Την προδικαστική διαδικασία εναντίον της Ελλάδας έχει ενεργοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συγκεκριμένη διάταξη στον νόμο της αστικής ευθύνης οχημάτων.
της Βίκυς Γερασίμου
Ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η διάταξη στο νόμο καθιστά δυνατή την άρνηση αποζημίωσης στον ιδιοκτήτη ή στον/στην σύζυγο του ασφαλισμένου σε περίπτωση που συμβεί ατύχημα και βρίσκεται στο όχημα σαν επιβάτης.
Με την διαδικασία που έχει κινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ελληνικό κράτος καλείται πλέον μέσα στο επόμενο διάστημα να προβεί σε διορθωτικές ενέργειες, που σημαίνει να αλλάξει το νόμο ώστε να μην αντιβαίνει στο κοινοτικό δίκαιο. Διαφορετικά η Επιτροπή θα απευθύνει “αιτιολογημένη γνώμη”, δίνοντας δύο μήνες στην χώρα για να συμμορφωθεί.
Εάν και σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα δεν εναρμονιστεί με το κοινοτικό δίκαιο εν συνεχεία θα παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Στην σχετική ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι “μετά τη διενέργεια αξιολόγησης, οι ισχύουσες εθνικές διατάξεις καθιστούν δυνατή την άρνηση της αποζημίωσης προσώπων τα οποία είναι ασφαλισμένοι, νόμιμοι εκπρόσωποι του νομικού προσώπου που έχει στην κατοχή του το όχημα ή σύζυγοι των κατόχων ασφαλιστήριων συμβολαίων και των συγγενών τους. Η σχετική διάταξη της ελληνικής νομοθεσίας -η οποία δεν επιτρέπει, σε περίπτωση ατυχήματος, ιδιοκτήτης οχήματος να λάβει αποζημίωση, ακόμα και αν ο ιδιοκτήτης δεν είναι ο οδηγός- αντιβαίνει στο κοινοτικό δίκαιο (οδηγία 2009/103/ΕΚ) σχετικά με την ασφάλιση της αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων. Η Επιτροπή καλεί τις ελληνικές αρχές να διευκρινίσουν τα εθνικά τους μέτρα για την εφαρμογή της εν λόγω οδηγίας στην Ελλάδα, ενώ προειδοποιεί ότι εάν η χώρα δεν λάβει μέτρα εντός των επόμενων δύο μηνών, τότε οι Βρυξέλλες μπορεί να αποστείλουν επιστολή αιτιολογημένης γνώμης”.