Την παρέμβαση της κυβέρνησης για το ζήτημα των αυξήσεων στα ασφάλιστρα υγείας ανακοίνωσε πριν από λίγο από το βήμα της βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, προαναγγέλοντας νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δημιουργηθεί νέος δείκτης υγείας από την ΕΛΣΤΑΤ και θα υπάρξουν μέτρα για τη διαφάνεια στην τιμολόγηση των υπηρεσιών υγείας. Ο κ. Θεοδωρικάκος απαντώντας σε ερώτηση που είχε καταθέσει στις 19 Δεκεμβρίου η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη, επισήμανε ότι οι νέες ρυθμίσεις θα ισχύσουν από το 2026, ωστόσο “δεν είναι αποδεκτές για το 2025 αυξήσεις του επιπέδου του 15% και καλούμε τις ασφαλιστικές εταιρείες να προσαρμοστούν πλήρως σε αυτή την κατεύθυνση”.
Της Βίκυς Γερασίμου
Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος “αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η πετυχημένη μάχη για την αποκλιμάκωση των τιμών και η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Εργαζόμαστε συστηματικά με σχέδιο και αυταπάρνηση για να ενισχύσουμε τον ελεύθερο υγιή ανταγωνισμό που οδηγεί στην πτώση των τιμών αλλά και όπου χρειάζεται με παρεμβάσεις και μέτρα στην αγορά. Αυτη η πολιτική έχει αποτελέσματα. Ανακοινώθηκε για πρώτη φορά αρνητικός πληθωρισμός. Χωρίς αμφιβολία το μείζον θέμα είναι ότι πρέπει να συνεχιστεί η πολιτική μεταρρύθμισης και στήριξης του συστήματος υγείας για να απολαμβάνουν οι πολίτες υπηρεσίες από το δημόσιο σύστημα υγείας. Το πρόβλημα αφορά 900.000 πολίτες με συμβόλαια υγείας και από αυτά τα 255.000 είναι ασφαλίσεις δια βίου που έχουν σημαντικές αυξήσεις τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα πολλοί να τα εγκαταλείψουν. Το 2011 τα συμβόλαια αυτά ήταν 700.000. Η μεγάλη αυτή μείωση οφείλεται κυρίως στο ότι τα χρόνια της κρίσης οδήγησαν σε δραματικές μειώσεις εισοδημάτων”.
Σε σχέση με το δείκτη ανέφερε ότι “υπήρξε η ανάγκη να συγκροτηθεί ένας δείκτης που νομοθετήθηκε το 2020. Ωστόσο οι αυξήσεις αυτές είναι προφανές ότι είναι πολύ μεγάλες και τίθεται σοβαρό ζήτημα επαναξιολόγησης του δείκτη. Έχω συζητήσει με όλες τις ενώσεις καταναλωτών από την αρχή της θητείας μου. Έχει πολύ σημαντικό θεσμικό ρόλο στο ζήτημα αυτό η ΤτΕ και έχω λάβει σχετική επιστολή του κ. Στουρνάρα. Το θέμα αφορά επίσης την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τις ασφαλιστικές και τους ασφαλισμένους. Έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο”.
Στην ομιλία της η κα Μιλένα Αποστολάκη ανέφερε ότι “οι εταιρείες αυξάνουν καταχρηστικά τα ασφάλιστρα των μακροχρονίων καταρχήν αλλά και των ετησίων προγραμμάτων ασφαλίστρων υγείας. Το 2024 μάλιστα η αύξηση ανέρχεται σε 14% ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που άγγιξαν και το 18%. Ως αιτιολογία οι ασφαλιστικές επικαλούνται το ποσοστό του Ενιαίου Δείκτη Υγείας του ΙΟΒΕ και τα υψηλά νοσήλια”. Σε σχέση με τον Ενιαίο Δείκτη η κα Αποστολάκη τόνισε ότι “ο δείκτης που αμφισβητείται ως προς την καταλληλότητα του η κυβέρνηση τον υιοθέτησε με νόμο το 2020 καταργώντας το πλέγμα προστασίας των καταναλωτών που υπήρχε από το 1994” ενώ μίλησε και για καρτέλ στις αυξήσεις των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας. Και κατέληξε “η κυβέρνηση επιτρέπει καταχρηστικές πρακτικές που έχουν σαν στόχο αδύναμους πολίτες”, ενώ κατήγγειλε μονομερή διάλογο με την ΕΑΕΕ, αφήνοντας εκτός τους διαμεσολαβητές και τους ασφαλισμένους”. Σε συνέχεια των ανακοινώσεων που έγιναν από τον κ. Θεοδωρικάκο η κα Αποστολάκη τόνισε ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση.