Εξελίξεις στην αγορά της ιδιωτικής Υγείας δρομολογεί η φημολογούμενη απόφαση για πώληση των δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου Euromedica, σε μια προσπάθεια μείωσης της έκθεσης των συστημικών τραπεζών σε “κόκκινα” δάνεια αφενός, αφετέρου στο πλαίσιο της επιχείρησης για την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση του ομίλου. Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και Εθνική τράπεζα εμφανίζονται να αναθέτουν στην Deutsche Bank Λονδίνου να προχωρήσει στη διερεύνηση πιθανού ενδιαφέροντος για την αγορά δανείων της εισηγμένης, η ονομαστική αξία των οποίων ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ. Εφόσον διαπιστωθεί ενδιαφέρον, η Deutsche Bank θα προχωρήσει στη διενέργεια διαγωνισμού πώλησης των δανείων, μια διαδικασία εντούτοις που εκτιμάται πως δεν θα είναι εύκολη εξαιτίας του υψηλού δανεισμού. Από την πλευρά της, βέβαια, η διοίκηση του ομίλου δηλώνει πως συνεχίζει την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή. Στις 8 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων με κύριο αντικείμενο, μεταξύ άλλων, τη λήψη απόφασης για την υιοθέτηση μέτρων για την βελτίωση της κεφαλαιακής διάρθρωσης της εισηγμένης και την εκλογή μελών νέου διοικητικού συμβουλίου.
Η επιχείρηση διάσωσης
Το σχέδιο για τη σωτηρία της Euromedica ξεκίνησε τον Μάιο του 2015, όταν ο όμιλος υπέγραψε “Συμφωνία Αναστολής Πληρωμών” (Standstill Agreement) με το σύνολο των πιστωτριών τραπεζών, αναθέτοντας σε διεθνείς ελεγκτικούς οίκους την εκπόνηση πενταετούς επιχειρηματικού σχεδίου για την εξυγίανση των οικονομικών της και την κεφαλαιακή της τόνωση, η οποία θα της επέτρεπε να συνεχίσει το επενδυτικό της πλάνο. Η ρευστοποίηση μέρους της ακίνητης περιουσίας του ομίλου, σε συνδυασμό με τη συνέχιση των επαφών με επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού, ήταν η βέλτιστη λύση που προτάθηκε για την επιστροφή του ομίλου σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η οικονομική κατάσταση της εισηγμένης και τα συσσωρευμένα χρέη των προηγούμενων ετών δυσχεραίνουν το σχέδιο ανάκαμψης. Κατά τη χρήση του 2016, ο κύκλος εργασιών του ομίλου συρρικνώθηκε περαιτέρω [ανήλθε σε 152 εκατ. ευρώ (2015: 161 εκατ.) για τον όμιλο και σε 72,3 εκατ. (2015: 76,5 εκατ.) για την εταιρεία, εμφανίζοντας μείωση 5,7% και 5,5% αντίστοιχα σε σχέση με τη χρήση 2015. Το θετικό είναι όμως πως ο όμιλος επέστρεψε σε λειτουργική κερδοφορία. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων σε ενοποιημένο επίπεδο ανήλθαν στα 18,5 εκατ. ευρώ από ζημιές 11,2 εκατ. κατά την αντίστοιχη χρήση του 2015. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Euromedica, η βελτίωση των κερδών προ φόρων οφείλεται στην επιτυχή υιοθέτηση και υλοποίηση αποφάσεων για εξορθολογισμό του λειτουργικού κόστους, στο πλαίσιο ενός στοχευμένου πλάνου πενταετίας που η υλοποίησή του συνεχίζεται.
Το χρονικό των χρεών
Τον Αύγουστο του 2010 ο όμιλος ανακοίνωσε πως προχώρησε σε οριστική συμφωνία με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του συνόλου των εταιρικών μακροπροθέσμων δανειακών της υποχρεώσεων, με την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 185 εκατ. ευρώ. Έναν χρόνο μετά το πρόβλημα των “κόκκινων” δανείων κάνει την εμφάνισή του. Στα τέλη του 2011, τα ληξιπρόθεσμα του ομίλου έφταναν τα 38,1 εκατ. ευρώ (σε σύνολο 308 εκατ. βραχυπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων). Στη χρήση του 2012, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονταν σε 60,5 εκατ. ευρώ, για να εκτιναχθούν στα 88,9 εκατ. το 2013, στα 140 εκατ. το 2014 και στα 207,3 εκατ. στη χρήση του 2015. Το ύψος των χρεών παραμένει το μεγάλο “αγκάθι”. Όπως αναφέρεται στην ετήσια οικονομική έκθεση του ομίλου για τη χρονιά που πέρασε, το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων ανέρχονται σε 408,5 εκατ. ευρώ, από 388 εκατ. που ήταν κατά τη χρήση του 2015. Οι ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου στα τέλη του 2016 ανέρχονταν σε 354,7 εκατ.
Μεγάλο μέρος των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου, όπως θυγατρικές (κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης), συμμετοχές, ακίνητα και απαιτήσεις έναντι κυρίως του Δημοσίου, είναι ενεχυριασμένο έναντι αυτών των απαιτήσεων. Η διοίκηση της εισηγμένης επαναλαμβάνει πως εξετάζεται η κατά περίπτωση αποεπένδυση σε πάγια περιουσιακά στοιχεία και συμμετοχικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις, καθώς και η επανεξέταση διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του ομίλου.
Το σωστό timing
Η κίνηση, πάντως, για πώληση των δανειακών υποχρεώσεων της Euromedica έρχεται σε μια περίοδο ανακατατάξεων και επενδυτικών κινήσεων στον κλάδο των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων. H πρόσφατη εξαγορά του νοσοκομείου Metropolitan από το fund CVC Capital Partners και η διαφαινόμενη πώληση του νοσοκομείου “Ερρίκος Ντυνάν” έχουν εξάψει το ενδιαφέρον μεγάλων ομίλων από τον κλάδο της περίθαλψης και διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων που φαίνεται να εξετάζουν σοβαρά την τοποθέτησή τους στην ελληνική αγορά της Υγείας. Η Euromedica, παρά το ύψος των χρεών, χαρακτηρίζεται σημαντικό asset. Ο όμιλος, που ξεκίνησε το 1989 με ένα διαγνωστικό κέντρο, αριθμεί συνολικά 46 διαγνωστικά κέντρα και 12 γενικές, μαιευτικές και ψυχιατρικές κλινικές σε 25 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Έχει ακόμη τρία οφθαλμολογικά κέντρα, πέντε κέντρα αποκατάστασης , ένα κέντρο μοριακής βιολογίας και ένα κέντρο αιμοδιάλυσης. Ο αριθμός των εργαζομένων, όπως αναφέρει η Euromedica, ανέρχεται σε 2.600, ενώ ο αριθμός των συνεργαζόμενων ιατρών φτάνει τους 10.500. Πέρσι ξεκίνησε τη λειτουργία του κέντρου αποκατάστασης κλειστής και ανοικτής νοσηλείας “ΘΗΣΕΥΣ” δυναμικότητας 56 κλινών, στην περιοχή της Αττικής, ενώ εντός του 2017 αναμένεται η έναρξη λειτουργίας του κέντρου αποκατάστασης “EUROMEDICA ΛΥΔΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ”.
Πηγή: Capital.gr