Ως αναγκαιότητα για την επόμενη μέρα της οικονομίας χαρακτηρίζει η Τράπεζα της Ελλάδος στην Έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική 2018-2019, τη δημιουργία σχημάτων σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον τομέα της Υγείας.
του Πλάτωνα Τσούλου
Όπως σημειώνει στην Έκθεσή της «οι συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα βελτιστοποιούν το σύνολο των εθνικών πόρων, δηλαδή το άθροισμα των δημόσιων και ιδιωτικών, και προσφέρουν λύσεις ακόμη και σε τομείς όπως η κοινωνική ασφάλιση και η υγεία, αυξάνοντας και όχι μειώνοντας τους διαθέσιμους πόρους για τους πολίτες και βελτιώνοντας το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών».
Στην Έκθεση της Τ.τ.Ε. αναφέρεται επίσης ότι ευρωπαϊκές χώρες με ιδιαίτερα ενισχυμένο κράτος πρόνοιας, όπως οι σκανδιναβικές, είναι αυτές στις οποίες κατ’ εξοχήν βρίσκουν εφαρμογή τέτοια σχήματα στην κοινωνική ασφάλιση και στην υγεία, όπου οι ιδιωτικοί πόροι συμπληρώνουν τους δημόσιους και ο ιδιωτικός τομέας εποπτεύεται, ελέγχεται και αδειοδοτείται από το Δημόσιο για τέτοιου είδους δραστηριότητες.
Όπως είναι γνωστό, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος έχει επιμείνει ιδιαίτερα στο ζήτημα των ΣΔΙΤ για τον τομέα της Υγείας, υποστηρίζοντας την άποψη ότι το άνοιγμα των κρατικών νοσοκομείων προς τις ασφαλιστικές εταιρείες θα οδηγήσει σε συνέργειες οι οποίες θα εισφέρουν οφέλη στο κράτος και την ασφαλιστική αγορά, κυρίως όμως στους ίδιους τους ασφαλισμένους που είναι οι τελικοί αποδέκτες των υπηρεσιών υγείας.