Η χρηματοπιστωτική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, τομέας Ιδιωτικής Ασφάλισης, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την επικείμενη πώληση της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας στη χώρα – την Εθνική Ασφαλιστική – ζητώντας να εξετασθεί ξανά το εν λόγω θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ID το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συναντηθεί αύριο και με το Σωματείο Εργαζομένων της Ασφαλιστικής μετά και την ευχαριστήρια επιστολή που τους εστάλη για την υποστήριξή τους.
Ακολουθεί η ανακοίνωση το ΣΥΡΙΖΑ τομέας Ιδιωτικής Ασφάλισης:
Τη στιγμή που η Ελληνική οικονομία δέχεται απανωτά χτυπήματα στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας και με μια καταγεγραμμένη νέα ύφεση που συνεχώς αυξάνει τους αρνητικούς δείκτες της, η κυβέρνηση, όπως συνηθίζει το διάστημα των τελευταίων μηνών, ως Πόντιος Πιλάτος επιτρέπει ακόμα μια αποεπένδυση και φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό.
Η Εθνική Ασφαλιστική που διαχειρίζεται αποθεματικά άνω των 3,5 δισ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι τοποθετημένα στην εγχώρια αγορά πωλείται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία και με σκανδαλώδη τρόπο.
Σκανδαλώδη γιατί η ίδια εταιρία ορκωτών ελεγκτών, που έχει πρόσβαση σε όλα τα οικονομικά στοιχεία της Εθνικής Ασφαλιστικής, παρέχει συγχρόνως συμβουλευτικές υπηρεσίες σε fund που αποτελεί υποψήφιο αγοραστή της Εθνικής Ασφαλιστικής!
Το γεγονός αυτό δημιουργεί μια κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων και εγείρει σοβαρές υπόνοιες ασυμβατότητας με τους κανόνες δεοντολογίας αλλά και τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί προστασίας του ανταγωνισμού. Πρώτη φορά στα χρονικά πωλείται τέτοιου μεγέθους εταιρία με ένα και μόνο αγοραστή. Αυτό είναι ανάθεση όχι πώληση, αλλά σίγουρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πια εμπειρία στις αναθέσεις. Είναι σκάνδαλο γιατί σαν να είναι black Friday η εταιρία πωλείται με έκπτωση 60% αφού οι ορκωτοί λογιστές που είναι και σύμβουλοι του αγοραστή έκαναν μείωση 60% στην αξία της εταιρίας. Αλλά ακόμα και αν η μείωση αυτή είναι πραγματική τότε σημαίνει ότι ενάμιση χρόνος κυβέρνησης ΝΔ είναι αρκετός για να απομειώσει την αξία των εταιριών που συμμετέχει το δημόσιο στο 60%.
Τα κέρδη της εταιρίας θα αποσβέσουν την επένδυση σε λιγότερο από 10 χρόνια, γεγονός που δεν είναι συμβατό με το είδος της εταιρίας (ασφαλιστική) ούτε με το μέγεθος της, αντίθετα είναι συμβατό με το προφίλ του αγοραστή , δηλαδή μεγιστοποίηση του κέρδους του hedge fund σε ελάχιστο διάστημα (μέσος χρόνος επένδυσης 5-7 χρόνια). Μετά αποεπένδυση και ξανά πούλημα σε κάποιο χρηματοοικονομικό όρνεο που κερδίζει πάνω σε οικονομικά κουφάρια.
Με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής η πολιτεία χάνει ένα μεγάλο μέρος της δυνατότητας παρέμβασής στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά σε όφελος των καταναλωτών. Ας μην ξεχνάμε την περίπτωση της International Life, στην οποία μόνη η Εθνική Ασφαλιστική, ανέλαβε να σηκώσει το βάρος και να διασφαλίσει το κύρος και την αξιοπιστία της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς, αντίθετα η λογική του κουβά για τους ασφαλισμένους του ομίλου ΑΣΠΙΣ ήταν πάντα προσφιλής στις νεοφιλελεύθερες συνταγές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα κατά της πώλησης. Αναγκάστηκε από τους θεσμούς στην δύσκολη περίοδο εξάρτησης της χώρας από τα μνημόνια και τις δεσμεύσεις προηγούμενων κυβερνήσεων, των κομμάτων που οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική και κοινωνική καταστροφή, να την αποδεχθεί. Δεν την υλοποίησε όμως ποτέ, καθώς η πώληση δεν εξασφάλιζε τα ποιοτικά κριτήρια και τη διαφάνεια που απαιτεί η πώληση μιας τέτοιου μεγέθους εταιρίας. Σε κάθε περίπτωση συνυπολογίζοντας τα συμφέροντα της εταιρίας και των εργαζομένων της, της ΕΤΕ και της εθνικής οικονομίας υποστήριζε στο παρελθόν και υποστηρίζει και σήμερα μια διαφορετική λύση.
Σε κάθε περίπτωση εν μέσω covid 19, δηλαδή όλων εκείνων των ειδικών συνθηκών που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδέχεται και προσπαθεί να ανταπεξέλθει, δεν μπορεί να προχωράει μια συναλλαγή με τέτοιο εξευτελιστικό τίμημα. Θα πρέπει τουλάχιστον η όποια επιλογή να γίνει μετά την κρίση (μέσα ή τέλη 2021) οπότε και η αξία της εταιρίας (η οποία ήδη έχει υποτιμηθεί σκανδαλωδώς) θα ήταν πολλαπλάσια, κατά συνέπεια ο ΣΥΡΙΖΑ αν ήταν σήμερα κυβέρνηση θα ζητούσε τουλάχιστον παράταση στη πώληση λόγω εξαιρετικά ειδικών συνθηκών.
Ταυτόχρονα θα ξεκινούσαμε μια διαδικασία άλλης λύσης που θα περιλάμβανε την εισαγωγή της εταιρίας στο Χ.Α. με «μοίρασμα» της ιδιοκτησίας της εταιρίας και σε θεσμικούς και σε ιδιώτες επενδυτές με ισχυρή συμμετοχή της ΕΤΕ ή και άλλων φορέων δημοσίου συμφέροντος. Θα εφαρμόζαμε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης με πλήρη αξιοκρατία και μακριά από πελατειακές και στενά κομματικές επιλογές. Για να συνεχίσει η Εθνική ασφαλιστική τον όσο το δυνατόν πιο επωφελή ρόλο της για την οικονομία και τον Ελληνικό λαό και να διαδραματίζει ένα όσο το δυνατόν πιο κοινωνικό ρόλο.
Στη δική μας πολιτική ηθική για τις κρίσιμες και πρωτοφανείς καταστάσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, τη στιγμή που η ανεργία και η ύφεση επιστρέφουν με τρομακτικό ρυθμό, πρώτο μέλημα μας θα ήταν να διαφυλάξουμε τις θέσεις εργασίας και όχι να τις βάλουμε υπό αμφισβήτηση με έναν νέο εργοδότη που καμία σιγουριά δε προσφέρει στο θέμα αυτό. Πόσο μάλλον σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης να παραδίδουμε ασφαλιστικές εταιρίες με κλάδο υγείας τέτοιου μεγέθους και ιδιωτικά νοσοκομεία στο ίδιο τράστ! Αυτή τη στιγμή μια ασφαλιστική εταιρία δημοσίου συμφέροντος με εκατοντάδες χιλιάδες συμβόλαια υγείας μπορεί να παρέμβει με κοινωνικό πρόσημο και να οδηγήσει το κλάδο σε θετική και ανέξοδη για το δημόσιο συμφέρον επικουρική λύση σε σχέση με την υγειονομική κρίση. Αν λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση σήμερα δε θα πούλαγε την εταιρία αυτή στο Black Friday. Δεν θα πλήρωνε τις ΜΕΘ των ιδιωτών ακριβότερα από ότι τις πληρώνουν οι ασφαλιστικές εταιρίες , θα ζητούσε μια συνολική καταγραφή του μητρώου των ιδιωτικά ασφαλισμένων στο κλάδο υγείας από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας. Έτσι όλος ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης θα αναλάμβανε αυτό που δίκαια του αναλογεί μέσα στην πανδημία. Δεν θα επέτρεπε το κόστος των ιδιωτικά ασφαλισμένων ασθενών με convid19 να το αναλαμβάνει μόνο η δημόσια υγεία και το δημόσιο επιπλέον να πληρώνει το κόστος των ΜΕΘ των ιδιωτικών νοσοκομείων για τους ασφαλισμένους ασθενείς του δημόσιου φορέα υγείας. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες θα είχαν κληθεί με νόμο έκτακτης ανάγκης να πληρώνουν τα νοσήλια για Covid19 σε τιμές ιδιωτικών κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία και όχι να πλουτίζουν από μείωση ζημιών στο κλάδο υγείας εν μέσω πανδημίας.
Επειδή όμως όλα αυτά είναι μάλλον υψηλή διαχείριση υγειονομικής κρίσης για τη δεξιά που κωφεύει επιδεικτικά σε όλες τις προτάσεις του πολιτικού κόσμου και τις εκκλήσεις της κοινωνίας , τουλάχιστον ας απαντήσει η σημερινή κυβέρνηση στην ερώτηση που κατέθεσε η Ευρωβουλευτής της ΝΔ κα Σπυράκη :
1) Πως κρίνει το ζήτημα της παράλληλης άσκησης ελεγκτικού και συμβουλευτικού έργου από την ίδια εταιρία στα δυο μέρη μιας τέτοιας αγοραπωλησίας;
2)Πώς εξασφαλίζεται από το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο η τήρηση της διαφάνειας κατά την άσκηση του ελέγχου των οικονομικών δεδομένων και η μη νόθευση του ανταγωνισμού εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης;”
Ο ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς για την κοινωνία δεν είναι σήμερα κυβέρνηση, πολύ γρήγορα όμως θα κληθεί πάλι να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά καθώς είναι πιά ορατό στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού ποιος δε πουλάει και ποιος ξεπουλάει ποιος παίζει με πειράματα στην υγεία του λαού και ποιος από τη μία κλειδώνει τους πολίτες στα σπίτια τους ενώ ψηφίζει νόμους για να τους τα πάρουν οι τράπεζες και τα funds