To Αμερικανικό Σύστημα Υγείας χάνει έως και 700 με 800 δισ. δολ. το χρόνο, λόγω κακοδιαχείρισης, σύμφωνα με αναφορά του έγκυρου πρακτορείου Reuters. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του κρατικού προϋπολογισμού στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης.
Ωστόσο, αν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και περιοριστούν οι απώλειες, τα χρήματα αυτά μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των εξόδων περίθαλψης για τον πολίτη, χωρίς όμως τις αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα ή την πρόσβαση στις υπηρεσίες.
Περιττά έξοδα, για παράδειγμα, δημιουργούνται από την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και από περιττές διαγνωστικές εξετάσεις, που πραγματοποιούνται μόνο και μόνο για να προστατεύονται περισσότερο οι γιατροί από την πιθανότητα ιατρικού λάθους.
Τα έξοδα αυτά υπολογίζονται στα 200 με 300 δισ. δολ. το χρόνο – το 37% των απωλειών από κακοδιαχείριση στον τομέα της υγείας.
Ένα 22% αποδίδεται σε διάφορες απάτες –περί τα 200 δισ. δολ. το χρόνο χάνονται, για παράδειγμα, από ψευδή παραπεμπτικά σε αχρείαστες στην ουσία ιατρικές υπηρεσίες (σας θυμίζει κάτι;) και σε ψευδείς δηλώσεις, με στόχο αποζημιώσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σε διοικητικές ελλείψεις και ανεπάρκεια καθώς και στη γραφειοκρατία οφείλεται το 18% των αχρείαστων εξόδων, ενώ ένα 11% οφείλεται σε πραγματικά ιατρικά λάθη (περί τα 50 με 100 δισ. δολ.).
Η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του διαβήτη, ενώ ανήκει στις παθήσεις που μπορούν να προβλεφθούν, κοστίζει 30 με 50 δισ. δολ. το χρόνο.
Το μέσο αμερικανικό νοσοκομείο ξοδεύει το ένα τέταρτο του προϋπολογισμού για την έκδοση λογαριασμών καθώς και για άλλα διοικητικά ζητήματα, ποσοστό διπλό από το αντίστοιχο στον Καναδά, για παράδειγμα.
Οι παθολόγοι ξοδεύουν τουλάχιστον 8 ώρες την εβδομάδα σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ στον καθένα αντιστοιχούν 1,66 διοικητικοί υπάλληλοι. Ταυτόχρονα υπάρχουν ελλείψεις γιατρών στις μονάδες εντατικής παρακολούθησης.
Γι’ αυτό οι Αμερικανοί, ενώ ξοδεύουν περισσότερα στην ιατρική περίθαλψη ανά κεφαλή απ’ ό,τι οι υπόλοιποι κάτοικοι χωρών του ΟΟΣΑ, έχουν λιγότερο υγιή πληθυσμό, με περισσότερα κρούσματα διαβήτη, παχυσαρκίας και καρδιοπαθειών από κάθε άλλη ανεπτυγμένη χώρα.
Πάντως, οι Δημοκρατικοί εξασφάλισαν την απαραίτητη πλειοψηφία στην Αμερικανική Γερουσία προκειμένου να ξεκινήσουν τη μεταρρύθμιση του αξίας 2,5 τρισεκατομμυρίων δολ. συστήματος υγείας.
Αν αυτά γίνονται στίς Η.Π.Α. , καταλαβαίνετε τι ελπίδες έχουμε στην Ελλάδα για βελτίωση του συστήματος Υγείας μας.
Ασε Δημητρη…Αν δεις ενα ντοκυμαντερ του Μουρ για το συστημα υγειας τους θα φριξεις εντελως…Θα νομισεις οτι το δικο μας ειναι μακραν το καλυτερο του κοσμου…