Στο τελευταίο 10ήμερο του Δεκεμβρίου τοποθετούν τραπεζικοί κύκλοι τη δόση – γέφυρα για τις τράπεζες μετά το πράσινο φως του Eurogroup για το δάνειο. Με προϋπόθεση ότι στις 13 Δεκεμβρίου θα γίνει από νέο Eurogroup και η τυπική επικύρωση της καταβολής της δόσης 43,7 δισ. ευρώ θα φτάσουν στο λογαριασμό της ΤτΕ τα 10,6 δισ. ευρώ που θα πάνε στον προϋπολογισμό (χρέη προς ιδιώτες, μισθοί συντάξεις, διαθέσιμα κ.λπ.) και τα 23,8 δισ. ευρώ για την Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Τα λεφτά μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα στηρίξουν τις τράπεζες με μεγαλύτερη κίνηση τη μεταβίβαση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Σύμφωνα με το μνημόνιο που κλείδωσε επίσης χθες, η συναλλαγή έπρεπε να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο.
Πλέον ο χρόνος μπορεί να μην επαρκεί. Φέρεται όμως ότι το πωλητήριο είναι πλέον δεδομένο ότι θα γίνει στο πρότυπο της ΑΤΕ, της διάσπασης δηλαδή σε καλή και κακή τράπεζα. Προϋποθέτει την καταβολή του δανείου – γέφυρα από το ΤΧΣ στις συστημικές τράπεζες, δηλαδή στις μεγάλες τράπεζες.
Όπως αναφέρεται, για τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα αναφέρεται ότι έως το τέλος Δεκεμβρίου, το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα παρέχει στις συστημικές τράπεζες επαρκείς πόρους με τη μορφή ενός κεφαλαίου – γέφυρα για να εκπληρώνουν το ελάχιστο επίπεδο του 9% του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (Core Tier 1). Μέσα στον Δεκέμβριο θα πρέπει επίσης η ΤτΕ να δημοσιεύσει μια αναλυτική έκθεση σχετικά με τις ανάγκες κεφαλαίων των τραπεζών που θα χρειαστούν στην διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης καθώς και την μεθοδολογία που ακολουθήθηκε.
Πλέον, τραπεζικά στελέχη δηλώνουν ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για την αποκατάσταση της ηρεμίας στην αγορά. Πιο συγκεκριμένη έγινε χθες η Eurobank Reserch. Ανέφερε σε δελτίο της ότι η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 43.7 δισ. ευρώ και τη βιωσιμότητα του χρέους εξασφαλίζει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και παρέχει τον απαραίτητο χρόνο για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Απαριθμεί βέβαια και τις μεταρρυθμίσεις που είναι ακόμη σε εκκρεμότητα. Περιλαμβάνουν το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το σχέδιο για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, το σχέδιο για την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ και τις ρυθμίσεις για την απελευθέρωση της αγοράς καυσίμων.
Γίνεται λόγος και για πολιτειακούς κινδύνους. Αναφέρεται ότι η επιλογή της χρήσης των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων την προηγούμενη εβδομάδα δεν ήταν ακίνδυνη, με δεδομένες τις πλειοψηφίες που σχηματίστηκαν μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου: είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να μην εγκριθούν οι συγκεκριμένες Πράξεις από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Μάλιστα εκτιμάται ότι αυτός είναι και ο λόγος της τμηματικής καταβολής της δόσης που «δυσχεραίνει σημαντικά την προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία»: οι εκκρεμείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η προηγούμενη ιστορία της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οδήγησαν στην τμηματική καταβολή της δόσης.