Αυτή την ώρα διεξάγεται το 1ο Ασφαλιστικό Συνέδριο Ναυτεμπορικής στο Divani Caravel. Το περιοδικό “ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ MARKETING” και το Insurancedaily.gr είναι χορηγοί επικοινωνίας.
Τους λόγους για τους οποίους ήταν απαραίτητη η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, λόγω των ελλειμμάτων ισονομίας στη λειτουργία του συστήματος ανέλυσε ο κ. Γ. Κατρούγκαλος από τη Βήμα του συνεδρίου της Ναυτεμπορικής.
Όπως είπε τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή πολιτική τείνει προς την ενίσχυση της παρουσίας των επαγγελματικών ταμείων και του τρίτου πυλώνα, έκβαση που δεν είναι αρνητική, όταν το κράτος μπορεί να εξασφαλίσει ότι το σύστημα θα διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα του και θα παράσχει αξιοπρεπή διαβίωση κατά την περίοδο της συνταξιοδότησης.
Όπως είπε, η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν ήταν εύκολη. Ωστόσο, η κυβέρνηση «κατάφερε να διατηρήσει το σύστημα προκαθορισμένων παροχών και αντιστάθηκε στην εισαγωγή ανακεφαλοποιητικού συστήματος. Το σύστημα διατήρησε το δημόσιο χαρακτήρα του και δεν εισήγαγε στοιχεία ιδιωτικής ασφάλισης, που δεν είναι ασύμβατα, φτάνει να υπάρχει η δημόσια προστασία». Πρόσθεσε ότι η μεταρρύθμιση έθιξε στρώματα αντιστοιχίζοντας εισφορές με τα εισοδήματα και «αυτό δεν αποτελεί ανισότητα αλλά κατεξοχήν εφαρμογή της ισότητας».
Στο 9% το έλλειμμα των ταμείων το 2015
Για τα ταμεία ανέφερε ότι αντιμετωπίζουμε ένα πλήρως χρεοκοπημένο σύστημα. Το 2015 το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων ήταν στο 9%. Ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν 100 δισ. ευρώ στα αποθεματικά των ταμείων, υπήρχαν 38 δισ. και στην κρίση χάθηκε ένα μέρος τους με το PSI. Tο σύστημα απέτυχε γιατί δεν παρείχε προστασία σε αυτούς που έπρεπε και ήταν ανάγκη να μεταρρυθμιστεί, καθώς η λειτουργία του δημιουργούσε ελλείμματα και έπρεπε να υπάρξουν κανόνες ισορροπίας.
Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Υπουργού Εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής αλληλεγγύης, Γιώργου Κατρούγκαλου