Συνεχίζουμε το ρεπορτάζ μας στην Ασφαλιστική αγορά της περιφέρειας, στο πλαίσιο της στήλης «Επαρχία Αγάπη μου» αυτή τη φορά παρουσιάζοντας το νομό Λάρισας!
Ρεπορτάζ του Νίκου Μωράκη
Στο ρεπορτάζ μας συμμετείχαν οι Ασφαλιστικές εταιρείες Interamerican, Eurolife, MetLife, ERGO, Εθνική, ΑΤΕ & Υδρόγειος καθώς και το ιδιωτικό νοσηλευτήριο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας μόλις μερικά χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Λάρισας. Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ ήρθαμε σε επικοινωνία με τους:
- Αθανάσιο Μαργαριτόπουλο, Προϊστάμενο Περιφ. Τομέα Κεντρικής Ελλάδας, Εθνική Ασφαλιστική
- Ευάγγελο Κορδά, D.S.F. Executive, MetLife
- Δημήτρη Βουτσιλά, Συντονιστή Ασφαλιστικών Συμβούλων Interamerican
- Άρη Καλύβα, Διευθυντή Υποκαταστήματος, Υδρόγειος Ασφαλιστική
- Κωσταντίνο Νάστο, υπεύθυνος γραφείου Ευρωπαικής Πίστης
- Κωνσταντίνο Δαλακούρα, Συντονιστή Διευθυντή, ΑΤΕ Ασφαλιστική
- Νεκτάριο Τζαβέλλα, Unit Manager, Εθνική Ασφαλιστική
- Γιώργο Κολτσίδα, Ασφαλιστικό Πράκτορα, συνεργάτη της Eurolife
- Τάκη Παραφέστα, αποκλειστικό συνεργάτη ERGO
- Κώστα Καραγιάννη, Ασφαλιστικό Πράκτορα
- Σωκράτη Μητσιάδη, Γενικό Διευθυντή ΙΑΣΩ Θεσσαλίας
Στη Λάρισα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπάρχουν τρία μικρά ιδιωτικά νοσηλευτήρια εντός της πόλης και ένα μεγάλο – το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας – μόλις μερικά χιλιόμετρα έξω από αυτήν το οποίο εξυπηρετεί ολόκληρη τη Θεσσαλία. Στο Νομό υπάρχουν επίσης δύο κρατικά νοσοκομεία – το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας – τα οποία όμως υπολειτουργούν με πολλά προβλήματα. Χαρακτηριστική του μεγέθους των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν είναι η έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΝ) η οποία δημοσιοποίησε έρευνα σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) 61 Δημόσιων Νοσοκομείων. Σχετικά με την κατάσταση στα «επείγοντα» του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας αναφέρει:
«Μεγάλη έλλειψη Ιατρικού και Νοσηλευτικού Προσωπικού αλλά και σε εξοπλισμό όπως μόνιτορ, οξύμετρα, πιεσόμετρα κ.λπ. Απαιτούνται 3-4 ώρες για να εξεταστεί και διαγνωστεί ο ασθενής. Δεν υπάρχει μόνιμη φύλαξη με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συχνά επεισόδια. Πολλές φορές λόγω έλλειψης Ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ οι Ασθενείς προσέρχονται με ιδιωτικά μέσα.»
Παρόλα αυτά οι κάτοικοι της Λάρισας αργούν ακόμα να στραφούν στις υπηρεσίες που προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας.
Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, Σωκράτη Μητσιάδη, η διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης στο χώρο της υγείας στην εν λόγω περιφέρεια κυμαίνεται στο 0,8%-1,2%.
«Παρά το γεγονός ότι το δημόσιο σύστημα, αν και διαθέτει εξαιρετικό προσωπικό, λόγω του συνεχώς αυξανόμενου φόρτου (οικονομική δυσπραγία, ανασφάλιστοι), παρωχημένη τεχνολογία σε ιατρικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό αλλά και τις γνωστές αγκυλώσεις του δημοσίου συστήματος, αδυνατεί να προσφέρει θεραπεία και νοσηλεία άμεσα και με αξιοπρέπεια. Το αποτέλεσμα λειτουργίας του δημοσίου είναι να αυξάνεται σημαντικά το τελικό κόστος παροχής υπηρεσιών υγείας για τον Έλληνα φορολογούμενο, άμεσα και έμμεσα. Παρόλα αυτά δεν έχει επιτευχθεί η ανάλογη ασφαλιστική κάλυψη ιδιωτικά. Έτσι από τις περίπου 37.000 νοσηλείες που έχουν γίνει στο ΙΑΣΩ την τελευταία τετραετία μόνο οι 2.250 καλύπτονταν από την ιδιωτική ασφάλιση. Πιστεύουμε ότι είναι ένα πεδίο λαμπρό για τις ιδιωτικές ασφάλειες δεδομένου και του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού ανασφάλιστων, κυρίως πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες.»
