Η διασφάλιση της ποιότητας της παρεχόμενης πληροφορίας προς τον ασφαλισμένο για τις επενδύσεις του, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για αποτελεσματικότερη τιμολόγηση των ασφαλιστικών προϊόντων, η μεγαλύτερη εμπλοκή του κλάδου στην αντιμετώπιση των ζημιών από φυσικές καταστροφές και η ανάληψη νέου ρόλου στη διασφάλιση των μελλοντικών συντάξεων στο πλαίσιο καθιέρωσης του Πανευρωπαϊκού Προσωπικού Συνταξιοδοτικού Προϊόντος, πρέπει να αποτελέσουν ορισμένες από τις κύριες προτεραιότητες της ασφαλιστικής αγοράς, ανέφερε, χθες, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, κατά την ομιλία του στην 86η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τ.τ.Ε.
Του Πλάτωνα Τσούλου
Ειδικότερα για τις ασφαλίσεις ζωής, επισήμανε ότι η στρατηγική της αγοράς να σχεδιάζει και διαθέτει όλο και περισσότερο ασφαλιστικά προϊόντα συνδεδεμένα με επενδύσεις, ενισχύει τη χρηματοοικονομική ισορροπία της και παράλληλα της δίνει δίνει τη δυνατότητα να παρέχει υψηλότερη απόδοση στις αποταμιεύσεις των ασφαλισμένων, εκθέτοντάς τους όμως σε κινδύνους που καλούνται να αναλάβουν οι ίδιοι. Επομένως, πρόσθεσε «η ποιότητα της παρεχόμενης πληροφόρησης από την επιχείρηση προς τους ασφαλισμένους είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή εκτίμηση των κινδύνων και την αποφυγή απωλειών».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι μετά πρόσφατη πρόταση του ευρωπαϊκού Κανονισμού για τους όρους και τις προϋποθέσεις παραγωγής, διανομής και εποπτείας ενός Πανευρωπαϊκού Προσωπικού Συνταξιοδοτικού Προϊόντος (Pan-European Personal Pension Product − PEPP), δίνεται στις ασφαλιστικές εταιρείες η δυνατότητα να αναλάβουν νέο ρόλο παρέχοντας προσωπικά συνταξιοδοτικά προϊόντα σε αποταμιευτές που θέλουν να ενισχύσουν τις συνταξιοδοτικές τους απολαβές.
Θετικός ήταν ο κ. Στουρνάρας και για την εμπλοκή των ασφαλιστικών επιχειρήσεων στον ευρύτερο σχεδιασμό και ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και κινδύνων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, καθώς και περιβαλλοντικών κινδύνων. Αναφερόμενος στην ακριβέστερη εκτίμηση των κινδύνων και την αποτελεσματικότερη τιμολόγηση των προϊόντων, επεσήμανε ότι οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες, όπως είναι η ανάλυση δεδομένων μεγάλης συχνότητας και εύρους σε πραγματικό χρόνο (big data analytics), η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση (machine learning).
Τέλος, αναφορικά με τη Φερεγγυότητα ΙΙ, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η εγχώρια ασφαλιστική αγορά διακρίθηκε το 2018 από βελτίωση της ωριμότητάς της σχετικά με την ενίσχυση της διακυβέρνησης και του ανθρώπινου δυναμικού, την αξιολόγηση των κινδύνων και της φερεγγυότητας με τελικό σκοπό την καλύτερη διαχείριση κινδύνων και κεφαλαίων, αλλά και την προστασία των ασφαλισμένων. «Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις συνέχισαν εντός του 2018 την προσπάθεια περιορισμού των μακροχρόνιων εγγυήσεων που παρέχουν τα ασφαλιστικά προϊόντα» τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ, για να προσθέσει ότι «ο χρονικός ορίζοντας των καλύψεων μειώνεται και οι χρηματοοικονομικές εγγυήσεις αντανακλούν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις εκάστοτε επικρατούσες οικονομικές συνθήκες. Οι πρακτικές αυτές λειτουργούν θετικά τόσο για την επιχείρηση, με ενίσχυση της φερεγγυότητάς της, όσο και για τον ασφαλισμένο, με μείωση του κόστους ασφάλισης και βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων προϊόντων. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να παρέχουν επαρκή διαχρονική προστασία, ώστε να καταβάλλονται στους ασφαλισμένους τα κέρδη των επενδεδυμένων αποταμιεύσεών τους».