Την υποχρεωτική ασφαλιστική κάλυψη όλων των κτιρίων στην Ελλάδα για ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα προτείνει σε σύστασή του, στην ετήσια έκθεση του ο ΟΟΣΑ.
Ειδικότερα στο πλαίσιο συστάσεων για την οικονομία και την πράσινη ανάπτυξη ο οργανισμός αναφέρει ότι “η δημόσια αποζημίωση για ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα επιβάλλει δημοσιονομικό κόστος και παρέχει μικρή βεβαιότητα” και προσθέτει ότι “η ασφαλιστική κάλυψη είναι χαμηλή και ο επιμερισμός του κινδύνου μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα δεν είναι διαφανής”.
Ο ΟΟΣΑ συστήνει εν προκειμένω στην Ελλάδα “σαφή κατανομή κινδύνων, για παράδειγμα καθιστώντας υποχρεωτική την ασφάλιση περιουσίας για ακραία καιρικά φαινόμενα για όλα τα κτίρια”. Στα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι και το ποσοστό των ασφαλισμένων απωλειών σε ζημιές από φωτιές από το 1990 έως το 2019. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό φτάνει μόλις το 5%, όταν στη Σουηδία ξεπερνά το 22%, στην Ισπανία είναι 25%, στις ΗΠΑ περίπου 35% και στον Καναδά 37%.
Την παροχή κινήτρων για την ασφάλιση των κατοικιών υποστηρίζει και η ΕΑΕΕ. Μέσα στο 2022 μάλιστα η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη έφερε νόμο για την υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων που βρίσκονται σε ζώνες επικινδυνότητας, τον οποίο και απέσυρε καθώς δεν είχαν προσμετρηθεί όλες οι αναγκαίες παράμετροι για την ορθή εφαρμογή του.