Θετικά αξιολογεί η ασφαλιστική αγορά την απόφαση του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση των απογευματινών χειρουργείων.
Του Πλάτωνα Τσούλου
Όπως εκτιμούν ανώτατα στελέχη του κλάδου, η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δημιουργήσει έναν μηχανισμό απορρόφησης μέρους του υψηλού κόστους χρηματοδότησης των αποζημιώσεων που απορρέουν από τα προγράμματα ασφάλισης υγείας, τα οποία βρίσκουν εφαρμογή στον ιδιωτικό τομέα.
Ειδικότερα, η δυνατότητα που θα δοθεί σε έναν μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων να προσφεύγει στα απογευματινά χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων αντί των χειρουργείων ιδιωτικών θεραπευτηρίων προκειμένου να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας, θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση κόστους, δεδομένου ότι τα κόστη αποζημίωσης για τις ασφαλιστικές εταιρείες σχετικά με επεμβάσεις και νοσήλια στο δημόσιο είναι εξαιρετικά χαμηλότερα έναντι των ιατρικών και νοσηλευτικών δαπανών που συνεπάγεται η εισαγωγή ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές.
Ωστόσο, κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι πέραν της θεσμοθέτησης του μέτρου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα πρέπει να μεριμνήσει άμεσα για την επαρκή στελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των απογευματινών χειρουργείων, ώστε να λειτουργήσουν ανεμπόδιστα, καλύπτοντας ουσιαστικές ανάγκες περίθαλψης και θεραπείας των ασθενών στον δημόσιο τομέα.
Πληρώνουν οι πολίτες χρόνια με τις εισφορές τους τον δημόσιο τομέα, για να τον χρησιμοποιεί ο ιδιωτικός κι όποιος δεν έχει ιδιωτικό ασφαλιστήριο να περιμένει 6 μήνες για επέμβαση; Σοβαρά τώρα; Καλό που θα μειωθούν τα κόστη των ασφαλιστικών – κι άρα και θα αυξάνονται με μικρότερο ρυθμό (ελπίζουμε…) τα ασφάλιστρα των ιδιωτικών ασφαλιστηρίων – αλλά αυτό το κράτος ΟΦΕΙΛΕΙ να το κάνει ελέγχοντας την αισχροκέρδεια των καρτέλ στα ιδιωτικά νοσοκομεία – που σε χρεώνουν 1000 αν δεν έχεις ασφαλιστήριο και 2000 αν έχεις – κι όχι διαχωρίζοντας εντός δημοσίων νοσοκομείων – που ο κόσμος έχει φτιάξει με τον ιδρώτα του – τους έχοντες από τους μή έχοντες. Αν έχεις θα χειρουργηθείς στο δημόσιο για καρκίνο σήμερα. Αν όχι, έλα μετά από ένα εξάμηνο. Αν ζεις… Όπως είχε πει κι ο Άδωνις, “ο καρκίνος δεν είναι επείγον περιστατικό”. Το ίδιο δηλαδή να χειρουργηθείς με καρκίνο σε Α στάδιο, το ίδιο και σε Δ! Αλλά ποιος να τα βάλει θα μου πείτε με τα τεράστια συμφέροντα των funds που έχουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία και προκειμένου να καταπολεμηθεί η αισχροκέρδεια, πόσο μάλλον όταν έχει και την κόρη του “χωμένη” στα κεντρικά σε ένα από αυτά…; Ας “πανηγυρίσουμε” για την άλωση του δημοσίου.