Κάποτε η αγορά ψηλαφούσε χαρτιά, μια εποχή, που τώρα έγινε ανάμνηση. Σβήστηκε το «χειρόγραφο», χάθηκαν οι φάκελοι, και μειώθηκε η χειρο- χαρτό εργασία. Τώρα υπάρχουν τα laptop, τα i-… και τα e-… Όμως υπάρχει και ο κίνδυνος και η απάτη και οι άγνωστες απειλές.
Αλήθεια, ποιος μπορεί να αμφισβητήσει την πρόοδο της ελληνικής ιδιωτικής ασφάλισης στην τεχνολογία; Ποιος μπορεί να εντοπίσει έλλειμμα. Κανείς! Οι παίκτες της αγοράς σε επίπεδο εταιρει ών και ασφαλιστικών διαμεσολαβητών δεν ανταγωνίζονται, αλλά συνωστίζονται…
Ποιος όμως, επίσης, δεν διακρίνει απειλές; Τι μπελάς! Τα micro-chips κυρίευσαν τους Έλληνες ασφαλιστές που ζαλισμένοι από τον ίλιγγο της τεχνολογίας κι νούνται σε δρόμο με άγνωστη κατάληξη. Βέβαια, κράτησε αρκετά αυτή η μάχη όπου «το νέο», η τεχνολογία δηλαδή, πάλευε με τις φοβίες του παλιού και την άρνηση απέναντι στην αλλαγή και την εξέλιξη. Όμως έπρεπε η ελληνική ιδιωτική ασφάλιση να περάσει στη νέα εποχή, να κάνει το βήμα σε αυτό που ονομάζεται εκσυγχρονισμός. Όλα γίνονται ηλεκτρονικά και το κυριότερο έχουν ενταχθεί όλοι, από τον πρώτο έως και τον τελευταίο σε παραγωγή και μέγεθος στις σύγχρονες μεθόδους. Και αυτό επιτεύχθηκε με τη βοήθεια των σεμιναρίων, της εκπαίδευσης, των προσπαθειών των ασφαλιστικών εται- ρειών να φέρουν τον αέρα ανανέωσης και στην ελληνική ασφαλιστική αγορά και να ισχύσουν τα ίδια δεδομένα με τις άλλες πιο προηγμένες τεχνολογικά ασφαλιστικές αγορές. Ήταν καλό όλο αυτό; Ναι, χωρίς αμφισβήτηση.
Όμως υπάρχει και ένα αλλά… κάτι το απροσδιόριστο που ξεπερνά τη φαντασία και προκαλεί προβληματισμό. Η νέα πρόκληση της αναζήτησης, του καθορισμού και της εφαρμογής τεχνολογικών επιτευγμάτων, ξεπερνά τα όρια της πρόβλεψης. Αναπτύσσεται ο κίνδυνος της υπερβολικής ταχύτητας.
Οι «εφαρμογές» πληθαίνουν αλλά ίσως τελικά να αποδειχθούν και αυτές λίγες. Τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, οι ασφαλίσεις χωρίς ασφαλιστή, πραγματογνωμοσύνες χωρίς πραγματογνώμονα και ασφαλίσεις από ρομπότ. Συνοδοιπόρος σε αυτά η ασφαλιστική απάτη, οι κυβερνο-επιθέσεις, η μετατόπιση της ασφαλιστικής ύλης από τα «ανθρώπινα» στα «ηλεκτρονικά» χέρια…
Και ξαφνικά η τεχνολογία πάει μπροστά, τρέχει με μεγαλύτερη ταχύτητα, και οι «ασφαλιστάνθρωποι» μένουν πίσω …να λύσουν προβλήματα. Ουδέν καλόν, με ανέφελο παρόν…
Πηγή: Ασφαλιστικό Marketing – Τεύχος Μαίου 2017