Η καθυστέρηση στην έλευση των 5 δισ. ευρώ του επόμενου πακέτου δόσεων έχει αναζωπυρώσει τα σενάρια μεταξύ στελεχών του οικονομικού επιτελείου για χρήση των κονδυλίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Δηλαδή των περίπου 10 δισ. ευρώ επί συνόλου 50 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει για τη στήριξη των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας της BlackRock, των προβλημάτων που δημιουργούν τα κόκκινα δάνεια, αλλά και την προσπάθεια κεφαλαιακής ενίσχυσης των συνεταιριστικών τραπεζών.
«Πρόκειται για ένα μαξιλάρι που διασφαλίζει την ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος, τώρα και στο μέλλον», αναφέρουν αρμόδια στελέχη. Εξηγούν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί λεφτά τους επόμενους μήνες.
Περιμένει μέσα στον Δεκέμβριο ή έστω τον Ιανουάριο το 1 δισ. ευρώ από τη δόση του Ιουλίου που συνδέεται με 4 προαπαιτούμενα (διαθεσιμότητα, αμυντικές βιομηχανίες, χρέη κράτους προς την ΕΥΔΑΠ και κώδικας δικηγόρων). Πληροφορίες αναφέρουν ότι αν δεν είναι εφικτή η απόφαση στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας ετοιμάζεται νέο έκτακτο Eurogroup είτε με τη μορφή της τηλεδιάσκεψης είτε στο περιθώριο της επικείμενης Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου.
Πέραν από το 1 δισ. ευρώ, το νέο πακέτο είναι 5 δισ. ευρώ περίπου και έπρεπε να έρθει φέτος. Η Ελλάδα έχει ανάγκη λεφτά λίγο αργότερα, έχει ανάγκες πληρωμών 1,8 δισ. ευρώ στις 11 Ιανουαρίου.
Μία λύση που προτείνεται είναι η έκδοση ομολόγων. Ωστόσο αναφέρεται ότι έχει πολλά «ελαττώματα», καθώς και «ακριβά» είναι και απαιτούν την έγκριση και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Τι θα γίνει όμως αν συρθεί η διαπραγμάτευση και δεν υπάρξει άμεση λύση;», ρωτά αρμόδιο στέλεχος. Θέτει και ένα άλλο θέμα: Οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας το 2014-2015 είναι τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ και η ΕΕ είναι απρόθυμη να αποφασίσει πώς να κλείσει το κενό. Γιατί να μην προταθεί και η «χρήση» μέρους έστω από τα διαθέσιμα του ΤΧΣ…