Από μια μικρή ποσότητα αίματος μπορούν, πλέον, να μετρήσουν χιλιάδες βιοδείκτες και να βρουν πώς θα γεράσει κάθε άνθρωπος και σε ποιες νόσους είναι επιρρεπής.
Οι ερευνητές ονόμασαν τη νέα μέθοδο, το νέο τεστ, “τεχνική της υπογραφής των βιοδεικτών”, γιατί τα αποτελέσματά της είναι μοναδικά για τον καθένα, όπως η υπογραφή του, και τα δείχνουν οι βιοδείκτες (χημικές ουσίες).
Η ηλικία δεν είναι από μόνη της ένας παράγοντας που δείχνει την ποιότητα της ζωής και το πώς γερνάει κάποιος, ούτε είναι απαραίτητο επειδή κάποιος μεγαλώνει, να αρρωσταίνει. Έτσι το τεστ – που είναι σε φάση ανάπτυξης – προβλέπει ακριβώς αυτό. Διακρίνει τη χρονολογική από τη βιολογική ηλικία ενός ανθρώπου, δηλαδή το πόσα χρόνια έχει ζήσει από το πόσο εξασθενημένο και φιλάσθενο είναι στην πραγματικότητα το σώμα του.
Άνοια, καρδιαγγειακά, καρκίνος και ένα σωρό άλλες ασθένειες μπορούν να αποκαλυφθούν, προτού, καν, δείξουν κάποιο σύμπτωμα. Όχι άδικα η εξέταση θεωρείται επαναστατική. Τη μελέτη έκαναν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και συμμετείχαν 5000 άνθρωποι, ηλικίας από 30 έως 110 χρόνων.
Μια τέτοια σπουδαία πληροφορία δίνει την ευκαιρία στους ανθρώπους να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους για να προλάβουν δυσάρεστες καταστάσεις και να ζήσουν περισσότερο και καλύτερα. Οι ερευνητές αναγνώρισαν 26 διαφορετικές “υπογραφές”, διαπιστώνοντας ότι περίπου οι μισοί συμμετέχοντες στη μελέτη μοιράζονται μια “υπογραφή” από 19 βιοδείκτες, ενώ άλλοι έχουν άλλες “υπογραφές”, που ξεφεύγουν από τον μέσο όρο: για παράδειγμα, μια ομάδα-υπογραφή παραπέμπει σε ανθρώπους που θα γεράσουν με υγεία, ενώ μια άλλη σε ανθρώπους που κινδυνεύουν με άνοια.
Τα τελομερή στο μικροσκόπιο
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια βιοστατιστικής Paola Sebastiani δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο επιστημονικό περιοδικό για θέματα κυτταρικής γήρανσης “Aging Cell”. Η τεχνική μετρά τη δομή που έχουν τα ανθρώπινα χρωμοσώματα στο τέλος τους, τα λεγόμενα τελομερή, καθώς πιστεύουν ότι είναι πολύ σημαντικός δείκτης για την ταχύτητα με την οποία γερνάει κάποιος. «Οι εν λόγω βιοδείκτες αντανακλούν τις διαφορές στον τρόπο που γερνάνε οι άνθιρωποι και αφήνουν πολλές υποσχέσεις στο να προβλέπουν τα υγιή γηρατιά, τις μεταβολές στις νοητικές και στις σωματικές λειτουργίες, την επιβίωση και την εκδήλωση σχετικών με τα γηρατιά παθήσεων, όπως η καρδιοπάθεια, το εγκεφαλικό, ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος, πολύ προτού εμφανισθούν οποιαδήποτε κλινικά σημάδια» εξήγησε η επικεφαλής της μελέτης.
Οι βιοδείκτες καλύπτουν μεγάλη γκάμα λειτουργιών του σώματος, όπως το ανοσοποιητικό σύστημα, το ενδοκρινικό, τον μεταβολισμό κ.ά. Με τη βοήθεια ενός ειδικού αλγόριθμου, οι επιστήμονες μπορούν να συσχετίσουν τα επίπεδα των διαφόρων βιοδεικτών του τεστ αίματος με την πιθανότητα εκδήλωσης διαφόρων ασθενειών και με το συνολικό επίπεδο της μελλοντικής υγείας. Επίσης το τεστ θα μπορούσε μελλοντικά να αξιοποιηθεί και για τις κλινικές δοκιμές νέων φαρμάκων, ώστε να διαπιστώνεται πιο έγκαιρα από ό,τι σήμερα κατά πόσο ένα υπό ανάπτυξη φάρμακο ωφελεί ή όχι την ομάδα-στόχο του πληθυσμού.