Τρομερό νούμερο αν αναλογιστεί κανείς ότι στη Λάρισα δραστηριοποιείται η πλειονότητα του agency των μεγαλύτερων ασφαλιστικών εταιρειών τα οποία έχουν συμβάσεις με το εν λόγω νοσοκομείο. Συγκεκριμένα η MetLife διαθέτει στο Νομό 8 συνεργάτες, η Εθνική διατηρεί 2 γραφεία agency αυτά των Επιθεωρήσεων Καρθάνου (Αναστασίου) και Φουφόπουλου, η Interamerican 25 συνεργάτες και η ΑΤΕ 20 συνεργάτες. Όλοι τους ειδικοί στις Ασφαλίσεις Ζωής & Υγείας καθώς το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής συγκεντρώνεται από τα δικά τους γραφεία (γενικά από τα γραφεία agency και όχι μόνο από τα γραφεία που αναφέρουμε).
Μπορεί οι ασφαλιστές να καταγράφουν αυξήσεις στις παραγωγές τους στον κλάδο υγείας – κυρίως λόγω των νοσοκομειακών προγραμμάτων που έχει ανάγκη ο κόσμος – αλλά το κενό είναι ακόμα μεγάλο προκειμένου να καλυφθούν σε ικανοποιητικό επίπεδο οι ανάγκες του κόσμου. Ανάγκες που όπως μαρτυρούν τα στοιχεία που μας έδωσε ο κ. Μητσιάδης, την περασμένη τετραετία 34.750 Λαρισαίοι κάλυψαν για την υγείας τους με δική τους δαπάνη. Γεγονός το οποίο καταδεικνύει ότι σε μέρος του πληθυσμού – κυρίως στους αγρότες – υφίσταται η δυνατότητα της ασφαλιστικής κάλυψης, ωστόσο για λόγους άγνοιας ή έλλειψης ασφαλιστικής συνείδησης δεν έχει αναπτυχθεί η ιδιωτική ασφάλιση στην περιοχή. Αναμφίβολα υπάρχουν και πολίτες που λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών αδυνατούν να συνάψουν συμβόλαια υγείας.
Συμπέρασμα
Η Ασφαλιστική Αγορά στη Λάρισα παρουσιάζει οργάνωση ως προς τις υποδομές της. Το επιμελητήριο διατηρεί άριστες σχέσεις με τους τοπικούς Ασφαλιστικούς Συλλόγους, δελτία ταυτότητας μοιράζονται σε όσους ανανεώνουν την άδειά τους ενώ οι ασφαλιστές στην πλειοψηφία τους γνωρίζονται μεταξύ τους κυρίως λόγο του φαινομένου μικρής κοινωνίας που υπάρχει και στην Λάρισα. Το λέμε φαινόμενο γιατί η Λάρισα δεν είναι μικρή κοινωνία.
Άποψη μας είναι ότι για τα μέλη τα οποία είναι ενεργά και ασχολούνται με τα κοινά της τοπικής ασφαλιστικής αγοράς δύο σύλλογοι είναι πλεονασμός. Τα μέλη τους είναι κυρίως ανεξάρτητοι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές με χαρτοφυλάκιο κυρίως ή και αποκλειστικά στον κλάδο οχημάτων ενώ ανεξέλεκτες διαστάσεις έχει πάρει το θέμα με τους μαύρους κωδικούς που δύσκολα μπορεί να υπολογίσει κανείς τον αριθμό τους. Σαν αγορά φαίνεται να αντέχει συγκριτικά με άλλους νομούς στην κρίση όμως μια βόλτα αν κάνει κανείς στο κέντρο θα καταλάβει ότι ο εμπoρικός τομέας έχει πληγεί παρασύροντας μαζί του και την Ασφαλιστική Δραστηριότητα.
Ναι η μεγάλη ευκαιρία κρύβεται στον κλάδο υγείας αν κρίνουμε από τα στατιστικά που σας παρουσιάσαμε ενώ μεγάλη ανάγκη υπάρχει στη στρατολόγηση νέων ασφαλιστών καθώς ο μέσος όρος των ασφαλιστών στο επάγγελμα αρχίζει να “γερνάει” χωρίς να ανανεόνεται.