Το τελικό πόρισμα από το υπουργείο Οικονομικών για το πως θα προχωρήσουν οι αποζημιώσεις αναμένουν οι ζημιωθέντες από την Ασπίς. Δεκαπέντε χρόνια μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του πάλαι ποτέ κραταιού ομίλου, οι ζημιωθέντες αναμένουν την πολιτική βούληση για να “κλείσει” το θέμα των αποζημιώσεων έχοντας λάβει περίπου το 20% των διεκδικήσεών τους.
της Βίκυς Γερασίμου
Σύμφωνα με το Νίκο Κεχαγιάογλου, εκπρόσωπο των ζημιωθέντων της Ασπίς, πρέπει “να υπάρξει από την πλευρά του Εγγυητικού μία μεγάλη καταβολή που να ξεπερνά τα 50 εκατ. Θυμίζουμε ότι το αποθεματικό του φορέα είναι 90 εκατ. ευρώ και τα διαθέσιμα 67 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι οι υποθέσεις των πρώην ασφαλισμένων έχουν κριθεί και άρα το ποσό έχει προσδιοριστεί, οι αρμόδιοι πρέπει να σκεφτούν τη λύση ενός χαμηλότοκου δανείου για να δοθούν οι υπόλοιπες αποζημιώσεις του Εγγυητικού”.
Σε μία αγορά που σήμερα χαρακτηρίζεται από αυστηρή εποπτεία από την ΤτΕ και διέπεται από ευρωπαϊκούς κανονισμούς, η περίπτωση της Ασπίς αποτυπώνει τις συνέπειες ενός ελλιπούς ελεγκτικού μηχανισμού του παρελθόντος από το τότε αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης.
Τα μαθηματικά των αποζημιώσεων
Οι αρχικές αξιώσεις από τους ασφαλισμένους ήταν περίπου 350 εκατ. ευρώ. Ωστόσο με τις υποθέσεις που κρίθηκαν και όσους δεν εμφανίστηκαν για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις η υποχρέωση έφτασε στα 315 εκατ. ευρώ. Από την εκκαθάριση έχουν δοθεί 20 εκατ. και είναι να δοθούν άλλα 30 εκατ. ευρώ. Από το Εγγυητικό το συνολικό ποσό που υπολογίζεται ότι θα δοθεί είναι 135 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί τα 45 εκατ. ευρώ. Δηλαδή συνολικά έχουν δοθεί 65 εκατ. ευρώ ή περίπου το 20% των διεκδικήσεων των ζημιωθέντων.