Στο… απώτερο μέλλον, πιθανότατα για το 2021, μεταφέρεται η θεσμοθέτηση φορολογικών κινήτρων για την ιδιωτική ασφάλιση και ειδικότερα για τις δαπάνες των φυσικών προσώπων σε προγράμματα υγείας, όπως και σε συνταξιοδοτικά ή επενδυτικά προϊόντα, εφάπαξ ή περιοδικών καταβολών.
του Πλάτωνα Τσούλου
Όπως δηλώνει στο ID ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ανώτατα κυβερνητικά στελέχη τον ενημέρωσαν ότι φορολογικά κίνητρα που θα προβλέπουν ότι δαπάνες για την ιδιωτική ασφάλιση θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα, δεν πρόκειται να περιληφθούν ούτε στο επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το δεύτερο κύκλο μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό, που θα αναθεωρεί τον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης και θα καθιερώνει κεφαλαιοποιητικό σύστημα διαχείρισης των αποθεματικών για συντάξεις και υγεία.
Ωστόσο, ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογραμμίζει ότι ο κλάδος θα επιμείνει στις θέσεις του προκειμένου να γίνουν αποδεκτά τα πάγια αιτήματά του, θεωρώντας ότ η θεσμοθέτηση φορολογικών κινήτρων προς στήριξη της ιδιωτικής ασφάλισης μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει για την οικονομία και την κοινωνία.
Εξάλλου, ανάλογη θέση θα διατυπώσει και ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Έταιρειών Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, στην επερχόμενη ετήσια Γενική Συνέλευση του κλάδου, που έχει προγραμματιστεί για τις 25 του μηνός.
Ο ίδιος, διατηρεί ανοιχτά όλα τα κανάλια επικοινωνίας με την κυβέρνηση και ειδικότερα με τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε σε κάθε ευκαιρία να επικοινωνεί τις θέσεις της ασφαλιστικής αγοράς με την προοπτική να γίνουν τελικά αποδεκτές.
Την ίδια στάση τηρούν και οι εκπρόσωποι των υπολοίπων φορέων του κλάδου, που επίσης επιμένουν για τη θεσμοθέτηση φορολογικών κινήτρων, όπως, φυσικά, και για τη θέσπιση της υποχρεωτικής ασφάλισης των κατοικιών, αλλά και για την οριστική επίλυση του ζητήματος που χρόνια τώρα ταλαιπωρεί τον κλάδο και που δεν είναι άλλο από τα ανασφάλιστα οχήματα.