Με αφορμή την αναθέρμανση της συζήτησης σε διακυβερνητικό επίπεδο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, δημοσιεύουμε μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του Γ. Ρούντου, Διευθυντή Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας και Υπευθυνότητας Ομίλου INTERAMERICAN, που έχει αναρτήσει στο Linkedin:
“Ένα από τα πλέον παράδοξα της ζωής του πολιτιστικού «προϊόντος», διαχρονικά, είναι η κτητική «νομιμοποίηση» και εκμετάλλευση καθ’ οιονδήποτε τρόπο) Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Η Αγια Σοφιά -όπως έχω ξαναγράψει- και τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν τα πιο κραυγαλέα παραδείγματα αήθους και υβριστικής έκπτωσης των Μνημείων σε προϊόντα βίαιης οικειοποίησης από άλωση, κλοπή, σύληση – από πλιάτσικο.
Τα Μνημεία δεν «κατακτώνται», δεν «απαλλοτριώνονται», δεν αλλάζουν περιεχόμενο ιδέας-νοήματος και χρήσης…
Η ευθύνη μεγάλων θεσμικών κέντρων και οργανισμών, με ρόλο θεματοφύλακα (όπως η UNESCO), για να έχουν τη θέση τους τα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη φυσική έδρα τους, στο περιβάλλον και στον τόπο του δημιουργικού πνεύματος που τα γέννησε, είναι καθοριστικής σημασίας”.