Η επαγγελματική ασφάλιση αποτελεί μηχανισμό πρόσθετης ασφαλιστικής προστασίας των εργαζομένων, με προαιρετικό χαρακτήρα ως προς την υπαγωγή τους σε αυτόν – εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων – ο οποίος δρα συμπληρωματικά ως προς την βασική, υποχρεωτικού χαρακτήρα, δημόσια κοινωνική ασφάλιση.
του Χρήστου Π. Νούνη* (από το αφιέρωμα “Ασφάλιση Επιχειρήσεων” του insurancedaily σε συνεργασία με το επιχειρηματικό site moneyreview.gr)
Ο μηχανισμός αυτός λειτουργεί, στην χώρα μας αλλά και διεθνώς, μέσω του θεσμού των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Α.) ή αλλιώς Ιδρυμάτων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών (Ι.Ε.Σ.Π.).
Ο σκοπός και η λειτουργία των Τ.Ε.Α. επικεντρώνονται στην προαιρετική, συμπληρωματική συνταξιοδοτική ασφάλιση, για τους κινδύνους του γήρατος, του θανάτου και της αναπηρίας, ενώ ορισμένα εξ αυτών παρέχουν προστασία και έναντι επιπρόσθετων κινδύνων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρονται το επαγγελματικό ατύχημα, η ασθένεια, η διακοπή της εργασίας, κ.ά. Οι συνταξιοδοτικές παροχές των Τ.Ε.Α. καταβάλλονται είτε υπό την μορφή εφάπαξ παροχής είτε περιοδικά, με τμηματικές καταβολές, ως τακτική συνταξιοδοτική παροχή.
Επαγγελματικά Ταμεία (Τ.Ε.Α.) μπορούν να ιδρυθούν ανά επιχείρηση, κλάδο ή ομάδα εργοδοτών ή κλάδων, με πρωτοβουλία των εργαζομένων, των εργοδοτών ή αμφότερων. Βασική όμως προϋπόθεση για την ίδρυση ενός Τ.Ε.Α. σε έναν κλάδο, σε μία επαγγελματική οργάνωση ή σε μια επιχείρηση, αποτελεί ο όρος ότι ο αριθμός των ασφαλισμένων μελών θα πρέπει εκ των προτέρων να είναι τουλάχιστον 100 άτομα.
Τα Τ.Ε.Α. αποτελούν έναν θεσμό που λειτουργεί και αναπτύσσεται με σύμπραξη των κοινωνικών εταίρων, δηλαδή με πρωτοβουλία και συναίνεση των εργοδοτών και των εργαζομένων. Αποτελούν ουσιαστικά ένα κοινό συμβόλαιο μεταξύ εργοδοτών-εργαζομένων, σε κλαδικό επίπεδο ή σε επίπεδο επιχείρησης, με σκοπό την διασφάλιση μίας καλύτερης ποιότητας διαβίωσης για τους εργαζομένους κατά την συνταξιοδοτική περίοδο της ζωής τους. Στην πραγματικότητα, τα Τ.Ε.Α. συνιστούν συμπληρωματικά οχήματα δομημένης συνταξιοδοτικής αποταμίευσης που βασίζονται στην αλληλεγγύη μεταξύ των μελών μιας επαγγελματικής ομάδας ή ενός κλάδου, και λειτουργούν με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο moneyreview.gr