Η λύση για το ασφαλιστικό βρίσκεται στο διαπυλωνικό σύστημα. Αυτό αναφέρει ο Ιωάννης Τζανάκος, Μέλος της Επιτροπής Ενδιαφερομένων Μερών επί Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Σχημάτων (OPSG) της EIOPA, Γενικός Γραμματέας ΕΛΕΤΕΑ & Διευθυντής ΠΑΣΙΑΛ & ΕΑ ΣΥΝ ΠΕ σε συνέντευξή του στο Περιοδικό Ασφαλιστικό Marketing (τεύχος 78, Σεπτεμβρίου).
Όπως εξηγεί μόνο η συστηματική ανάπτυξη του 2ου και του 3ου πυλώνα οδηγεί σε χαμηλότερο κίνδυνο και μεγαλύτερη ασφάλεια. Ο κ. Τζανάκος αναφέρεται επίσης στην εφαρμογή των PEPP στην Ελλάδα, την αναθεώρηση του IORP II και τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των ΤΕΑ.
συνέντευξη στη Βίκυ Γερασίμου
Ποιο είναι το έργο της Επιτροπής Ενδιαφερομένων Μερών επί Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Σχημάτων (Occupational Pensions Stakeholder Group – OPSG) της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων και ποια η σημασία της συμμετοχής σας ως Γενικός Γραμματέας της ΕΛΕΤΕΑ;
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) είναι ένα ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ως οργανισμός της ΕΕ και μέρος του Ευρωπαϊκού Συστήματος Χρηματοοικονομικής Εποπτείας διαμορφώνει την κοινοτική και εθνική νομοθεσία και ασκεί εποπτικό έλεγχο. Σκοπός της EIOPA είναι η ενίσχυση της εποπτικής σύγκλισης, η ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών και η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας προς όφελος των οικονομιών, των επιχειρήσεων και των πολιτών της ΕΕ. Για τους σκοπούς λειτουργίας της έχουν συσταθεί δύο μόνιμες ειδικές διαρκείς επιτροπές που συγκροτούνται από Ευρωπαίους τεχνοκράτες, εμπειρογνώμονες, εκπροσώπους των κλάδων ιδιωτικής ασφάλισης και επαγγελματικών συντάξεων, εκπροσώπους ασφαλισμένων και καταναλωτών, εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών και διακεκριμένων ακαδημαϊκών. Η Επιτροπή Ενδιαφερομένων Μερών επί Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Σχημάτων (OPSG) στην οποία έχω την τιμή να συμμετέχω και φυσικά να εκπροσωπώ την Ελλάδα, συστάθηκε για να διευκολύνει τη διαβούλευση της EIOPA με τους ενδιαφερόμενους στην Ευρώπη για ζητήματα που αφορούν την εξέλιξη του κλάδου και τη διαμόρφωση της κοινοτικής νομοθεσίας αλλά και για ζητήματα εποπτικού ενδιαφέροντος – όπως κανονιστικά και εκτελεστικά τεχνικά πρότυπα, κατευθυντήριες γραμμές και συστάσεις προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους εθνικούς επόπτες τους. Με τη συγκεκριμένη εξέλιξη, δίδεται ευκαιρία στην Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ) να εκπροσωπηθεί στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Γενικό της Γραμματέα, ενώ ταυτόχρονα θα λαμβάνουμε πρωτογενώς πληροφόρηση για όλες τις εξελίξεις.
Πότε ξεκινάει η εφαρμογή των PEPP (πανευρωπαϊκού ατομικού συνταξιοδοτικού προϊόντος) στην Ευρώπη και την Ελλάδα; Βάσει των απαιτήσεων του θεσμικού πλαισίου θα εμπλακούν σε αυτό μόνο διεθνείς όμιλοι ή και μικρότεροι παίκτες της αγοράς;
Η εφαρμογή των PEPP αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα από ότι αρχικά αναμενόταν, με πιο πιθανή ημερομηνία το τέλος του 2021, αφού οι διαβουλεύσεις των επιτροπών των ενδιαφερομένων μερών της EIOPA προχωρούν με ταχύτητα τις διαδικασίες που έχουν αναλάβει. Η εφαρμογή στην Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα, αν λάβουμε υπόψη την καθυστέρηση της ενσωμάτωσης στο ελληνικό δίκαιο των κοινοτικών οδηγιών και κανονισμών. Θεωρώ πως στην Ελλάδα οι πάροχοι των PEPP θα είναι κυρίως οι τράπεζες, οι διαχειριστές επενδύσεων (π.χ. ΑΕΔΑΚ) και κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες μεγάλων ομίλων. Οι μικρότεροι παίκτες δεν θα είναι εύκολο να εμπλακούν σε αυτές τις ατομικές πωλήσεις, αφού όλοι οι πάροχοι (PEPP) που θα λάβουν άδεια, θα περιορίζονται με ειδικό όρο τήρησης μέγιστου ορίου κόστους λειτουργίας στο 1% επί των εισφορών. Ταυτόχρονα, θα υποχρεώνονται να δημοσιεύουν στοιχεία για το πώς προκύπτει το κόστος αυτό και να αποστέλλουν συμπληρωματικές πληροφορίες για κάθε άτομο, παρόμοιες με αυτές των PRIIPs, KID και IORP II Benefit Statements. Τέλος, οι πάροχοι θα ενημερώνουν αν και ποιες εγγυήσεις προσφέρουν, τυχόν τεχνικές αποφυγής κινδύνων που ακολουθούν, ενώ θα εποπτεύονται κατάλληλα από αρμόδιες αρχές που θα οριστούν σε κάθε χώρα.