -2017 μετατρέπονται οι προσωρινές συντάξεις, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το νόμο Κατρούγκαλου.
Και αυτό για δύο λόγους:
- Μπαίνει κατώτατο και ανώτατο πλαφόν στο ύψος τους
- Ο υπολογισμός των οριστικών συντάξεων θα γίνει με έναν εντελώς νέο τρόπο
Πιο συγκεκριμένα, μία προσωρινή σύνταξη -δηλαδή η σύνταξη που δίδεται μέχρι την έκδοση της οριστικής (μετά από 2 μήνες από την αίτηση συνταξιοδότησης)- δεν μπορεί εφεξής να υπολείπεται των 384 ευρώ, αλλά δεν μπορεί και ξεπερνά τα 768 ευρώ. Ταυτόχρονα η οριστική σύνταξη πρέπει να υπολογιστεί με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης αλλά και με βάση το μέσες αποδοχές ολόκληρου του ασφαλιστικού βίου.
Αναλυτικότερα, όπως προβλέπει και η εγκύκλιος την οποία εξέδωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Τάσος Πετρόπουλος στις 7.6.2016:
- «η προσωρινή σύνταξη» των μισθωτών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα «είναι το 50% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών, επί των οποίων υπήρχε υποχρέωση καταβολής εισφορών για κύρια σύνταξη κατά τους δώδεκα (12) μήνες ασφάλισης που προηγούνται του μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης».
- « η προσωρινή σύνταξη αντιστοιχεί στο 50 % του μέσου μηνιαίου εισοδήματος των 12 τελευταίων μηνών ασφάλισης που προηγούνται του μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Ως μέσο μηνιαίο εισόδημα νοείται το πηλίκο του συνόλου των τρεχουσών εισφορών κύριας ασφάλισης που καταβλήθηκαν κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο ασφάλισης, διαιρουμένου δια του 20 % και στη συνέχεια δια του 12».
Ενώ η διαδικασία έκδοσης της προσωρινής σύνταξης είναι εξαιρετικά απλός, η διαδικασία έκδοσης της οριστικής σύνταξης είναι εξαιρετικά περίπλοκος . Και αυτό γιατί ενώ για την έκδοσης της προσωρινής σύνταξης ο βασικός συντελεστής είναι οι μέσες αποδοχές του τελευταίου δωδεκάμηνου απασχόλησης, για την έκδοση της οριστικής σύνταξης ο βασικός συντελεστής είναι οι μέσες αποδοχές ολόκληρου του ασφαλιστικού βίου κάθε εργαζομένου.
Ωστόσο, μηχανογραφημένα στοιχεία σχετικά με το εισόδημα κάθε ασφαλισμένου υπάρχουν μόνο για την τελευταία δεκαπενταετία, καθιστώντας έτσι τεχνικά εξαιρετικά δύσκολο τον υπολογισμό μίας οριστικής σύνταξης. Εξάλλου, τα μισά από τα τελευταία δεκαπέντε έτη ήταν χρόνια μειωμένων εισοδημάτων λόγω του φαύλου κύκλου λιτότητας -ύφεσης ο οποίος χτύπησε την ελληνική οικονομία…